Codul lui Iohannis

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile din Polonia versus dezbaterile de la Bucuresti. Ciocnirile de interese geostrategice sunt în toi. O relaâie cultivată cu Rusia este net superioară. Să o lăsăm mai moale cu exploatarea gazelor de şist…

Primul aspect. In plin conflict regional si intr-un moment cand stă să vină la Bucureşti şeful Pentagonului, speranta/ Mesia politicii româneşti Klaus Iohannis afirma ca relatia dintre  Romania si Moscova este proasta pentru ca este neglijata […] Declaratii Adevarul.live

Al doilea aspect. Acelasi Klaus Iohannis, intrebat despre modul in care ar incuraja explorarea gazelor de sist. “Explorarea, da. Exploatarea, părerea mea, putem să o lăsăm mai încet. Trebuie să ştii ce ai. Exploatarea este încă discutabila”.

Artizanii dreptei unificate, analistii, invitatii de salon, vorbitorii de duh, moderatorii de casa au inlemnit. Hopaaaa! Ce facem? Nu era asta o ancora de propaganda impotriva lui Ponta? Nu era parca stanga antieuropeana, nu era hulită stânga pentru ca dorea relatii civilizate cu Rusia? Unde sunt valorile strict pro occidentale ale Dreptei Unificate si ale acestui cavaler coborat de pe un cal alb sa salveze chipurile Romania de bratele Rusiei? Nu mai este rea Rusia acum? S-a maturizat propaganda si intelege ca relatiile civilizate reprezinta normalul, nu absurdul? Ce facem cu gazele de sist, nu mai vrem independent energetica, punem in pericol Parteneriatul strategic cu SUA, dam peste cap declaratiile vicepresedintelui American Joe Biden ?!

Aceeasi greseala pe care o face dreapta de ceva timp o vedem si la Iohannis. Fara explicatii, oamenii nu mai inteleg nimic. Mi-am propus ca o singura data si numai o singura data sa il ajut pe domnul Iohannis sa explice.

Ca intotdeauna trebuie sa ne intoarcem la carte. Si, este la moda acum sa redam cateva pasaje din lucrarea lui George Friedman, Ultimul deceniu, capitolul Intoarcerea Rusiei, carte aparuta la Editura Litera in 2011.

 „Structura internationala de care Rusia are nevoie este poate cea mai importanta si cea mai problematica… Rusia are nevoie sa acceseze tehnologia de care germanii dispun din abundenta, in timp ce Germania are nevoie de resursele naturale rusesti. Germania a luptat in doua razboaie pentru a pune mana pe aceste resurse, dar a esuat. Interesul sau pentru aceste resurse nu a scazut, dar mijloacele sale sunt acum cele diplomatice, si nu militare. Dorinta de a exploata aceasta relatie complementara se va afla in centrul strategiei rusesti din urmatorii zece ani”…

„… Odata cu reconsolidarea Rusiei si cu refacerea sferei sale de influenta  asupra tarilor din fosta Uniune Sovietica, ea va putea sa isi aduca aproape majoritatea acestor tari. ..”

Cu privire la strategia Americana “Raspunsul Statelor Unite la o antanta ruso-germana trebuie sa fie acelasi in urmatorii zece ani ca si in secolul XX. SUA trebuie sa continue sa faca tot ce le sta in putinta pentru a bloca alianta ruso-germana si a limita efectul pe care sfera de influenta ruseasca l-ar putea avea asupra Europei…“

De urmarit in continuare modul in care va evolua rolul Romaniei Poloniei si tarilor baltice ca placa turnanta intre interesele geo strategice ale marilor puteri mondiale. Acum in Polonia se joaca cu miza mare.

Geopolitica este interesanta.

 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite