Cîţu, explicaţii despre procedura de amânare a ratelor: Pot beneficia şi cei cărora le-au scăzut veniturile în familie. Normele, adoptate în şedinţa de joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a explicat, într-un interviu acordat Hotnews, care sunt procedurile în urma cărora se poate beneficia de amânarea ratelor bancare, precizând că facilitatea poate fi acordată şi celor care au înregistrat scăderi ale veniturilor în familie.

Ministrul a declarat că în normele de aplicare a acestei OUG, programate să fie adoptate în şedinţa de joi, 2 aprilie, a Executivului, vor exista unele limitări.

Astfel, facilitatea de suspendare a ratelor va putea fi accesată numai de persoanele afectate "direct sau indirect" de criza coronavirus, ministrul exemplificând ce înseamnă această formulare.

"Am insistat să fie o procedură foarte simplă. Oamenii sunt afectaţi direct şi indirect de această situaţie. Ordonanţa, şi se va vedea în norme, se referă la persoanele afectate de această criză. E foarte simplu la rate. E vorba de veniturile persoanei.

Când ai fost deja trimis în şomaj tehnic este clar că ai fost afectat direct. Indirect e atunci când veniturile familiei au fost afectate. Şi mai sunt câteva situaţii. Încercăm să cuprindem o plajă cât mai largă de persoane.  Am mai reuşit să extindem posibilitatea suspendării şi pentru persoanele care aveau restanţe la momentul declarării stării de urgenţă.

Dacă până în momentul cererii le-au achitat, pot beneficia de această facilitate", a declarat ministrul Cîţu la un teleinterviu cu echipa Hotnews.ro.

Cum poate un român care are credit să-şi amâne ratele la bănci

Amintind că ordonanţa a trecut luni, Florin Cîţu a spus că mâine, 2 aprilie, în şedinţa de Guvern se aproba normele.

„Am cerut să fie o procedură foarte simplă pentru că vorbim de persoane care au fost afectate direct sau indirect de această situaţie de criză de sănătate, pentru ei a fost creată această procedură. Ordonanţa se referă la cei care au fost afectaţi - persoane fizice sau juridice.

Ratele la bancă se calculează în funcţie de venituri. Când ai fost trimis în şomaj tehnic este clar că ai fost afectat direct, dar există şi varinata în care ai fost afectat indirect, când veniturile familiei au fost afectate. Încercăm să prindem o plaje cât mai largă de persoane să aibă acces la această facilitate. În acelaşi timp am extins si către persoanele care îşi vor plăti rata până în momentul în care depun cererea”, a spus ministrul.

Ce trebuie să facă un antreprenor să beneficieze de Ordonanţa 29

Tot mâine vor fi aprobate şi normele pentru Ordonanţa 29, cu facilităţile fiscale şi cu IMM-urile. „Aici am făcut un sistem simplu, vom vedea dacă funcţionează, este vorba de imminvest.ro, un portal unde companiile vor descărca ce au nevoie, vor primi informaţiile, vor alege banca şi noi facem imediat realaţia cu banca.

Aici este un plafon de 5 miliarde. La rectificarea bugetară creştem plafonul la 15 miliarde de lei.

Avem bani. Trebuie să finanţăm deficitul în creştere, a adăugat ministrul.

Ordonanţa de Urgenţă a fost adoptată luni de guvern. Clienţii băncilor vor putea depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor în următoarele 45 de zile. Ordonanţa prevede posibilitatea amânării ratelor, cu condiţia ca persoanele care solicită acest lucru să nu aibă restanţe. Debitorii trimit creditorilor o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între una şi nouă luni. Banca analizează solicitarea şi o aprobă în condiţiile prevăzute de normele de aplicare (care vor fi adoptate mâine).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite