Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

CNPP: Unii beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul de pensii publice DOCUMENT

24
26 Feb 2019 15:04:38
Autor: Afrodita Cicovschi

O parte dintre cei peste 9.100 de beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul public de pensii, primind bani doar de la bugetul de stat, a precizat pentru „Adevărul” Casa Naţională de Pensii Publice.

Din calculele „Adevărul” reiese că suma cotei plătite de CNPP din bugetul de asigurări sociale şi cea suportată din bugetul de stat, depăşeşte media tuturor celor şase categorii de beneficiari ai pensiilor speciale. 
 
Ca atare, am trimis CNPP o adresă prin care semnalează o posibilă eroare de calcul sau de redactare a pensiilor medii plătite, judecătorilor, procurorilor, parlamentarilor, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, diplomaţilor şi consulilor şi foştilor angajaţi ai Curţii de Conturi.
 
În răspunsul remis redacţiei, Casa Naţională de Pensii Publice precizează că nu este vorba de nicio eroare de calcul sau de redactare, ci doar de faptul că unii beneficiari ai legilor speciale nu au deloc contributivitate înainte de ieşirea la pensie, motiv pentru care toate veniturile lunare sunt suportate integral de stat.
 
Pentru că în adresa trimisă CNPP am semnalat doar cazul foştilor judecători şi procurori, CNPP a răspuns punctual doar pentru acest caz.
 
„În totalul celor 3.653 de beneficiari de pensii de serviciu (L303/2004) sunt şi persoane care, datorită dispoziţiilor legii speciale, nu au şi componenta stabilită la sistemul public de pensii, deci nu au cotă suportată din BASS, ci numai drepturi de pensie de serviciu suportate din BS, motiv pentru care la cota suportată de BS este înscrisă suma de 16.511 lei”, se arată în răspunsul remis „Adevărul”.
   
 
După cum se vede în tabelul de mai jos, probleme similare sunt în toate cele şase categorii, pentru că pensiile medii anunţate de CNPP nu sunt egale cu suma plătită în baza contributivităţii şi suma suportată din bugetul de stat.
 
 
Citeşte şi:
 
Proiect de Lege: pensiile speciale, micşorate de 5 ori. Câţi bani ar lua „protejaţii“ doar în baza contributivităţii
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Mihai Popescu
26.02.2019, 15:11:09

Toate pensiile speciale = FURT din buzunarul celor care muncesc cinstit ! Ce mai fac pensionarii astia speciali acum la pensie de li se dau atitia bani nemunciti. Cind erau activi au fost platiti f.f. bine deci puteau cotiza cinstit la fondul de pensii si ar fi primit o pensie buna, in functie de contributie. Acum dece nu li sa dau pensii dupa cit au contribuit la fondul de pensii si li se platesc de la buget niste pensii enorme ?

+22 (22 voturi)
m lupascu
26.02.2019, 16:24:18

- crima organizata esedalde aconstitutionala

+8 (8 voturi)
Popa Pius
26.02.2019, 17:03:42

Paraziții!!! Banii înapoi!!!

+10 (10 voturi)
Un cititor
26.02.2019, 17:31:25

"Unii beneficiari ai pensiilor speciale nu au contribuit deloc la sistemul de pensii publice DOCUMENT." Da ?! Si atunci .....ne intrebam de ce nu este fond suficient pentru pensii ?! De unde sa se adune ?! Sa fie trecuti la ajutoare sociale la un loc cu cei nevoiasi. Atata merita atata sa primeasca !

+12 (12 voturi)
Manole Scarlat
26.02.2019, 18:06:11

Eu am contribuit.

-6 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (24)