Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: PSD a crescut voit preţurile trei ani la rând. România nu mai are cele mai mari scumpiri din UE

3
1 Jun 2020 07:50:56
Autor: Afrodita Cicovschi

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, afirmă că România nu mai are cele mai mari scumpiri din Uniunea Europeană şi acuză PSD că a crescut voit inflaţia, în detrimentul populaţiei.

„Încă o promisiune onorată! În guvernarea PNL, România nu mai este ţara cu cea mai mare rată a inflaţiei din UE. Am promis şi ne-am ţinut de cuvânt. PSD a ţinut voit trei ani de zile România în topul ruşinii în UE. În guvernarea socialistă România a avut cea mai mare rată a inflaţiei din UE, lună de lună. Trei ani la rând. PSD a crescut voit rata inflaţiei de la 0% la peste 5% pe ani”, a scris, duminică, pe Facebook, Florin Cîţu.
Acesta afirmă că „rata inflaţiei mare şi imprevizibilă îi afectează pe românii cu venituri mici”.
 
„Trei ani de zile, PSD a avut o politica premeditată de a creşte rata inflaţiei care i-a lovit tocmai pe românii cu venituri mici. Am promis că scoatem România din topul ruşinii şi am reuşit. Astfel creştem puterea de cumpărare a tuturor românilor. Nu ne oprim aici”, a mai scris Cîţu.
 
Acesta a postat şi un grafic care arată rata inflaţiei în aprilie în Uniunea Europeană, România fiind depăşită de Ungaria, Polonia şi Cehia.
 
 
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la 0,3% în luna aprilie 2020, de la 0,7% în luna martie 2020, în timp ce în Uniunea Europeană a coborât până la 0,7%, de la 1,2% în luna precedentă, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind Cehia, Polonia, Ungaria şi România, arată ultimele date publicate de Eurostat.
 
Comparativ cu situaţia din luna martie, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie a scăzut în 26 de state membre şi a rămas stabilă într-o singură ţară. În România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 2,3% în luna aprilie, de la 2,7% în luna martie.
 
Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Cehia (3,3%), Polonia (2,9%), Ungaria (2,5%) şi România (2,3%). La polul opus sunt unele state membre UE unde rata anuală a inflaţiei este negativă: Slovenia (minus 1,3%), Cipru (minus 1,2%), Estonia şi Grecia (ambele cu minus 0,9%).
 
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna aprilie a acestui an, de la 3% în luna martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,72%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,53%. Preţurile de consum în luna aprilie 2020, comparativ cu martie, au urcat cu 0,26%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,42%.
 
„Preţurile de consum în luna aprilie 2020 comparativ cu luna aprilie 2019 au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,3%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2019 - aprilie 2020) faţă de precedentele 12 luni (mai 2018 - aprilie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,6%”, se menţiona în comunicatul INS.
 
Prognoza de inflaţie a Băncii Naţionale a României pentru acest an este de 3%.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
1.06.2020, 08:06:47

Cat minte lepra asta. El si balega galebena fac economia sa duduie! Intre timp, se imprumuta odata pe saptamana!

+3 (7 voturi)
= aceleaşi mizerii
1.06.2020, 08:13:37

Poveşti... Sî explice cîţu prin ce pîrghii economice e reuşit "performanţa" cu care se laudă... Evoluţia, dacă e cea reală (se ştie că cei de la INS dau ce cifre doreşte "clientul"/guvernul) nu se datorează febrei galbene, care conduc la fel de incompetent şi iresponsabil ca ciuma roşie, cî pur şi simplu inerţiei economiei... Putem vorbi despre efectele economice ale gălbenoşilor în toamnă-iarnă, fiindcă efectele oricărei guvernări nu se pot vedea imediat, indiferent dacă măsurile luate de aceştia, bune-rele, ci doar după cel puţin un an de "conducere"... Unica soluţie ca România să iasă din mocirla în care se zbate, e ca la următoarele alegeri Alianţa USR+ să cîştige majoritar... În orice altă situaţie sîntem terminaţi...

-3 (5 voturi)
dobrita sorin
1.06.2020, 11:04:33

Florica, iar s-au suparat trolii! Inseamna ca e bine....da-i bataie.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările