Coaliţia pentru Dezvoltarea României: Retragerea proiectului Codului Fiscal de pe site-ul Finanţelor generează suspiciuni privind forma finală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii investitorilor consideră că retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a proiectelor Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală fără consultarea mediului de afaceri, generează suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente.

„Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) trage un important semnal de alarmă cu privire la retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală, considerând că retragerea acestor proiecte fără consultarea mediului de afaceri şi a părţilor afectate de modificările propuse, este de natură a genera suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente. Organizaţiile reunite sub egida CDR susţin proiectul de rescriere a Codului Fiscal şi doresc ca acest proces să fie transparent şi deschis“, se arată într-un comunicat al Coaliţiei, care reuneşte principalele structuri de investitori străini şi români de pe piaţa locală.

Creşteri de impozit pe maşini, taxe diferite pe case

Potrivit proiectului noului Cod Fiscal, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.

De asemenea, impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Sâmbătă, proiectele au fost retrase după ce premierul Victor Ponta a cerut acest lucru.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită autorităţilor repunerea spre analiză şi dezbatere publică a proiectelor.

Organizaţia este o iniţiativă privată, apolitică şi include majoritarea camerelor de comerţ bilaterale din România, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, Consiliul Invesitorilor România, Romanian Business Leaders.

Reducerea defictului

Cele două proiecte de Cod Fiscal şi Procedură Fiscală sunt importante deoarece Guvernul nu a putut prezenta public cum doreşte să compenseze reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 octombrie. Măsura va avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei în 2015, însă anul viitor România ar mai trebui să îşi reducă deficitul, potrivit pactului fiscal european. Această reducere a deficitului ar avea un impact bugetar suplimentar de 6 miliarde de lei, potrivit preşedintelui Traian Băsescu.

Ce mai are România de platit

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a anunţat zilele trecute că impactul real al reducerii CAS este de 3 miliarde de lei dacă se adună şi efectele pozitive din economie. Totuşi, el apreciază că Guvernul are o succesiune de măsuri pe care trebuie să le finanţeze, precum scutirea de impozit a profitului reinvestit – despre care Consiliul Fiscal afirmă că va avea un impact de câteva ori mai mare decât cel estimat de Guvern, dar şi creşterea cheltuielilor militare ale României şi returnarea unei părţi a accizei de 7 eurocenţi.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite