Codul Insolvenţei: 90.000 de lei valoarea minimă a creanţelor, maşinile luate prin leasing devin proprietate doar după plata integrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul cod introduce restricţii în derularea procedurii de insolvenţă
Noul cod introduce restricţii în derularea procedurii de insolvenţă

Firmele cu datorii îşi vor putea cere insolvenţa doar dacă valoarea creanţei este de minimum 90.000 lei, în timp ce creditorii vor putea cere intrarea în insolvenţă pentru o creanţă de 45.000 lei, potrivit noului Cod al insolvenţei, aflat în discuţie.

De asemenea, o firmă care are bunuri printr-un contract de leasing şi intră în insolvenţă poate deveni proprietarul acelor bunuri dacă îşi achită ratele curente şi obligaţiile la zi faţă de societatea de leasing, chiar dacă nu şi-a plătit datoriile înregistrate la momentul deschiderii procedurii insolvenţei.

„În cazul contractelor de leasing în derulare la data deschiderii procedurii, ratele curente de după deschiderea procedurii nu vor fi înscrise în tabelul creditorilor, fiind plătite la scadenţă. Pentru ratele anterioare înscrise în tabel, acestea vor urma regimul juridic al creanţelor din categoria din care fac parte, iar neachitarea lor nu va putea fi invocată ca temei al refuzului finalizării contractului şi transferului dreptului de proprietate, dacă ratele curente şi celelalte obligaţii curente de după deschiderea procedurii au fost respectate”, se arată în draftul prezentat de Mediafax.

Concomitent, persoana care semnează un antecontract de vânzare-cumpărare a unui imobil cu o firmă ce ulterior intră în insolvenţă o va primi doar dacă acel antecontract a fost înscris în Cartea Funciară, lichidatorul asigurându-se că drepturile creditorilor sunt respectate.

Lichidatorul se va asigura în acest caz de protecţia drepturilor acelor creditori care deţin creanţe cu clauze de preferinţă asupra bunurilor. Tranzacţia va fi realizată doar dacă preţul de contract a fost plătit iar bunul se se află în posesia cumpărătorului, preţul nu este inferior valorii de piaţă iar bunul nu are o importanţă determinantă pentru reuşita unui plan de reorganizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite