Cîţu a primit aviz de respingere în Parlament. Schimb dur de replici între Teodorovici şi Cîţu la finalul audierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu- Eugen Teodorovici. FOTO Mediafax/Inquam Photos
Florin Citu- Eugen Teodorovici. FOTO Mediafax/Inquam Photos

Florin Cîţu, propus ministru de Finanţe în guvernul Orban 2, a primit aviz de respingere în comisiile reunite de finanţe ale Parlamentului, cu 18 voturi „pentru” şi 18 „împotrivă”, pentru obţinerea unui aviz pozitiv fiind nevoie de o majoritate.

Votul a fost dat în urma interpelării ministrului Florin Cîţu de către Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Acesta l-a întrebat pe Florin Cîţu „ce treabă are CSAT cu specificaţiile tehnice pentru atribuirea directă a contractului de informatizare a ANAF” şi care a fost impactul negativ al OUG 114 / 2018?

„Aş vrea să vă urez succes, dar mai degrabă îmi urează alţii mie”, şi-a început Teodorovici şirul atacurilor, adăugând că nu ştie dacă să pună întrebările pentru Cîţu, în condiţiile în care Ludovic Orban nu l-a însoţit la Comisie pe ministrul propus. Cîţu l-a întrebat dacă nu a luat în calcul să se apuce de stand-up comedy.

În replică, Florin Cîţu a afirmat că „domnul senator este de fapt un liberal, numai când e ministru e socialist”.

„OUG a venit fără studiu de impact”, a spus Cîţu.

Teodorovici: Cîţu a crescut deficitul prin cheltuieli nejustificate

De atfel, Teodorovici l-a acuzat luni pe Florin Cîţu şi că a crescut deficitul prin majorarea nejustificată a cheltuielilor, deşi guvernul Orban a gestionat bugetul doar în ultimele două luni din 2019.

„Putea fi evitat anul trecut acel 4,6% pe care domnul Cîţu l-a realizat. De asta am şi propus în mod public şi astăzi în Comisia reunită o comisie de anchetă care să pună foarte clar toate datele pe masă. Să fie chemaţi la această comisie de anchetă prim-ministrul Dăncilă.

Eu am să merg acolo ca ministru de Finanţe pentru a discuta despre programarea şi execuţia anului trecut la 10 luni şi după aceea şi domnul Orban şi domnul Cîţu pentru a explica felul în care ultimele două luni din anul 2019 s-au desfăşurat.

Pentru că eu am elemente rezonabile să cred că au fost în mod nejustificat crescute chetuielile şi mai ales veniturile lăsate de izbelişte astfel încât să fie la final de an un deficit foarte mare, 4,6% cum spuneam, pentru ca în acest an să pozeze în salvatorii naţiunii.

Este o practică care ne va costa foarte mult în anii care urmează”, a spus Eugen Teodorovici, după şedinţa de audiere a ministrului propus pentru preluarea portofoliului de la Finanţe, Florin Cîţu..

El a afirmat că aceste deficit ar putea atrage o deteriorare a ratingului şi implicit dobânzi mai mari, iar din acest motiv actualul ministru al Finanţelor se împrumută mai mult în această perioadă.

„Cu mare drag discutăm despre ce s-a întâmplat anul trecut în orice comisie, mai ales despre rectificarea bugetară din vară, despre notele pe care le-a pus domnul ministru în guvern care spuneau că există pericolul să se depăşească deficitul de 3%, ce măsuri trebuia să ia şi nu a luat din vară. Notele pe care le-a primit domnia sa în minister că deficitul ar putea să se ducă la 4,1%. Facem acea comisie de anchetă şi vin public cu toate aceste măsuri”, a spus Florin Cîţu în cursul audierilor.

De asemenea, Florin Cîţu a menţionat că buffer-ul valutar al României este mai mare cu 3 miliarde de euro decât l-a lăsat Eugen Teodorovici. 

Înaintea audierilor, Teodorovici scrisese pe pagina sa de Facebook că ar fi vrut să nu dea curs invitaţiei de a participa la „mascarada NU NE VOTAŢI-NE”, s-a dus totuşi la audieri pentru a propune înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivelul comisiilor reunite de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor.

„Este nevoie de o anchetă fără mize politice privind cresterea nejustificata a cheltuielilor şi inacţiunea totală în privinţa încasării veniturilor la bugetul de stat din ultimele două luni ale anului 2019. Tocmai de aceea voi propune cooptarea unor experţi independenţi în această comisie de anchetă, specialişti care vor contribui la efectuarea unei analize obiective pentru a stabili dacă a fost o acţiune premeditată a guvernului Orban 1 în ceea ce priveşte depăşirea deficitului cu mult faţă de nivelul prognozat pentru anul 2019. O comisie parlamentară în faţa căreia să se prezinte atât Viorica Dăncilă şi Ludovic Orban, cât şi Eugen Teodorovici şi Florin Cîţu pentru a explica atãt programarea, cât şi execuţia bugetară aferentă anului 2019!”, a scris Teodorovici pe pagina sa de Facebook.

Principalele declaraţii ale lui Cîţu:

O strategie pentru instituţiile financiar-bancar unde statul este acţionar. Aceste instituţii nu sunt cele mai profitabile, dar vrem să le facem profitabile şi să aducă dividende la stat.

Vom continua reorganziarea ANAF pentru a aduce mai mulţi bani la buget. 

Am alocat la investiţii 50 mld. de lei, dar puţin diferit de ce era până acum. 50% sunt din fonduri UE, 50% din buget. Când am preluat acest mandat erau de 2,6% din PIB, unde erau şi în 2017, şi în 2016. În perioada asta am adus cheltuielile cu investiţii la peste 6% din PIB.

Bugetul pe 2020 depinde foarte mult de ce s-a întâmplat în 2019. În programul de guvernare am spus că ţinta pentru 2020 este un deficit de 3%. Nu am putut face asta pentru că a trebuit să plătim facturi.

Scandal pe tema banilor pe care băncile trebuie să îi restituie statului

Senatorul PSD Daniel Zamfir i-a adus luni o serie de acuzaţii ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, în cadrul audierilor din Comisii, spunându-i că nu a făcut nimic pentru recuperarea banilor pe care băncile trebuie să îi restituie statului.

Zamfir: Aş vrea să discutăm despre situaţia în care ne aflăm acum. Suntem într-o procedură de neînvestitură a cabinetului. Ce face MFP să recupereze banii pe care bancile nu vor să îi dea?

Cîţu: Este o decizie a Curţii de Conturi. Băncile trebuie să dea bani înapoi până în martie. MFP nu are nicio treabă 

Referitor la cât împrumută Grecia. Este normal ca Grecia să împrumute mai ieftin, pentru că are surplus bugetar.

Anul trecut au fost împrumutate 5 mld. euro. Am zis că în 2020 împrumutăm 6 mld. euro. Dar să ne uităm la dobânzi, în 2019 se împrumutau la 4,65%. De ce împrumutăm la 30 de ani? Pentru că asigurăm finanţarea deficitului şi este mult mai ieftin şi arată încredere.

Vorbeaţi de venituri. În 2019 am început cu handicap. Avem o investigaţie pentru că nu s-au plătit toţi banii din dividende. Bugetul nu avea asigurate sumele pe final de an. Nu sunt cheltuieli pe care eu le-am făcut. Existau facturi. Erau acolo”.

La 4 februarie, Guvernul Orban a decis să exonereze clienţi băncilor pentru locuinţe de la returnarea primelor încasate. Un proiect în acest sens va fi aprobat de Executiv.

„Aş dori să acceptaţi introducerea pe ordinea de zi a unei OUG pentru exonerarea clienţilor băncilor de economisire-creditare de la rambursarea unor sume reprezentând prime de stat şi accesorii”, a declarat în şedinţa de Guvern ministrul Ion Ştefan.

      

Anul trecut, fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici dorea dă dea Ordonanţă de Urgenţă ca sumele încasate de clienţii băncilor pentru locuinţe să fie exonerate de plată. Proiectul nu a fost niciodată adoptat, pentru că Guvernul Dăncilă a fost demis prin moţiune. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite