Cod portocaliu pe burse din cauza riscului de recesiune în SUA. Când vine o nouă criză mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prabusire bursa

Investitorii au vândut luni din acţiunile deţinute şi au migrat spre siguranţa obligaţiunilor în condiţiile în care apetitul la risc a scăzut din cauza temerilor privind o recesiune în Statele Unite.

Atmosfera pesimistă este aşteptată să se extindă în Europa şi SUA, cotaţiile futures indicând că urmează scăderi atât pe FTSE-ul britanic cât şi pe S&P 500 american, transmite Reuters, adăugând că randamentele bondurilor au scăzut brusc.

Indicele MSCI pentru Asia Pacific (fără Japonia) a coborât cu 1,5%, la minimul ultimei săptămâni, în contexul unui val de vânzări regionale. Nikkei-ul a căzut la minimul ultimelor 5 săptămâni după un plonjon de 3,1% (cea mai mare scădere zilnică din decembrie şi până acum). Acţiunile chinezeşti s-au ieftinit şi ele, CSI 300 suferind o corecţie de 1,4 procente.

Îngrijorările privind starea economiei mondiale s-au amplificat săptămâna trecută după declaraţiile recervate ale Rezervei Federale ce au împins randamentele obligaţiunilor pe 10 ani ale trezeoreriei SUA până la cel mai redus nivel de după începutul anului 2018.

Randamentele obligaţiunilor SUA pe 10 ani sunt cu 1,9 puncte de bază sub cele pe trei luni, ele intrând pe acest trend vineri, pentru prima oară după 2007. De-a lungul timpului, curbele de randament inversate - unde randamentele pe termen lung cad sub cele pe termen scurt - au semnalat că urmează o recesiune. "

Preţurile de pe pieţele de obligaţiuni sunt o enormă sirenă care sună pentru toţi cei care încearcă să fie optimişti în privinţa evoluţiei acţiunilor", spun analiştii JPMorgan într-o notă către clienţi.

Amintim că în 15 septembrie 2008, când Lehman Brothers anunţa intrarea în faliment, atrăgând după sine întreaga economie globală, toate bursele au intrat în derivă: la New York, piaţa a scăzut cu 4,4%, valoare înregistrată astăzi, 19 decembrie 2018 la BVB.

În 15 septembrie 2008, bursa de la Londra a pierdut 3,9%, Bursa de Valori Bucuresti ajungând să oprească tranzacţiile în unele din zilele care au urmat.

Spre sfârşitul anului trecut şi începutul acestui an, indicii cotaţii la BVB au scăzut dramatic ori de câte ori politicienii Darius Vâlcov sau Eugen Teodorovici au făcut declaraţii legate de OUG 114.

În 2010, Guvernul a luat măsuri de austeritate

Trebuie amintit că, în 2009, când şi România intrase în plin în criza economică mondială declanşată de falimentul Lehman Brothers (15 septembrie 2008), politicienii români nu recunoşteau dificultăţile în care se afla ţara: economia „duduia“, bugetul pe 2009 era construit pornind de la premisa că economia o să crească cu 6,5%, iar guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirma că ţara noastră „a trecut de punctul cel mai de jos al crizei“.

În 2010, România a trebuit să ia unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate: salariile bugetarilor s-au tăiat cu 25%, beneficiile sociale au scăzut cu 15%, iar TVA a fost majorat de la 19% la 24%.

Pe scurt, în primii ani ai crizei economia României a scăzut dramatic. Sectorul industrial a fost unul dintre cele mai greu încercate de criza economică. Situaţii greu de depăşit s-au întâlnit şi în domeniile metalurgiei ( ArcelorMittal, Alro, Mechel) industria chimică (Oltchim, InterAgro), sectorul energetic (Petrom, Hidroelectrica, RAAN), minerit (Cupru Min). O parte din marile companii, chiar şi cele de stat, au intrat în insolvenţă, altele şi-au relocat activitatea din România sau au limitat producţia şi au făcut concedieri masive.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite