Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu, despre plafonarea preţurilor la energie electrică: Trebuie să ne asigurăm că nu vom afecta investiţiile companiilor VIDEO

6
23 Sep 2021 11:45:08
Autor: Afrodita Cicovschi

Premierul Florin Cîţu a participat joi la o dezbatere pe tema plafonării preţului la energie versus compensarea facturilor la elecricitate, organizată de DC News.

Întrebat dacă se ia în calcul implementarea celor două măsuri simultan, premierul a spus că în mod sigur compensarea facturilor „va merge mai departe”, facturile vor fi compensate pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie.
 
„În acest moment vreau să mă asigur că ce vom face pe partea de compensare va fi clar şi rapid.  Încă analizăm posibilitatea de a plafona preţul la gaze, dar trebuie să fim foarte atenţi. România este producător de energie electrică şi de gaz şi trebuie să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor.
 
Dar dacă la nivelul UE se vorbeşte de plafonare, România nu poate face altfel. Trebuie să ne concentrăm pe partea de compensare, să poată fi folosit şi în alte situaţii excepţionale pe viitor”, a spus premierul.
 
 
Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede plafonarea temporară (fără a preciza însă perioada) a preţurilor la energie.
 
 
Proiectul de OUG are 56 de pagini şi transpune „corect şi complet” în legislaţia naţională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică şi care include, printre altele, dispoziţii privind modul în care autorităţile pot interveni în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei pentru clienţii casnici, desemnaţi vulnerabili sau nu, precum şi pentru IMM-uri.
 
"În scopul unei perioade de tranziţie în care să se instaureze sau să menţină o concurenţă efectivă între furnizori în ceea ce priveşte contractele de furnizare a energiei electrice şi să se ajungă la o stabilire a preţurilor cu amănuntul pe deplin eficace, bazată pe piaţă, pentru energia electrică, Guvernul, la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică", mai stipulează draftul de OUG. 
 
Şi acest tip de intervenţie trebuie să fie notificat Bruxelles-ului şi să respecte condiţiile enumerate mai sus.
 

Principalele reglementări

Prima plafonare a preţurilor ar putea avea loc la 3 luni de la intrarea în vigoare a ordonanţei.

Pe de altă parte, noua lege a energiei ar prevedea posibilitatea preţurilor variabile („preţuri dinamice”) pe perioada de valabilitate a unui contract. Astfel că tarifele ar putea creşte (sau scădea) în funcţie de evoluţiile pieţei.
 
Totodată sunt prevăzute şi alte modificări ale pieţei cerute de furnizori, inclusiv pentru a putea administra riscurile prin instrumente derivate. 
 

Plafonarea preţurilor va fi temporară

Guvernul va trebui să aştepte propunerea Autorităţii în Energie (ANRE) şi a Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi să aibă avizul Consiliului Concurenţei pentru a „interveni în formarea preţurilor, pentru furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.
 
Plafonarea se poate decide, de fapt, pentru toţi clienţii casnici, ca şi pentru microîntreprinderi.
 
Guvernul, „la propunerea ANRE, poate utiliza intervenţiile publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice către clienţii casnici şi către microîntreprinderile care nu beneficiază de intervenţii publice în stabilirea preţurilor de furnizare a energiei electrice pentru consumatorii casnici vulnerabili sau afectaţi de sărăcia energetică”.
 
Intervenţia se va face „după notificarea Comisiei Europene a acestor măsuri în termen de o lună de la adoptarea acestora”, potrivit proiectului de OUG.
    

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

lucian Marius
23.09.2021, 12:16:44

Pe scurt habar nu are cum face asta ...plafonare pare simpla,se stabileste un pret maxim dar compensarea ??? aici chiar nu au habar.La un consum lunar de 30-200 Kw se compenseaza....ai trecut de 200 NIET.O sa stam cu ochii pe contor oare??

+10 (10 voturi)
Kelemen Jakob
23.09.2021, 12:24:42

Exact, Trebuie sa ne asiguram ca prietenii nu pierd bani. Nationalizeaza toate unitatile care produc energie. Le-ati dat pe 1000 de euro spaga prostilor.

-7 (9 voturi)
Amdo Odma
23.09.2021, 12:28:15

De-abia astept sa dispara Catu, un contabil parat care tine numai cu multinationalele.

-5 (11 voturi)
Titus Livius Titus Livius
23.09.2021, 12:42:18

Chiar nu pot intelege ce o fi in mintea liberalior. Cu Catu partidul se va duce direct in cap......este cel mai antipatic om politic posibil. Creeaza respingere imediat cum deschide gura.

-5 (11 voturi)
Mihai Popescu
23.09.2021, 13:07:44

Nu am nicio speranta de la Citu ca va face ceva bun pt. populatie. De fapt ce a facut bun pina acum pt. populatie si pt. tara ? Datorii externe f. mari pt. ..... nu stim pt. ce a imprumutat banii.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările