Comenzile din industrie au crescut cu 7,6% în primele 11 luni, cifra de afaceri din acelaşi sector a consemnat un plus de 4,2%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industria a fost motorul exporturilor în România anului 2013
Industria a fost motorul exporturilor în România anului 2013

Comenzile noi din industrie au consemnat un avans de 7,6%, în primele 11 luni faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar cifra de afaceri din industrie, atât piaţa internă, cât şi externă, a crescut în acelaşi interval cu 4,2%, potrivit informaţiilor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşterea comenzilor noi a venit datorită creşterilor înregistrate la urmǎtoarele grupe industriale: industria bunurilor de capital (+16,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+6,4%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,5%). Scǎderi s-au înregistrat în industria bunurilor intermediare (-3,9%).

În noiembrie, comenzile noi din industrie au scǎzut pe total (piaţă internă şi externă) cu 10,2% faţǎ de luna precedentă. Faţă de noiembrie 2012, comenzile au consemnat un plus de 2,2%.

„Pe marile grupe industriale creşteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în urmǎtoarele sectoare: industria bunurilor de capital (14,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (4,6%), industria bunurilor de uz curent (2,9%) şi industria bunurilor intermediare (1%). Industria energetică a scǎzut cu 8,8%“, se arată în comunicatul INS.

În noiembrie, cifra de afaceri din industrie a scăzut, în termeni nominali, cu 3,4% faţă de luna precedentă, pe fondul reducerilor înregistrate în industria extractivă (-4%) şi industria prelucrătoare (-3,4%).

Comparativ cu luna noiembrie 2012, afacerile au crescut cu 2,5%, susţinute de industria prelucrătoare (2,7%). 

Mai puteţi citi:

RETROSPECTIVĂ 2013 Anul în care o industrie întreagă s-a vândut la preţ de poşetă

Anul 2013 a început cu răsunătoarea insolvenţă a combinatului Oltchim, însă o altă dramă, mult mai mare, s-a desfăşurat aproape pe tăcute: ieşirea gigantului rus Mechel din România şi vânzarea celor cinci combinate metalurgice pe care le deţinea în ţara noastră pentru doar 230 de lei.

Oltchim, pasărea Phoenix a industriei româneşti

Anul 2013 a început cât se poate de dur pentru combinatul chimic Oltchim de la Râmnicu Vâlcea, mai ales că procesul de privatizare abia eşuase în urma circului televizat cu „investitorul“ Dan Diaconescu, iar autorităţile nu au reuşit să convingă oficialii Comisiei Europene astfel încât să acorde societăţii ajutor de salvare. Acum, însă, Oltchim este pe cale să renască, combinatul urmând a-şi găsi un nou proprietar la începutul lunii februarie.

Managerii companiilor se aşteaptă la stabilitate în comerţ şi servicii, dar la scăderi în industrie şi construcţii

Managerii companiilor se aşteaptă pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 la o relativă stabilitate în sectorul de comerţ şi servicii, o scădere moderată în industria prelucrătoare şi o reducere mai accentuată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite