Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE România, corigenta lumii. Politicienii corupţi şi drumurile proaste ne-au aruncat în coada clasamentului global al competitivităţii

5
5 Sep 2013 18:53:56
Autor: Adina Vlad, Dan Străuţ
România ocupă locul 145 în clasamentul privind calitatea drumurilor care include 148 de state din lume FOTO Marian Iliescu
România ocupă locul 145 în clasamentul privind calitatea drumurilor care include 148 de state din lume FOTO Marian Iliescu

Ţara noastră se plasează pe ultimele locuri în topurile mondiale privind regimul taxelor, infrastructura, politicile guvernamentale, corectitudinea în afaceri, piaţa muncii şi capacitatea de a păstra talente.

Cât de mare este, în România, presiunea fiscală pe câştigurile obţinute prin muncă sau cât de proaste sunt drumurile şi cât de puţină încredere putem avea în politicieni ştim prea bine cu toţii. 
 
De asemenea, ştim cât de puţin sunt respectate regulile etice în afaceri, cum sunt trataţi angajaţii de către angajatori şi cât de greu îi putem păstra în ţară pe românii talentaţi. Ei bine, aflaţi că la aceste criterii – şi la încă multe altele – România stă atât de rău încât apare pe ultimele 10 locuri în clasamentul competitivităţii globale, întocmit anual de Forumul Economic Mondial.
 
Astfel, din 148 de ţări analizate în ediţia pe acest an a clasamentului, România apare pe locul 146 la „efectul taxelor asupra câştigurilor din muncă“, pe 145 la „calitatea drumurilor“ şi pe 141 la „încrederea publică în politicieni“.
 
Mai stăm foarte prost şi la „comportamentul etic al firmelor“, „cooperarea între angajaţi şi angajatori“ (locul 139 din 148), „capacitatea de a menţine în ţară persoanele talentate“ (locul 138), „favoritisme în deciziile oficialilor guvernamentali“ (137), „presiunea fiscală asupra investiţiilor“ (136), „risipirea banilor publici“ (134), „capacitatea de a atrage talente“ (132), respectiv „încrederea în managerii profesionişti“ (131).
 
Avem şi puncte forte
 
Se prezintă România cu ceva lăudabil în faţa lumii? Desigur: impactul zero al malariei în business. Pentru lipsa acestei boli tropicale ocupăm prima poziţie în clasamentul mondial. Ar mai fi nivelul redus al tarifelor vamale (locul 4 mondial), incidenţa scăzută a virusului HIV (11), legislaţia privind drepturile omului (12) şi viteza de acces la internet (16).
 
Ca medie generală obţinută după evaluarea tuturor indicatorilor, România se regăseşte pe locul 76 din 148 în topul mondial al competitivităţii, în urcare cu două poziţii faţă de ediţia din anul trecut. Sau, cu alte cuvinte, suntem la limita notei de trecere din acest punct de vedere.
 
Suntem, în acest top, la egalitate cu Croaţia, noul stat membru al UE, şi în apropiere de ţări precum Botswana (locul 74), Georgia (72), Vietnam (70), Maroc (77) sau Slovacia (78). România este devansată în topul competitivităţii de Polonia (42), Cehia (46), Bulgaria (locul 57), Slovenia (62), Ungaria (63) sau Rusia (64). Republica Moldova se plasează pe locul 89, în timp ce Ucraina ocupă poziţia 84. Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat din zona euro, este pe locul 91.
 
Cele mai competitive economii din lume sunt – în ordine – Elveţia, Singapore, Finlanda, Germania, Statele Unite, Suedia, Hong Kong, Olanda, Japonia, Marea Britanie şi Norvegia, potrivit Forumului Economic Mondial.
 
Varianta integrală a topului mondial al competitivităţii
 
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

654815544566
5.09.2013, 20:22:42

Cifrele astea inca mai mira pe careva? Orice om citit in tara asta stie ca suntem analfabetii lumii (ai europei eram de mult). Ca se mai naste cate un enescu, eminescu sau mai stiu eu ce anomalie ... e doar exceptia de la regula. Suntem un popor de analfabeti fufuli.

+2 (4 voturi)
Laurentiu Alexandru
5.09.2013, 21:41:10

stati in case si uitati-va la meci si la telenovele pe fundal de manele si miros de mititiei viitorul suna bine romane, dar asta esti si asta meriti! stai in casa, si rabda leganat de "panie si circ"!

+4 (4 voturi)
Drqu
6.09.2013, 01:00:25

Putem sa iesim in strada si sa ne ucidem... ii avem pe islamisti ca model, ce bine le merge lor, nu? Daca vrei sa se faca ceva in tara asta, trebuie sa faci ce au facut toti ce sunt pusi bine, INSA SA O FACI SERIOS: sa te apuci de politica, sa castigi cateva voturi la inceput, nu ca Becali sau P(artidul) C(acanarilor) ce au batut palma cu PSD-ul, ci sa nu te dai batut la primul esec si mai mult, sa nu accepti turismul politic. Vrei? Apuca-te si ma alatur!

+1 (1 vot)
Carmen Florea
6.09.2013, 01:12:17

Care dracu' nota de trecere? Nimic nu functioneaza,in afara de averile hotilor de la putere. Inca n-am inteles pt care merite Europa ne-a deschis usile? Sa-i ciordim si sa-i halim niste vagoane de euro? Tac de sarmanii discriminati cu palate,Ferrari si sicrie de 15 mii euro,de care Europa e incantata: abia de aude de ei,i se face parul valvoi...

+3 (3 voturi)
Jimi Hendrixrock
7.09.2013, 09:33:11

Stati sa-l aducem pe Cacarau presedinte si atunci sa te tii record maondial si la tampenii.Au uitat sa ne indice printre primele locuri la tampiti, cam vreo 7,5 mil.si ca depasim rata de coruptie cu peste 90% din oamenii cu decizie politica.Si cand va incepe campania pentru europene si presidentie vor creste Megahertzii de laturi varsati,depasind chiar si CNN-ul de catre cea mai infantila televiziune pentru tampiti numita Antena 1,2,3.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările