Comerţul exterior, produs cu produs:     ce mărfuri sunt în top la importurile, exporturile, deficitele şi excedentele României - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Electrocasnicele sunt în top, atât la exporturi, cât şi la importuri
Electrocasnicele sunt în top, atât la exporturi, cât şi la importuri

Împărţirea pe produse a schimburilor de mărfuri cu partenerii externi arată că România are deficite maxime - adică importă mai mult decât exportă - la categoriile medicamente, petrol, aparatură electronică, legume şi fructe (!), iar excedentară - adică exportă mai mult decât importă - este la autoturisme, îmbrăcăminte, mobilă, cereale şi electrocasnice.

Pe baza datelor centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS), „Adevărul“ vă prezintă deficitele şi excedentele comerciale ale României, împărţită pe produse şi grupe de produse importate/exportate în anul 2015.

La capitolul medicamente şi articole medicale, importurile au însumat 2,6 miliarde de euro, iar importurile - 877 de milioane de euro, rezultând astfel un deficit comercial de 1,7 miliarde de euro.

Locul al doilea din acest punct de vedere este ocupat de petrol: cu importuri de 3,5 miliarde de euro şi exporturi de 1,9 miliarde de euro, a rezultat un deficit comercial de 1,6 miliarde de euro.

În farfurie avem cele mai ruşinoase deficite

Iată şi una dintre cele mai ruşinoase statistici pentru o ţară ca România: importurile de legume şi fructe au fost de peste patru ori mai mari decât exporturile (990 de milioane de euro importuri, faţă de 220 milioane de euro exporturi), rezultând astfel un deficit comercial de 770 de milioane de euro.

La fel stăm şi cu carnea şi preparatele din carne: importurile au însumat 649 de milioane de euro, cu exporturi de 362 de milioane de euro, rezultând un deficit comercial de 287 de milioane de euro.

Alt exemplu: la categoria produse lactate şi ouă, importurile au fost de aproape trei ori mai mari decât exporturile (347 milioane de euro la achiziţii, faţă de 124 de milioane de euro la livrări), rezultând un deficit comercial de 223 de milioane de euro.

Zahăr şi dulciuri: cu importuri de 266 de milioane de euro şi importuri de 107 milioane de euro, deficitul comercial la această categorie a fost de 159 de milioane de euro.

Per ansamblu, grupa de mărfuri „alimente“ a consemnat un deficit de un miliard de euro, importurile însumând 4,7 miliarde de euro, iar exporturile - 3,7 miliarde de euro.

Aşadar, deficitele comerciale sunt întâlnite cel mai des în farfurie, aproape toate alimentele fiind, în România anului 2015, mai mult importate decât exportate.

Ba chiar şi farfuria însăşi este deficitară: la categoria de produse din care face parte, importurile au însumat 776 de milioane de euro, exporturile - doar 266 de milioane de euro, rezultând astfel un decalaj extern de 510 milioane de euro.

Industria auto, campioana excedentelor

De departe, grupa vehiculelor rutiere a consemnat cel mai mare excedent comercial: 2,5 miliarde de euro, rezultat în urma unor exporturi de 7,8 miliarde de euro cu importuri de 5,3 miliarde de euro.

Şi la electrocasnice stăm bine, având exporturi de 7,7 miliarde de euro şi importuri de 6,7 miliarde de euro, cu un excedent astfel acumulat de 981 de milioane de euro.

Urmează încălţămintea şi ţigările, cu excedente de 658, respectiv 593 de milioane de euro, iar plutonul „excedentarelor“ este încheiat de articolele de voiaj, cu 48 de milioane de euro.

Top 5 importuri
1. Electrocasnice (6,7 miliarde de euro)
2. Autoturisme (5,3 miliarde de euro)
3. Petrol (3,5 miliarde de euro)
4. Medicamente (2,6 miliarde de euro)
5. Fier şi oţel (2,5 miliarde de euro)

Top 5 exporturi
1. Autoturisme (7,8 miliarde de euro)
2. Electrocasnice (7,7 miliarde de euro)
3. Îmbrăcăminte (2,8 miliarde de euro)
4. Cereale (2,1 miliarde de euro)
5. Mobilă (2 miliarde de euro)

Potrivit INS, exporturile totale ale României au însumat 54,5 miliarde de euro, importurile au totalizat 62,9 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit de 8,4 miliarde de euro în anul 2015.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite