Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Clasamentul celor mai căutate meserii în luna aprilie. Cu cât au fost plătiţi românii pentru munca din străinătate

0
15 May 2021 11:52:32
Autor: Melania Agiu
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Salariile oferite pentru munca din străinătate, în luna aprilie, au fost, în medie, de circa 1.800 de euro, cele pentru angajaţii din servicii auto sau curierat ajungând la 1.180 de euro, iar personalul medical câştigând mai mult de 1.000 de euro lunar, arată datele oferite de platforma OLX.

Potrivit sursei citate, luna trecut, cei mai căutaţi angajaţi din piaţa locală a muncii au fost inginerii - meseriaşii - constructorii, cu 13.521 de anunţuri postate de angajatori pe platforma OLX, în creştere cu 1% faţă de luna anterioară şi cu 71% faţă de aceeaşi lună din anul 2020,  lucrătorii din producţie – depozit – logistică, cu 10.724 de anunţuri postate, cu 14% mai multe faţă de luna precedentă şi cu 54% mai multe faţă de aprilie 2020,  precum şi cei din categoria şoferi – servicii auto – curierat, cu 7.975 de anunţuri postate de angajatori, în creştere cu 6% faţă de luna martie şi cu 124% faţă de aceeaşi lună din anul precedent, transmite ZF.
 
De altfel, pe a patra poziţie în clasamentul celor mai căutate meserii de angajatori în luna aprilie au fost angajaţii din hoteluri şi restaurante, cu 3.512 de anunţuri postate de angajatori, în creştere cu 100% faţă de luna aprilie 2020.
 
„Anul trecut, la începutul pandemiei COVID-19, recrutările au fost printre primele activităţi sistate de către companii, indiferent de dimensiunea lor. La mai bine de un an, piaţa de recrutare dă semne puternice de revenire. Efectele se văd foarte puternic în categoriile care au continuat să funcţioneze sau chiar au crescut substanţial în perioada pandemiei, cum este cazul construcţiilor sau serviciilor de curierat/transport. 
 
Când vorbim de HoReCa, vorbim de o „revenire la normalitate” accelerată atât de sezonalitate, cât şi de limitarea restricţiilor din turism“, crede Mihail Dimitrov, business manager, OLX Locuri de muncă.
 
La capitolul ofertelor de joburi care se ocupă cel mai repede, pe primul loc este categoria bone - menajere, poziţii care s-au ocupat în circa 11 zile în luna aprilie a acestui an, în scă¬dere de la 12 zile în luna precedentă. În medie, salariile pentru o astfel de poziţie se ridică la 445 de euro net lunar, conform datelor de la OLX.
 
Pe locul al doilea în clasamentul ofertelor de joburi care se ocupă cel mai repede se află ofertele din zona de alte locuri de muncă, cu o durată medie de ocupare de 15 zile în aprilie 2021, urmate de finanţe - contabilitate, cu o medie de ocupare de 15 zile, şoferi - servicii auto - curierat, cu o medie de 16 zile şi de ofertele pentru agricultură - zootehnie, cu o medie de ocupare de 16 zile în luna trecută.
 
Pe judeţe, cele mai multe oferte de locuri de muncă în luna aprilie a acestui an au fost în Bucureşti-Ilfov, respectiv 14.505, în scădere cu 4% faţă de luna precedentă, însă în creştere cu 38% faţă de luna aprilie a anului trecut, urmat de Braşov, cu 4.984 de anunţuri de angajare, cu 20% mai multe faţă de luna precedentă şi în creştere cu 146% faţă de aprilie 2020, şi Cluj – cu 3.308 de anunţuri de locuri de muncă postate de angajatori în luna aprilie, în stagnare de la lună la lună, însă cu o creştere de 44% faţă de aprilie 2020.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările