Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu anunţă o premieră absolută la ANAF: „Acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus“

11
12 Aug 2020 19:22:46
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Cîţu  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu anunţă „în premieră absolută” identificarea vizuală online pentru înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual (SPV). El afirmă astfel că „acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus”.

„Gata cu drumurile la ANAF. Doar clickuri. Am promis reforma digitală a Administraţiei Fiscale şi mă ţin de cuvânt. Prin identificarea vizuală online fiecare român va putea să-şi facă un cont în spaţiul privat virtual din faţa calculatorului. Gata. Nu mai este nevoie să mergeţi la ANAF sau administraţiile locale să staţi la coadă ca să plătiţi impozite şi taxe. Acum trebuie doar să vedeţi ce faceţi cu toate orele libere pe care le aveţi în plus”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

El afirmă că Guvernul va informatiza toate procesele. „Veţi vedea o cu totul altă faţă a administraţiei publice, demnă de secolul 21 şi de o ţară europeană!”, a completat ministrul.

Cum funcţionează identificarea vizuală online pentru înregistrarea în SPV

Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au dezvoltat şi implementat o nouă facilitate a serviciului Spatiul Privat Virtual pentru persoanele fizice: identificarea vizuală online, care este operaţională începând cu data de 11 august.

Identificarea persoanelor fizice care doresc să se înregistreze în SPV poate fi efectuată de la distanţă şi prin intermediul unei sesiuni video (identificare vizuală online). Pentru identificarea vizuală online este necesar ca persoanele fizice să se programeze onlineprin intermediul aplicaţiei dedicate disponibilă pe site-ul www.anaf.ro. Programarea online trebuie efectuată în termen de zece zile de la momentul înregistrării în SPV. În situaţia în care persoana fizică nu poate participa la sesiunea video, aceasta se poate reprograma în intervalul celor zece zile.

În cazul exercitării de către persoana fizică a opţiunii privind aprobarea prin identificare vizuală online, ANAF transmite persoanei fizice o informare, pe e-mail, care cuprinde:

a) instrucţiuni de desfăşurare a identificării vizuale online ce se va derula;

b) comunicarea faptului că, în situaţia în care nu poate participa la identificarea vizuală online la data şi ora programate, acesta are posibilitatea de a solicita o reprogramare.

c) comunicarea faptului că neprezentarea la ora şi data ce vor fi comunicate va conduce la respingerea înregistrării în SPV;

d) reguli de conduită.

În timpul sesiunii de identificare vizuală online funcţionarul public poate formula întrebări cu privire la informaţii ce trebuie să conţină elemente cunoscute de ANAF şi persoana fizică. În situaţia în care persoana fizică nu răspunde corect întrebărilor adresate, cererea de înregistrare în SPV se respinge.

ANAF reaminteşte că aprobarea înrolării în mediul electronic în Spaţiul Privat Virtual a persoanelor fizice, care se înregistrează cu nume utilizator şi parolă, se poate realiza de la distanţă şi prin identificarea cu numerele atribuite următoarelor documente acceptate de aplicaţie:

1. notificarea privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii şi din pensii, pentru susţinerea entităţilor nonprofit/unităţilor de cult (emise începând cu data de 05.03.2018)

2. notificare privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (emise începând cu data de 09.10.2017)

3. notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi _____ de către persoana fizică sosită în România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)

4. notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă potrivit prevederilor art. 7 şi art. 59 din Codul fiscal sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri încheiate între România şi _____ de către persoana fizică plecată din România pentru o perioadă mai mare de 183 de zile (emise începând cu data de 07.04.2020)

5. notificare privind nedepunerea în termen a declaraţiei de venit (emise începând cu data de 09.01.2017)

6. notificare privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere (emise începând cu data de 09.01.2017)

7. decizie de impunere – emisă începând cu anul 2013 sau

8. decizie referitoare la obligaţii de plată accesorii - emisă începând cu anul 2013 sau

9. somaţie - emisă începând cu data de 01.01.2015.

10. numărul scrisorii primită în anul 2018 de la Ministerul Finanţelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

imsi imsi
12.08.2020, 20:03:04

O prostie pe care nu o va ffolosi nimeni din moment ce identificarea prin user si parola ii efectiva. Probabil ca Citu are ceva prieteni si le a dat bani pt aplicatia asta. In belgia de ex exista autentificare pe siturile guvernamentale cuu cardul de identitate, token, cu tf inteligent si cu ITSM ul alocat de o institutie guvernamentala. Infatisarea omului sufera modiificari datorita virstei si modei. S ar putea ca sa mi las mustatta si barba sau sa mii schimb culoarea parului sau sa mi pun lentile de contact. n toatte aceste cazuri sistemul va da kix. Citu iii ca un copil care primestte o jucarie lego si descopera ca cu aceleasi piese poti face ori o roaba ori o caruta da alege sa incerce sa faca un magar..

-6 (12 voturi)
Constantine Constantine
12.08.2020, 20:45:11

E de risul curcilor.Sa te apuci sa sponsorizezi obligatoriul cu 2% sau 3,5% firme de casa ale ANAF-ului, caci cred ca ei nu vor face lucrul asta in mod direct. Acest lucru ar fi convenabil doar daca dispare gasca de angajati care se hranesc din banii nostri.

-5 (9 voturi)
Spartacus Idolul Fetelor
13.08.2020, 07:11:45

Asa Citu! Doar clickuri! Bravo! Vezi ca ANAF are ptr plata on line LISTA cu bancile agreate. Daca ai cont la alta banca vei face drum pana la ei sa platesti, fraiere!

-2 (6 voturi)
Iobag Nerfos
12.08.2020, 20:49:19

Ce porcarie mai e si asta? Alta umilire? Sa ma programez? Sa dau interviuri in fata unor... prefer sa tac. Daca ma duc sa platesc la ghiseu imi fac identificare vizuala? Nici macar CI nu-i intereseaza. Astia au auzit auzit de semnatura digitala? Pentru ce sa te identifice vizual? Cumva un program de identificare faciala ascuns pe acolo?

-4 (10 voturi)
Spartacus Idolul Fetelor
13.08.2020, 07:13:20

Vezi ca iti ia si amprentele. Au la birou si o oglinda unde te pun sa te uiti sa-ti ia sufletul!

+3 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările