Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: Încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară

6
6 Jun 2020 13:49:00
Autor: News.ro
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că menţinerea ratingului de ţară pentru România de către agenţia Standard & Poor's demontează "un scenariu apocaliptic” enunţat de către unii politicieni români. "Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei stabil la toate agenţiile de rating”, susţine Cîţu.

"Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. (...) Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară: în primul rând încrederea în acest guvern, este foarte clar stipulată în raport. În al doilea rând, faptul că am reuşit să convingem investitorii străini cu acea emisiune de obligaţiuni şi în al treilea rând creşterea economică (...)”, a afirmat Cîţu, într-o declaraţie de presă făcută sâmbătă după-amiază.
 
El a declarat că "toată lumea este atentă” la ce va face Guvernul român în perioada următoare, mai ales în contextul în care urmează alegeri locale şi parlamentare în România şi a spus că Executivul va gestiona responsabil finanţele ţării. 
 
"Ce pot să vă garantez este că în continuare acest guvern şi Ministerul Finanţelor Publice va gestiona finanţele României precaut, responsabil, cu discernământ”, a subliniat ministrul.
 
În ceea ce priveşte perspectiva negativă a României, ministrul Finanţelor Publice a susţinut că aceasta nu este responsabilitatea actualului guvern şi a arătat că agenţiile de rating au atras atenţia aspra greşelilor făcute de către guvernul anterior, condus de socialişti.
 
"Deci această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui guvern, dar ce pot să vă garantez (...) vom reveni la perspectiva stabil cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei stabil la toate agenţiile de rating”, a declarat Cîţu. 
 
El a subliniat că "acest guvern a reuşit să finanţeze un deficit bugetar de 6.7% fără ajutorul unei instituţii internaţionale, aceasta este o premieră”. 
 
Cîţu a menţionat că atât statul, cât şi băncile din România se pot finanţa de pe pieţe internaţionale la costuri reduse, iar efectele "sunt pentru toţi cetăţenii României”. 
 
"Este foarte importat să înţelegem că acest rating de ţară nu are implicaţii doar pentru noi, cei din Guvern, ci pentru toţi românii, am reuşit să convingem S&P că suntem un guvern responsabil şi că nu ne batem joc de finanţele României (...) Veţi vedea un interes mai mare al investitorilor pentru România (...) ceea ce ar trebui să reducă din presiunile de depreciere pe moneda naţională”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice. 
 
El a menţionat că evaluarea Standard & Poor's a fost făcută într-un context "dificil e puţin spus", arătând că ratingul stabilit de agenţia S&P este "un semnal pozitiv pentru toţi investitorii".
 
Agenţia de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă, ceea ce reprezintă un semnal şi pentru celelate două agenţii, Fitch şi Moody's, care derulează evaluări ale ratingului României. S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook: ”Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMĂ rating-ul de ţară al României - Investment Grade”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

aşa şi aşa
6.06.2020, 15:19:58

cîţu şi febra galbenă folosesc exact aceleaşi tehnici de manipulare ca ciuma roşie... Acum vreun an şi ceva, ciumaţii se "împăunau" cu faptul că "ratingul" n-a fost scăzut (deşi era iminentă treaba, dar or fi "uns" ei undeva, să nu se întîmple), şi foloseau exact aceleaşi cuvinte cu cele folosite acum, cum că "scenariile apocaliptice ale opoziţiei" nu se adeveresc... De fapt, şi atunci, ca şi acum, doar pe afară e "zugrăvit gardul", dar pe dinăuntru totul e putred... Febra galbenă = ciuma roşie = aceeaşi mzerie... Unica soluţie, Alianţa USR+...

-1 (7 voturi)
Ionel Marcu
6.06.2020, 16:40:05

Nu știu dacă USR e o soluție, dar trebuie încercat. PNL tărăgănează toate reformele pe care le-a promis iar PSD nu intră în calcul, ăștia sunt cei ce ne-au tras în jos trei sferturi din acești 30 de ani și ne-au plasat în vârful cozii Europei.

0 (4 voturi)
Mihai Popescu
6.06.2020, 15:43:11

Comentariu considerat abuziv.

Mihai Popescu
6.06.2020, 16:40:46

Comentariu considerat abuziv.

iosif kiszely
6.06.2020, 18:17:42

Am o vrsta de pest 81 ani, perioada in care am vazut multe lucruri care la inceput apareau ca imposibile ( plimbarea de agrement a lui N.Ceausescu in caleasca Reginei Angliei), dar i prezent vad doua guverne ORBAN, unul Viktor si altul Ludovic (par verisori). Primul a luat in 2010 o economie in prapastie (deficit bugetar peste 9% si o datorie punlica de 80% si un acord cu FMI). Prin programul de redresare economica a inteprins unele actiuni ca: renuntarea la imprumutul FMI, supraimpozitarea bancilor si a multinationalelor, reducerea unor preturi dirijate la gaze, energie electrica, cheltuieli comune apa, canalizare,coserit, etc. Nu a inteprins masuri de austeritate pentru cetatenii tarii. Societatile de reting au inceput sa scada retingul de tara considerand un guvern iresponsabil ce nu aplica politica capitalului mare. Cu toate aceste masuri pe parcursul perioadei investitorii vazand si constatand situatia din tara nu ca au plecat ci au venit si astazi se poate mandrii cu o economie solida si in crestere reala. Vazand caeste lucruri si societatile de reting , tarziu si greu, au inceput sa creasca retingul. Cel de al doile Ludovic a luat o econimie cu realizari bune, o datorie publica de numai cca.40%, dar cu unele deficite macroeconomice. Retingul de tara bun, dar investitori serios putini. Programul de guvernare pe care inca nu il cunoastem dar simtim este bazat pe austeritate in primul rand pentru populatia majoritara (ce saraca), datoria publica in crestere si sprijinirea marelui capital (de care nu se atinge). Societatile de reting au inceput sa scada retingul dar foarte prudent. Din cele aratate pot concluziona ca si aceste societati reprezint pe cei ce ii finanteaza, avand o incarcatura politica exagerata in folosul marelui capital, prefernd ca in tarile emergente sa avem un statut colonial.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)