Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Cîţu: Salariul minim a fost majorat cu 3%. Creşterea poate fi aplicată de la 1 ianuarie

3
13 Jan 2021 14:58:38
Autor: Afrodita Cicovschi
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de hotărâre care prevede indexarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată la 2.300 lei, începând cu 1 ianuarie 2021, ceea ce înseamnă o creştere de 3% comparativ cu luna decembrie a anului trecut, a precizat premierul Florin Cîţu.

Şeful Executivului a adăugat că Guvernul a avut în primă lectură proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, care va merge la minister pentru avizare şi apoi în Parlament, fiind vorba despre o transpunere de directivă.
 
„Un proiect de hotărâre prin care se stabileşte salariul minim pentru 2021. Ştiaţi deja la 2.300 lei. Ştiu că au fost discuţii în spaţiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînţeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci este destul timp şi astfel salariul minim va creşte în 2021 cu 3%, aşa cum am anunţat, peste rata inflaţiei în 2020 şi peste estimarea ratei inflaţiei din 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor”, a afirmat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.
 
„Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.300 lei lunar începând cu data de 1 ianuarie 2021, ceea ce reprezintă o creştere de 3% faţă de luna decembrie 2020. În anul 2020 tariful orar este de 13,327 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore, iar în anul 2021 tariful orar este de 13,583 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore. La stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 la valoarea de 2.300 lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considereare rata inflaţiei de 2,2 % şi 0,8 % creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană pentru anul 2020”, potrivit notei de fundamentare a hotărârii de Guvern. 
 
De asemenea, de la 1 ianuarie 2021, pentru personalul încadrat pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, sumă stabilită în bani care nu include sporuri şi alte adaosuri, se menţine la suma de 2.350 lei lunar, mai arată sursa citată.
 
Premierul a mai spus că în primă lectură a fost un proiect de lege în şedinţa Guvernului în ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil.
 
„A mai fost un proiect de lege în primă lectură în ceea ce priveşte consumatorul vulnerabil. Acest proiect de lege merge la minister pentru avizare si după aceea va merge în Parlament. Este o transpunere de directivă. Acestea au fost de fapt elementele principale ale şedinţei de Guvern de astăzi”, a explicat Cîţu.
 
Proiectul de act normativ stabileşte „criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie şi se reglementează măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi în special accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei energetice”.
 
În plus legea are îndeplinirea următoarelor obiective:
 
„a) accesibilitatea energiei din punct de vedere al preţului pentru toţi consumatorii;
 
b) asigurarea disponibilităţii fizice neîntrerupte a resurselor energetice pentru toţi consumatorii;
 
c) creşterea perfomanţei energetice a clădirilor;
 
d) prevenirea şi combaterea sărăciei energetice şi excluziunii sociale”, conform proiectului de lege. 
 
Prevederile acestui act normativ sunt aplicate activităţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, energiei termice, gazelor naturale şi combustibililor solizi sau petrolieri către consumatorii vulnerabili din sistemul energetic.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Stefan din Nord
13.01.2021, 15:12:23

Hai ca-i darnic Sa iei in plus in mana 40 de lei nu-i de colea Un fumator isi poate lua doua pachete de tigari in plus . Sa fie primit Si peste 4 ani sa le ceri din nou votul fraierilor Ca ie multi .

-6 (6 voturi)
Gheorghe Traian
13.01.2021, 15:50:54

Imi place Catu. Este superior ca cateva calase oricarui premier PSD dintre cei avuti din 2012 si pana in 2019.

Un cititor
13.01.2021, 15:48:45

Si dictatorul (in ultimul sau discurs) promitea inca 100 roni la salar.

Modifică Setările