Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: România va lua măsuri pentru corectarea abaterii de la MTO

0
5 Dec 2019 18:35:31
Autor: Elena Deacu
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu dă asigurări că România va corecta abaterea de la MTO FOTO Mediafax / Andreea Alexandru
Ministrul Finanţelor Florin Cîţu dă asigurări că România va corecta abaterea de la MTO FOTO Mediafax / Andreea Alexandru

Ministrul Finanţelor Publice i-a asigurat pe miniştrii de finanţe în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie, că a identificat pachetul de măsuri necesare şi potrivite realizării unei consolidări fiscale durabile în România.

„În contextul discuţiilor pe marginea Pactului de Stabilitate şi Creştere, am prezentat Consiliului cele mai recente date economice referitoare la rectificarea bugetară. I-am asigurat pe partenerii europeni că acest guvern va lua măsuri eficiente pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu”, a declarat Florin Cîţu.

În cadrul Procedurii de deviere semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), au fost puse în discuţie evoluţiile României şi Ungariei. Consiliul UE a adoptat o decizie legată de faptul că nu au fost luate măsuri eficiente drept răspuns la Recomandarea Consiliului din 14 iunie 2019 şi a emis o recomandare pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, în cazul ambelor state membre.

Referitor la România, Comisia Europeană a constatat, în cadrul misiunii de la sfârşitul lunii septembrie, că nu au fost realizate progrese în vederea atingerii MTO şi că autorităţile de la acea dată nu intenţionau să efectueze o ajustare pe termen mediu. În acest context, Comisia a recomandat o ajustare structurală de 1% din PIB în anul 2020, ceea ce corespunde plafonării cheltuielilor guvernamentale primare nete la o rată de creştere nominală de 4,4%. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii