Cobai contra cost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testele clinice s-au mutat din mediul academic în cel comercial, companiile recrutând şi plătind zeci de mii de oameni pentru a participa la ele.

Când eram student la medicină, unul dintre profesorii mei m-a convins să particip la un test clinic pe care îl conducea. Scopul era de a stabili dacă perioadele lungi de respiraţie scurtă cauzează spasme pulmonare. Din experienţa proprie, se pare că da. Mie mi-a fost suficient: am abandonat. Dar profesorul m-a sunat de mai multe ori, rugându-mă să mă mai gândesc. Nu mi-a oferit bani ca să mă atragă – o strategie care a devenit comună în ultimii ani când testele clinice s-au mutat din mediul academic în cel comercial, companiile recrutând şi plătind zeci de mii de oameni pentru a participa la ele.

Cele mai multe teste clinice se fac pentru verificarea noilor medicamente. Dată fiind necesitatea de a satisface condiţiile din ce în ce mai dure impuse de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor, povara logistică este atât de mare pentru companiile farmaceutice, încât acestea recurg la ajutorul altor companii, specializate în administrarea testelor clinice.

Aceste companii extrem de profitabile şi „cobaii“ pe care ele îi angajează constituie subiectul cărţii „Pe urma miracolelor medicale“, a lui Alex O’Meara, bazată pe o investigaţie a „promisiunilor şi pericolelor“ unei industrii de 24 de miliarde de dolari.

O’Meara însuşi a fost „cobai“. El scrie despre mulţimea din ce în ce mai mare de oameni care îşi câştigă existenţa luând pastile încă neaprobate. 

Stă de vorbă cu „cobaii“, cu şefii companiilor de testare a medicamentelor şi se întâlneşte cu avocaţii care creează noi teorii legale pentru a le da în judecată, atunci când ceva nu merge bine.

„Cobaii“ despre care scrie O’Meara participă la aceste teste în primul rând pentru bani. Mulţi sunt studenţi sau salariaţi cu venituri mici. Nu cu mult timp în urmă – scrie el – mulţimea acestora era formată mai ales din alcoolici care încercau să se lase de băutură sau din oameni fără locuinţă, dar înflorirea acestei afaceri şi nevoia de pacienţi din ce în ce mai mulţi au avut drept rezultat compensări mai mari.

Cartea nu detaliază preţurile valabile pentru întreaga industrie, dar vizitează un centru de testări clinice care oferă participanţilor 830 de dolari pentru trei zile de izolare şi două vizite ulterioare.
Autorul discută problemele etice, între care posibilitatea ca aceste companii să altereze uşor rezultatele pentru a favoriza interesele companiilor farmaceutice şi aceea ca unii dintre cei care solicită participarea la teste să mintă în privinţa propriei stări de sănătate, de dragul banilor. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite