Comercianţii de la metrou au pierdut primul proces cu primăriile şi Metrorex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Comercianţii de la metrou au pierdut, pe fond, procesul intentat tuturor primăriilor de sector, Metrorex şi firmei Sindomet controlate de sindicatul angajaţilor de la metrou, potrivit portatului just.ro.

Procesul a fost iniţiat la data de 14 aprilie a.c., decizia judecătorilor fiind luată chiar a doua zi, pe 15 aprilie.

„Respinge cererea, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată azi, 15.04.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se arată în soluţia Judecătoriei sectorului 1.

Asociaţia Comercianţilor de la Metrou a chemat în judecată Primăria Capitalei, primăriile tuturor celor 6 sectoare din Bucureşti, Metrorex, Sindomet Servcom SRL (firma controlată de sindicatul condus de Ion Rădoi) şi Administraţia Domeniului Public Bucureşti SA.

proces metrorex comercianti

Autorităţile au început în primele zile ale lunii aprilie demolarea spaţiilor comerciale de la metrou după ce a expirat contractul prin care sindicatul lui Ion Rădoi le-a exploatat ani de zile în defavoarea Metrorex.

Demolarea magazinelor construite ilegal în staţiile de metrou a început cu scandal, aşa cum era de aşteptat. Primele spaţii comerciale au început să fie puse la pământ în staţia Ştefan cel Mare sub ochii chiriaşilor care le-au exploatat până acum. Aceştia s-au declarat nedreptăţiţi şi spun că autorităţile nu aveau niciun drept şi nicio bază legală să spargă lacătele spaţiilor comerciale, mai ales că unele aveau încă marfa la interior. 

Ministerul Transporturilor a comunicat că evacuarea vine după ce termenul-limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi, Sindomet Servcom SRL, deţinută în proporţie de 100% de Unitatea Sindicatul Liber Metrou (USLM) al cărei preşedinte este fostul parlamentar PSD Ion Rădoi. La faţa locului au ajuns şi jandarmii, pentru a evita orice tip de incidente.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a fost şi el prezent la staţia de metrou Ştefan cel Mare, unde a început desfiinţarea chioşcurilor.

„Nu există nicio autorizaţie de construire dată nici de Sectorul 2, nici de Capitală, nici de nimeni, drept urmare, aceste construcţii sunt amplasate ilegal în Sectorul 2. Poliţia Locală a suspendat activitatea acestor agenţi economici şi, de asemenea, am dat o dispoziţie pentru desfiinţarea lucrărilor construite ilegal”, a spus Radu Mihaiu.

El a menţionat că, dacă proprietarii nu-şi iau marfa, ea va fi ridicată şi transportată într-o locaţie unde să fie în siguranţă şi de unde va putea fi recuperată. „Eu sper să finalizăm astăzi, depinde cum ne mişcăm şi cu evacuarea mărfii. Cred că astăzi se finalizează la staţia de metrou Ştefan cel Mare, posibil şi Pipera, şi mă aştept ca, până la finalul săptămânii, să eliberăm şi Piaţa Iancului, acestea fiind singurele trei staţii de metrou din Sectorul 2 unde există construcţii amplasate ilegal”, a precizat Radu Mihaiu.

80% din spaţiile comerciale, construite de firma controlată de sindicat

La finalul lunii martie, reprezentanţii Metrorex au comunicat că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.

„Continuarea activităţii spaţiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgenţă, precum şi evacuarea rapidă şi sigură a acestora. Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spaţiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice şi comercializarea produselor de patiserie”, mai notează Metrorex.

În replică, liderul de sindicat Ion Rădoi a declarat că acţiunea este una de intimidare şi că solicitările nu pot fi puse în aplicare întrucât există un proces pe rol pe tema spaţiilor comerciale. „Este o acţiune la intimidare. Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului Bucureşti, Secţia Comercială. Până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive nu se poate aplica ceea ce visează administraţia. Nu au cum să evacueze. Doar n-o să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spaţii sunt construite de Sindomet”, a declarat Ion Rădoi pentru Club Feroviar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite