Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: Voi cere comisie de anchetă pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019. Ciolacu şi gaşca lui sunt vinovaţi pentru subminarea economiei şi vor plăti

7
23 Oct 2020 14:26:41
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu
Florin Cîţu

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat că va cere, în primele zile ale noului Legislativ, înfiinţarea unei comisii de anchetă parlamentare pentru execuţia bugetară din perioada 2017- 2019. El a precizat că Marcel Ciolacu şi „gaşca lui” sunt vinovaţi şi trebuie să plătească pentru subminarea economiei naţionale. El mai spune că raportul final al acelei comisii va merge direct la DNA.

„Ciolacu şi gaşca lui sunt vinovaţi şi trebuie să plătească pentru subminarea economiei naţionale! În primele zile ale noului Parlament voi cere comisie de anchetă parlamentară pentru execuţia bugetară în perioada 2017-2019. Raportul final merge direct la DNA. În perioada 2017-2019 România a fost singura ţară din UE în care a crescut deficitul bugetar. Deficitul bugetar a crescut deşi PSD a crescut taxe/impozite/accize existente şi a introdus taxe în toate sectoarele din economie. Vom arăta unde s-au dus aceşti bani din taxe suplimentare şi cum a fost deturnată destinaţia lor (cam cum s-a întâmplat la Primăria Municipiului Bucureşti dar la o scară mai mare)”,  a scris Florin Cîţu, vineri, pe Facebook.  

Ministrul de Finanţe reaminteşte că reprezentanţii Comisiei Europene au avertivat în fiecare an România pentru devierea semnificativă de la ţinta de deficit structural asumată prin pactul fiscal.

„România fost avertizată de Comisia Europeană în fiecare an pentru deviere semnificativă de la ţinta de deficit structural asumată prin pactul fiscal. În perioada 2017-2019 România nu a mai îndeplinit NICIUN criteriu necesar pentru aderarea la zona euro. 17 ţări din UE au terminat anul 2019 cu surplus bugetar. Grecia a avut surplus bugetar în toată perioada 2017-2019 (surplusul a crescut de la un an la altul). România a pornit cu un handicap major în aceastăă criză. Ciolacu şi gaşca lui de infractori au lăsat România cu cel mai mare deficit din UE, cu facturi neplătite de 30 de miliarde lei şi împrumuturi scadente în 2020 de aproximativ 50 miliarde lei”, a mai spus Cîţu.

Liberalul a mai precizat că Guvernul Orban a reuşit să facă imposibilul şi anume cea mai mică creştere a deficitului bugetar şi o performanţă economică mai bună decât în multe alte state membre ale UE. 

„În aceste condiţii am reuşit imposibilul: - o performanţă economică mai bună decât multe alte ţări din UE; - cea mai mică creştere a deficitului bugetar; - cea mai mică creştere a datoriei publice. Vă garantez că vor plăti toţi- Ciolacu, Grindeanu, Tudose, etc.”, a conchis Florin Cîţu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

eu doar constat
23.10.2020, 16:27:56

Ancheta pentru executia bugetara la ce? La Parlament, sau la guvern? Sunt doua institutii diferite, din doua "puteri" ale statului de drept cf. Constitutiei - Parlamentul, este puterea legislativa, care are un buget separat si unde Ciolacu este presedinte al Biroului Permanent, compus din 13 membri din toate partidele. Daca ancheta va demonstra ca executia bugetara a Parlamentului are ilegalitati, intra toti membri Biroului Permanent , pentru ca responsabilitatea este colectiva, deciziile financiar-bugetare fiind intotdeauna ale intregului BP si nu numai ale lui Ciolacu. Daca are in vedere executia bugetara a guvernului Dancila, sau ale guvernelor PSD dupa 2016, Ciolacu n-are nimic comun cu asta. Ciolacu si chiar Dragnea au ocupat functii in puterea legislativa, ori guvernul face parte din puterea executiva si, intr-un stat de drept, exista o separatie a puterilor in stat. Responsabili se fac numai guvernul, cu premierii lor si ministri din componenta. Asa cum si guvernul Orban va raspunde in fata legii, daca executia bugetara pentru perioada in care a guvernat va dovedi ca a incalcat legea. Daca nu, nu! Si la unul si la altul. Catzu cam sare calul si se gasesc prea multi sa-l creada. Asta dovedeste nivelul scazut de cunoastere a legilor. La Catzu, daca ar fi numai asta, n-ar fi prea grav, dar lanseaza fumigene in prostie pana il va pune cineva la respect pentru informatii false si diversioniste.

0 (4 voturi)
M Costi
23.10.2020, 16:53:29

Asa...Vasile , cu paru' in capu' pesedeilor , cum te-a invatat Sefu' , sa le treaca chefu' de a te mai intreba ce-ai facut cu miliardele de euro imprumutate ! Da' parca spuneai in noiembrie 2019 ca vei cere cate un audit la fiecare minister , agentie , regie si companie nationala . Unde sunt rapoartele ?

0 (4 voturi)
Constantin Gadea
23.10.2020, 18:07:02

Nota 10 (zece) pentru intentie. Hai, baieti ! Luati-i la puricat.

Ramona Georgescu
23.10.2020, 22:04:54

Un vizionar. Știe ca cei pomeniți de el vor plăti. La fel cum știe și ca el o sa meargă la pușcărie. Limbajul folosit denota un intelectual apreciat. Mai ales pe plan extern unde doar datorita credibilității lui România se împrumută la cele mai mari dobânzi. Pacat totuși ca a fost obligat sa secretizeze anumite hârtii de la minister. Și ca a fost împiedicat sa vina în fata Parlamentului.

+1 (1 vot)
Ramona Georgescu
23.10.2020, 22:10:31

Și comisia în cauza o sa definitiveze raportul după ce se încheie auditarea ministerelor - cea anunțată de el însuși.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările