Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu, despre banii pe care statul i-a împrumutat de la cetăţeni: Vor fi investiţi cu responsabilitate. Lucrăm la o bonificaţie pentru companii

2
13 Aug 2020 14:59:21
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a vorbit joi despre banii pe care statul i-a împrumutat de la cetăţeni, dând asigurări că banii vor fi investiţi cu responsabilitate. Oficialul a precizat şi că se va aproba o ordonanţă privind o bonificaţie pentru recapitalizarea  companiilor.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a deschis joi prima şedinţă de tranzacţionare a titlurilor Fidelis. Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat recent că populaţia a subscris, în perioada 15 iulie - 7 august, titluri de stat Fidelis în lei şi valută în valoare echivalentă de peste 2 miliarde de lei, cea mai mare sumă atrasă prin programul Fidelis.
"Vă asigur că banii pe care i-am luat de la cetăţeni vor fi investiţi cu precauţie şi responsabilitate şi randamentele vor rămâne pozitive, vor creşte chiar în termeni reali pe toată perioada de subscriere", a mai spus ministrul Finanţelor.
Joi, 13 august, au intrat la tranzacţionare cele trei emisiuni de titluri de stat pentru populaţie din emisiunea Fidelis derulată de Ministerul Finanţelor Publice prin piaţa de capital în perioada 15 iulie - 7 august.
 
Circa 10.000 de investitori per­soane fizice au împrumutat statul român cu 2 miliarde de lei pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a Fidelis, program de finanţare ale cărui instrumente financiare au fost listate pe 13 august la Bursa de Valori de la Bucureşti.​
 
Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager şi intermediar) şi Banca Transilvania (grup de distribuţie) şi Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale (intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate şi prin opt participanţi eligibili.
 
Guvernul ar putea aproba vineri un proiect de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii care îşi recapitalizează companiile, în prezent fiind "sute de mii de companii cu capital negativ", a afirmat joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.
 
"În ceea ce priveşte relaţia cu Bursa de Valori şi piaţa de capital, aici lucrurile vor continua şi vom accelera dinamica. În şedinţa de Guvern de mâine (vineri, n.r.), cred că o să aprobăm un proiect de lege care introduce bonificaţii pentru acţionarii companiilor, să-şi recapitalizeze companiile. Ştiţi foarte bine că, astăzi, sunt sute de mii de companii cu capital negativ. Creăm un sistem pe termen lung, pe cinci ani, de bonificaţii pentru cei care îşi capitalizează compania: întâi să le aducă la capital pozitiv şi apoi, în fiecare an, să arate că vor creşte acest capital. Acum, vom vedea de unde se vor finanţa. Eu sper că o parte din acest capital îl vor ridica de pe piaţa de capital şi îşi vor creşte capitalul în companii. Cred că este important, pentru sănătatea economiei. De aceea am creat acest program - să avem companii cu capital pozitiv. Asta arată companii sănătoase şi arată încredere", a spus Cîţu, la Bursa de Valori Bucureşti.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

West
13.08.2020, 15:05:09

Vei continua sa bati record dupa record la datorii? ne mai indatorezi pe noi si pe copii si pe nepoti, datorii record! romania se indatoreaza la cele mai mari dobanzi din europa (la fel ca pe timpul lu' dragnea) De reforme/restructurari cand ? Ai fost cel mai mare aparator al bugetarilor si specialilor in plina criza economica! In plina criza economica fara precedent, cu milioane de someri in privat, prima ta declaratie a fost sa nu se teama bugetarii si specialii ca vor sta acasa si isi vor primi salariile si pensiile speciale si teiketele de anul acesta si le prelungesti si pe cele de anul trecut, asta ai declarat comunistule! Rusine comunistule! De pensiile speciale nu se mai vorbeste nimic?! de impozitarea muncii (cel mai procent din salarii din europa) nimic?! de anvelopa salariala a bugetailor cea mai mare din europa raportat la venituri ce ne spune ministrul comunist de finante? nimic? la fel ca dragnea? comunistule! veti plati la alegeri! pana si celelalt ministru comunist, orlando de la ciuma, vorbea de restructurari ca ar trebui sa se reduca cu 20% nr bugetarilor, spunea ciumatul orlando! tu nici macar nu vorbesti de restructurari! ce rusine comunistule! cica 'de dreapta'?! sunteti mai pro speciali si mai pro bugetari mai comunisti decat ciuma rosie! veti plati la alegeri pt acest comportament sfidator la adresa celor din privat, celor ce produc! comunistilor!

+1 (1 vot)
Relon Mask
13.08.2020, 16:17:33

Cițule, ai indatorat tara cu 5.6 miliarde euro in 6 luni!!!!!!! https://adevarul.ro/economie/bani/bnr-datoria-externa-romaniei-crescut-557-miliarde-euro-6-luni-investitiile-strainilor-scazut-dramatic-1_5f352ba55163ec4271ef2585/index.html Problema este, ce-ai facut cu banii? Nu-mi spune de granturi pt IMM ca alea-s praful de pe toba...mai degraba Unifarmul si golanii din jurul lui!

Modifică Setările