Cocktail periculos pentru România: de ce criza mondială care urmează ne va afecta mai tare decât cea din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza economica

O criză economică la nivel mondial nu poate fi evitată în contextul epidemiei de coronavirus care va afecta lanţurile de furnizori la nivel global, iar România nu este pregătită să facă faţă unei astfel de provocări, consideră economiştii.

Criza economică e la orizont, la noi putând avea efecte mult mai mari decât în alte state, consideră economiştii, luând în calcul diminuarea şi chiar stagnarea producţiei în anumite zone afectate de coronavirus, cu un puternic impact negativ asupra tuturor lanţurilor de aprovizionare. 

Problemele economice generate la nivel mondial de epidemia de coronavirus şi de instabilitatea geopolitică vor duce inevitabil la o criză economică, susţine Cristian Păun, profesor de economie la ASE.

Potrivit acestuia, „cu criza economică la orizont” şi scăderi ale cifrelor de afaceri de 30 – 40%, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 10 – 11 ani, România va fi mult mai mult afectată decât alte state din cauza tensiunilor politice interne.

„De aia la noi criza loveşte mai mult ca la alţii. Că suntem conduşi de neghiobi certaţi cu economia care nu văd nici un pericol în a umfla din pix costurile de producţie. O producţie care nici nu creşte ca volum şi nici ca grad de prelucrare. Amintesc că la ultima criză ne prăbuşeam cu vreo 20% în timp ce polonezii continuau să crească!”, susţine economistul, referindu-se la recenta propunere a PSD de majorare prin lege a salariului minim, la un nivel de 60% din salariul mediu pe economie.

Borza: România e total nepregătită

De aceeaşi părere este şi Remus Borza, potrivit căruia amplificarea cazurilor de coronavirus nu vor face altceva decât să grăbească şi mai mult declanşarea unei crize globale. „România este total nepregătită pentru a face faţă unei crize de acest gen, iar efectele sociale şi economice vor fi mult mai dureroase decât cele din 2009-2010”, a declarat specialistul în insolvenţe.

”Globalizarea a făcut în aşa fel încât lanţurile de distribuţie să treacă prin graniţe, făcând ca economiile ţărilor să fie din ce în ce mai interconectate. Până acum, virusul deja a început să afecteze lanţurile de furnizori şi să perturbe companii la nivel global. Dacă la început, epidemia poate paraliza din punct de vedere economic regiunea de unde a pornit, apoi după ce se răspândeşte, ea afectează comerţul intern, consumul, producţia şi mişcarea populaţiei. Însă, rezultatele arată că virusul s-a extins deja, ceea ce urmează să genereze perturbări în lanţ la nivel de comerţ, lanţuri de distribuţie şi turism”, a spus Remus Borza.

Transportul internaţional de mărfuri, puternic afectat

De altfel, şoferii de TIR-uri au început să refuze cursele către statele afectate de coronavirus, în special către Italia, ţară cu care România are importante schimburi comerciale.

 „Nu vreau să fiu alarmist, dar am început să întâmpinăm probleme la capitolul transport internaţional de mărfuri. Sunt şoferi care au început să se teamă de o posibilă contaminare cu coronavirus şi sunt retincenţi în preluarea curselor. Pe de altă parte, sunt controale drastice în vămi, în special pentru şoferii care vin din Italia şi trebuie să treacă prin tot felul de filtre. Ne aşteptăm la importante pierderi financiare, pentru că încă avem stocuri de mărfuri şi există posibilitatea apariţiei unor blocaje destul de mari pe lanţul de aprovizionare. Şi nu vorbesc doar de Italia, ci şi de alte state europene”, a declarat pentru „Adevărul” Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT).

Declaraţia preşedintelui FORT survine afirmaţiilor unor transportatori locali, care au acuzat că, din cauza coronavirusului, au ajuns să aibă pierderi de circa 6.500 de euro pe lună, ceea ce nu numai că le afectează afacerea, dar îi şi pune în pericol de a nu mai putea achita ratele la leasingul luat pentru maşinile de transport marfă.

BM: pierderi de aproape 5% din PIB la nivel mondial

Un studiu realizat de Banca Mondială, arată că o epidemie severă de coronavirus ar putea duce la pierderi economice de aproape 5% din PIB-ul de la nivel mondial, dublu faţă de estimările anterioare, care au luat în calcul o serie de factori de stres, precum: deciziile politice - care au un impact permanent asupra a ceea ce se întâmplă; protecţionismul economic; schimbări climatice - care încep să fie extrem de relevante în activitatea zilnică; îndatorarea globală aflată la maxime istorice.

Pieţele financiare au încheiat cea mai rea săptămână de la criza din 2008, cu pierderi totale, estimate la 5.000 de miliarde de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite