Cîţu: Încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că menţinerea ratingului de ţară pentru România de către agenţia Standard & Poor's demontează "un scenariu apocaliptic” enunţat de către unii politicieni români. "Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei stabil la toate agenţiile de rating”, susţine Cîţu.

"Este clar că încă un scenariu apocaliptic a fost demontat aseară. (...) Agenţia de rating spune foarte clar care au fost motivele pentru care a păstrat ratingul de ţară: în primul rând încrederea în acest guvern, este foarte clar stipulată în raport. În al doilea rând, faptul că am reuşit să convingem investitorii străini cu acea emisiune de obligaţiuni şi în al treilea rând creşterea economică (...)”, a afirmat Cîţu, într-o declaraţie de presă făcută sâmbătă după-amiază.

El a declarat că "toată lumea este atentă” la ce va face Guvernul român în perioada următoare, mai ales în contextul în care urmează alegeri locale şi parlamentare în România şi a spus că Executivul va gestiona responsabil finanţele ţării. 

"Ce pot să vă garantez este că în continuare acest guvern şi Ministerul Finanţelor Publice va gestiona finanţele României precaut, responsabil, cu discernământ”, a subliniat ministrul.

În ceea ce priveşte perspectiva negativă a României, ministrul Finanţelor Publice a susţinut că aceasta nu este responsabilitatea actualului guvern şi a arătat că agenţiile de rating au atras atenţia aspra greşelilor făcute de către guvernul anterior, condus de socialişti.

"Deci această perspectivă negativă nu este responsabilitatea acestui guvern, dar ce pot să vă garantez (...) vom reveni la perspectiva stabil cât mai curând. Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei stabil la toate agenţiile de rating”, a declarat Cîţu. 

El a subliniat că "acest guvern a reuşit să finanţeze un deficit bugetar de 6.7% fără ajutorul unei instituţii internaţionale, aceasta este o premieră”. 

Cîţu a menţionat că atât statul, cât şi băncile din România se pot finanţa de pe pieţe internaţionale la costuri reduse, iar efectele "sunt pentru toţi cetăţenii României”. 

"Este foarte importat să înţelegem că acest rating de ţară nu are implicaţii doar pentru noi, cei din Guvern, ci pentru toţi românii, am reuşit să convingem S&P că suntem un guvern responsabil şi că nu ne batem joc de finanţele României (...) Veţi vedea un interes mai mare al investitorilor pentru România (...) ceea ce ar trebui să reducă din presiunile de depreciere pe moneda naţională”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice. 

El a menţionat că evaluarea Standard & Poor's a fost făcută într-un context "dificil e puţin spus", arătând că ratingul stabilit de agenţia S&P este "un semnal pozitiv pentru toţi investitorii".

Agenţia de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă, ceea ce reprezintă un semnal şi pentru celelate două agenţii, Fitch şi Moody's, care derulează evaluări ale ratingului României. S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook: ”Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMĂ rating-ul de ţară al României - Investment Grade”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite