Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu, despre îngheţarea salariilor bugetarilor când datoria publică ajunge la 50% din PIB: Am îngheţat salariile în sectorul public la începutul anului

18
21 Jul 2021 16:34:24
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Premierul Florin Cîţu a afirmat, întrebat cum va proceda şi dacă vor îngheţa salariile bugetarilor când datoria publică va ajunge la 50% din PIB, în contextul în care ea acum este la 49,7%, că la începutul anului au fost deja îngheţate salariile în sectorul public.

„Să ajungă la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Haideţi să vedem – datoria, ca procent din PIB, are două elemente: una este datoria publică, cealaltă este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne aşteptam. Nu ştiu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. În acelaşi timp, este o recomandare, nu este o lege. 
 
Vom vedea ce se va întâmpla atunci, dar eu vă aduc aminte că în sectorul public, la începutul anului, am îngheţat salariile în sectorul public, înainte de a avea această trecere peste 50%. Deci nu aici este problema”, a declarat Florin Cîţu, întrebat miercuri la Guvern cum va proceda în contextul în care datoria publică care a ajuns la 49,7% din PIB, iar la 50% salariile ar trebui îngheţate, conform legii, transmite News.ro.
 
Datoria publică a României a ajuns la 49,7% din PIB şi există o prevedere în legea responsabilităţii fiscal-bugetare prin care, dacă aceasta depăşeşte 50%, Guvernul trebuie să vină cu un program prin care îngheaţă salariile din sectorul public.

Ce se întâmplă dacă datoria publică trece de pragul de 50% din PIB

Potrivit Economedia, legea responsabilităţii fiscal-bugetară stabileşte o serie de praguri pentru datoria publică, care, dacă sunt depăşite, vin cu o serie de măsuri de pus în practică de către Guvern, astfel:
 
1. Dacă datoria publică depăşeşte 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanţelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi prezintă propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.
 
2. Dacă datoria publică depăşeşte 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:
 
a) Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;
 
b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;
 
c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică”.
 
3. dacă datoria publică depăşeşte 55% din produsul intern brut, dar se situează sub 60% din produsul intern brut:
 
a). se iau toate măsurile prevăzute dacă datoria publică depăşeşte 50% din produsul intern brut;
 
b). Guvernul iniţiază măsuri care să determine îngheţarea cheltuielilor totale privind asistenţa socială din sistemul public;
 
4. dacă datoria publică depăşeşte 60% din produsul intern brut:
 
a ). se aplică măsurile prevăzute dacă datoria publică depăşeşte 55% din produsul intern brut;
 
b). Guvernul iniţiază şi aplică un program de reducere a datoriei publice, astfel: datoria publică se va reduce cu o rată medie de 5% pe an;
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

Olteanul.com
21.07.2021, 16:38:34

Ati inghetat salariile la bugetari. Dar ati marit numarul de angajati. Pseudepesedistilor!

-2 (16 voturi)
Petrean Ion
21.07.2021, 16:47:49

pensiunile speciale cand le ingheti cârţule?

+9 (9 voturi)
Stefan din Nord
21.07.2021, 17:02:36

Intreaba-l pe Rares Bogdan El nu le ingheata ,le taie direct in 30 de zile de cand ajunge la putere in tara asta .

0 (14 voturi)
bovis al XI-lea
21.07.2021, 17:01:38

SALARIILE SI PENSIILE nesimtite ale bugetarimii/nomenclaturii nu vor fi plafonate niciodata, plateste cu spor populimea pentru ele.

+8 (8 voturi)
bovis al XI-lea
21.07.2021, 17:06:28

COTARLELE DE PARTID N-AU INTRAT INCA PE SITE.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările