Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: Toate deficitele bugetare au explodat. Totuşi, România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială

6
9 Aug 2020 11:06:40
Autor: Elena Deacu
Florin Cîţu FOTO gov.ro
Florin Cîţu FOTO gov.ro

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, afirmă că toate deficitele bugetare „au explodat”, criza economică însemnând cheltuieli mai mari de la buget pentru toate ţările. „Totuşi, România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială”, susţine el.

„Am promis o politică fiscală prudentă, responsabilă şi neinflaţionistă pe termen lung. Am reuşit până acum. Criza economică a însemnat cheltuieli mai mari de la buget pentru toate ţările. Toate deficitele bugetare au explodat. Totuşi, România are cea mai mică creştere a deficitului bugetar faţă de estimarea iniţială”, susţine Florin Cîţu, duminică, într-o postare pe Facebook.

El enumeră „beneficiile pentru toţi românii ale politicii fiscale prudente” pe care a implementat-o, între care cel mai mic necesar al împrumuturilor pentru a acoperi deficitul bugetar. „Polonia de exemplu trebuie să împrumute în plus în 2020 9.3% din PIB. Este enorm”, spune Cîţu.

Ministrul de Finanţe adaugă că va avea spaţiu de manevră mai mare în 2021 dacă această criză economică şi de sănătate se prelungeşte, menţionând şi presiunea mai mică pe dobânzile şi veniturile bugetare viitoare (presiune mai mica asupra finanţelor generaţiilor viitoare), presiunea redusă pe creşterea preţurilor în viitor şi efectul redus al eliminării sectorului privat prin intervenţia prea mare a statului în economie. 

„Dar cel mai important lucru este să reuşim, cu un efort bugetar mult mai mic decât restul ţărilor din UE, revenirea economică din trimestrul III şi evitarea recesiuniii tehnice. A fost obiectivul meu din primul moment şi vă spun că reuşim”, încheie Cîţu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

octavian calin
9.08.2020, 11:13:47

Bravo dle Catu ...sper din toata ființa mea sa reusiti ,si sa va ajute Dumnezeu sa rezolvati cu bine treburile tarii,in aceste vremuri extrem de grele

0 (4 voturi)
Miorel Baciu
9.08.2020, 11:22:38

Polonia si alte tari cu conducere responsabila, se imprumuta azi ca sa isi salveze firmele, iar pe termen mediu si lung isi vor recupera banii din taxele platite de acestea. Romania, ca de obicei, isi fura singura caciula: va imprumuta mai putin anul acesta si, dupa ce firmele romanesti vor falimenta, va imprumuta masiv in anii urmatori, fara nicio perspectiva de a recupera banii... Cum se face ca toate tarile dezvoltate se imprumuta masiv, doar ai nostri ca brazii, stiu ei mai bine.... La anul ne cumpara Germania jumatate din economie doar cu banii pentru reparatiile de autostrazi, cum au facut cu Grecia...

Klaus Ciochannis
9.08.2020, 11:34:34

Cine a dat sute de milioane de euro la presă și la companiile multinaționale???

+1 (3 voturi)
Nici nu stiu
9.08.2020, 11:39:41

Oscar La Fontaine putinovici Ce ai tu cu țara noastră?

-1 (3 voturi)
Xi Richard
9.08.2020, 13:21:44

Oscar La Fontaine mat@

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările