Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: Economia trece printr-o perioadă dificilă în trimestrul II. Revenirea în trimestrul III este aproape o certitudine

3
6 Jun 2020 15:01:02
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, susţine că în trimestrul al doilea al acestui an economia trece „printr-o perioadă dificilă”, dar afirmă că „revenirea în trimestrul III este aproape o certitudine şi revenirea în V este scenariu de bază pentru acest moment”. El spune că măsuri luate de Executiv, precum programul IMM Invest, susţinerea şomajului tehnic sau amânarea plăţii ratelor la bănci, „toate au dat rezultate şi se vede astăzi”.

"La începutul acestei perioade abundau scenariile apocaliptice despre ce se întâmplă cu România, despre criza economică, şi ni se arătau tot felul de scenarii, cu o economie care se va prăbuşi, în primul trimestru, ştiţi foarte bine, avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană şi estimările recalibrate ale Comisiei Europene arată că România chiar dacă este o contracţie a economiei mai mare decât o estimăm noi, este sub ceea ce se întâmplă în restul Europei. Deci până şi Comisia Europeană vede o contracţie a economiei, dar nu vede o contracţie la fel de mare ca în restul Europei”, a declarat ministrul Finanţelor Publice sâmbătă, la Palatul Victoria
 
Cîţu a afirmat că măsuri luate de Executiv, precum programul IMM Invest, susţinerea şomajului tehnic sau amânarea plăţii ratelor la bănci, "toate au dat rezultate şi se vede astăzi”.
 
"Dar cel mai important este că indicatorii de încredere aferenţi lunii mai semnalează o revenire a economiei româneşti peste alte state din regiune şi, dacă vă uitaţi la acest indicator - este vorba publicat de Comisia Europeană – veţi vedea că România este ţara în care încrederea creşte. Este o încredere care vine în special de la agenţii economici, o încredere pe care noi trebuie să o susţinem cu eforturile de la buget şi ştiţi foarte bine că urmează un plan economic de investiţii”, a mai declarat ministrul Finanţelor.
 
El a făcut şi un bilanţ al cheltuielilor făcute de Executiv în cursul lunii mai. Cîţu a arătat că în fiecare lună Guvernul trebuie să se împrumute "pentru că avem cheltuieli şi multe dintre aceste facturi vin din urmă”. 
 
Conform ministrului, cheltuielile aferente lunii mai au fost de 8,9 miliarde de lei cheltuieli de personal, în condiţiile în care în anul 2017 aceleaşi cheltuieli erau de 5,6 miliarde de lei cheltuieli de personal. 
 
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost, în luna mai a acestui an, de un miliard de lei, în timp ce cheltuielile pentru pensii se ridică la suma de 6,4 miliarde de ei faţă de 4,5 miliarde de lei în 2017.
 
Au apărut, de asemenea, "cheltuieli pentru COVID”. Astfel, au fost plătite 2,3 miliarde de lei - şomajul tehnic, 454 de milioane de lei - indemnizaţii pentru alţi profesionişti, 59 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor de carantină şi 9 milioane de lei indemnizaţii acordate părinţilor care au stat acasă pentru a-şi supraveghea copiii, la care se adaugă concedii medicale în cuantum de 637 de milioane de lei.
 
Cîţu a anunţat că cele trei miliarde de lei nedecontate de stat pentru plata concediilor medicale, sumă calculată la nivelul lunii noiembrie a anului trecut, au fost plătite, la fel şi facturi neplătite din PNDL şi rambursări de TVA. El a explicat că fostul guvern deconta cel mult o sută de milioane de lei lunar pentru aceste concedii, de aceea s-au adunat restanţe de trei miliarde. 
 
Ministrul Finanţelor a precizat că luna trecută cheltuielile de investiţii făcute de Guvern au fost de 13,1 miliarde de lei, fiind cea mai mare cifră privind investiţiile din ultimul deceniu. El a susţinut că "acesta secretul care a dus la o creştere economică în primul trimestru”. El a adăugat că doreşte ca nivelul cheltuielilor de investiţii să îl depăşească pe cel al cheltuielilor cu pensiile şi salariile. 
 
"Economia trece printr-o perioadă dificilă în trimestrul II; veţi vedea cifrele în luna mai şi luna iunie, sunt cifre normale pentru o perioadă de criză, cea mai mare criză economică, dar, aşa cum arată, din discuţiile pe care le avem cu antreprenorii români, aşa cum vedem că acest guvern investeşte, revenirea în trimestrul III este aproape o certitudine şi revenirea în V este scenariu de bază pentru acest moment” a mai declarat Florin Cîţu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

aşa şi aşa
6.06.2020, 15:46:38

Ce revenire a economiei, cîţule?... Despre ce vorbeşti?... După mintea ta, dacă în trimestrul 3 economia "mişcă" ceva, deci nu-i pe butuci de tot, tu consideri că e o "creştere", fiindcă o compari cu trimestrul 2, cînd a stat nemişcată... Compar-o cu aceeaşi perioadă cu cea din anul trecut (dacă poţi obţine date reale, fiindcă şi ciumaţii aveau aceleaşi metehne cu voi în a măslui datele), dacă vrei comparaţie realistă, şi vezi ca ce "creştere" îşi dă... Eu ştiu, cîţule, că nu eşti prost, dar aşa o ipocrizie n-am mai întîlnit de mult... Să minţi în faţă o ţară întreagă... Urît, foarte urît... Febra galbenă = ciuma roşie = aceeaşi mizerie... Unica soluţie, Alianţa USR+...

eu doar constat
6.06.2020, 15:52:40

Pe ce te bazezi ca revenirea in trim III e o certitudine si nu o turpitudine? Hai sa nu promitem cu revenirea, pentru ca n-am vazut inca vreo masura a guvernuluii in sprijinul economiei. Sunt numai promisiuni. Chiar si inscrierea pe o lista (de asteptare de fapt) pentru sprijinirea IMM, nu e decat tot o promisiune. Inca nu exista niciun caz in care vreunul din cei inscrisi si admisi (pentru ca exista si aceasta triere) sa fi primit ajutor de stat (adica de la guvern). Si fara sprijin (subventii in realitate) IMM-urile mor. Asa, sa speri din fotoliul de ministru de finante, asteptand sa-ti intre taxe si impozite in visterie pe degeaba, e cea mai profirabila situatie, dar seamana cu taxa de protectie practicata de gangurile din Brooklin de acum un secol in urma, in timp ce marii pungasi, numiti si in presa si acum "oameni de afaceri" nu dau mai nimic la visterie. Economia Romaniei traieste din IMM, pe partea de capital si din agricultura (si aici o mare parte tot din capitalul, dar cu mult mai mult risc). Daca IMM-urile mor si marile concerne (gen Ford, Renault, si toate multinationalele de la noi) nu vor performa, nu va exista nicio revenire. Nu mai spun daca anul agricol va fi o catastrofa! Are Catzu informatii ca Renault, Ford si toti ceilalti isi vor relua cu spor activitatea? Ce te faci, daca INS va da la finele trim III date, care vor fi preluate si de Eurostat, ca economia noastra e tot la pamant? Eu va recomand sa pastrati declaratiile prea optimiste (e bine sa fii optimist) de acum si sa i le serviti pe tava lui Catzu la inceputul lui octombrie, evident daca va mai fi in functie (daca nu, va afla singur din presa si alte publicatii, ca nu trebuie sa vinzi pielea ursului din padure - pe tablele lui Moise s-ar putea incadra si la sa nu minti, dar si la sa nu iei numele Domnului in desert). Personal nu-mi doresc decat sa n-am dreptate si Catzu sa aibe. Dar n-am nici siguranta si nici motivele sa-l cred.

Mihai Popescu
6.06.2020, 16:21:07

Citu, un papagal care recita ce i se spune. Nu-l duce capul la mai mult. De la astia nu vom vedea niciodata bunastare desi traim intr-o tara cu multe bogatii.