Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană: 17 milioane de europeni lucrează sezonier în alt stat decât cel de origine. Cum trebuie să îi protejeze statele membre

1
16 Jul 2020 15:17:09
Autor: Afrodita Cicovschi

Comisia Europeană solicită statelor membre să ia măsuri privind protecţia lucrătorilor sezonieri, amintindu-le care sunt principalele 5 obligaţii ale statelor membre.

Comisia Europeană prezintă orientări menite să asigure protecţia lucrătorilor sezonieri în UE în contextul pandemiei de COVID-19. Ea oferă orientări autorităţilor naţionale, inspectoratelor de muncă şi partenerilor sociali pentru a garanta drepturile, sănătatea şi siguranţa lucrătorilor sezonieri şi pentru a se asigura că lucrătorii sezonieri îşi cunosc drepturile.
   
Lucrătorii sezonieri transfrontalieri beneficiază de o gamă largă de drepturi, însă, având în vedere caracterul temporar al activităţii lor, ei pot fi expuşi într-o mai mare măsură la condiţii de muncă şi de trai precare.
 
Pandemia de COVID-19 a conferit o mai mare vizibilitate acestor condiţii şi, în unele cazuri, le-a exacerbat. În unele cazuri, astfel de probleme pot creşte riscul de apariţie a focarelor de COVID-19.
 
Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, a declarat: „În fiecare an, sute de mii de lucrători sezonieri sprijină sectoare extrem de importante ale economiei UE, cum ar fi sectorul alimentar şi cel agricol.
Pandemia de COVID-19 a scos la lumină condiţiile de trai şi de muncă dificile cu care se confruntă aceşti lucrători. Acest aspect trebuie abordat. Orientările noastre sunt un semnal de alarmă adresat statelor membre şi întreprinderilor pentru ca acestea să se asigure că îşi îndeplinesc obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protecţia lucrătorilor indispensabili, care sunt, totuşi, vulnerabili.”
 
Deşi Comisia este cea care monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor Uniunii în ceea ce priveşte lucrătorii sezonieri, responsabilitatea pentru aplicarea lor corespunzătoare revine autorităţilor naţionale. Prin urmare, sunt necesare măsuri adecvate în regim de urgenţă.
 

Orientările acoperă o serie de aspecte, cum ar fi:

 • dreptul lucrătorilor sezonieri de a lucra într-un stat membru UE indiferent dacă sunt cetăţeni UE sau dacă vin din ţări din afara UE
 • condiţiile de viaţă şi de muncă adecvate, inclusiv distanţarea fizică şi măsurile de igienă corespunzătoare
 • informarea clară a lucrătorilor cu privire la drepturilor lor
 • munca nedeclarată
 • aspecte în materie de asigurări sociale
 

Acţiuni la nivel naţional

Orientările invită autorităţile naţionale şi partenerii sociali să depună eforturi reînnoite pentru a-şi îndeplini rolul de garantare a aplicării corespunzătoare a normelor şi de asigurare a respectării acestora. Ele includ recomandări concrete şi sugestii privind activităţile care urmează să fie întreprinse la nivel naţional sau la nivelul UE, precum:
 
 • lansarea unui apel către statele membre să ia toate măsurile necesare pentru a asigura condiţii decente de muncă şi de trai pentru lucrătorii sezonieri
 • lansarea unui apel către statele membre în scopul sensibilizării cu privire la cerinţele în materie de securitate şi sănătate în muncă (SSM) care afectează lucrătorii sezonieri, ajutând angajatorii să pună în aplicare cerinţele juridice relevante şi furnizând informaţii clare lucrătorilor într-o limbă pe care aceştia o înţeleg
 • invitarea statelor membre să ofere orientări practice întreprinderilor mai mici
 • solicitarea adresată statelor membre de a consolida inspecţiile pe teren pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a normelor SSM pentru lucrătorii sezonieri
 
Comisia va continua să colaboreze cu statele membre, cu partenerii sociali, cu Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA) şi cu Autoritatea Europeană a Muncii (ELA) cu privire la această chestiune importantă.
 

Acţiuni la nivelul UE

Comisia a planificat o serie de acţiuni menite să sporească protecţia drepturilor lucrătorilor sezonieri, printre care:
 
 • un studiu menit să colecteze date privind munca sezonieră din interiorul UE şi să identifice principalele provocări, inclusiv în ceea ce priveşte subcontractarea;
 • o anchetă privind ocupaţiile cu grad ridicat de risc, inclusiv privind lucrătorii sezonieri, efectuată de EU-OSHA în strânsă colaborare cu Comitetul inspectorilor de muncă principali;
 • o campanie de sensibilizare care vizează sectoarele expuse într-o mai mare măsură muncii sezoniere, coordonată de ELA;
 • o audiere cu partenerii sociali europeni cu privire la lucrătorii sezonieri;
 • un studiu comparativ al analizelor efectuate în diferite state membre de către reţeaua de experţi juridici în materie de liberă circulaţie şi de coordonare a securităţii sociale (MoveS);
 • acordarea de sprijin statelor membre prin intermediul Platformei europene de combatere a muncii nedeclarate şi a campaniei # EU4FairWorwork4, pentru a încuraja o mai bună informare cu privire la drepturi şi obligaţii în rândul lucrătorilor şi al angajatorilor.
 
Orientările prezentate astăzi reamintesc drepturile lucrătorilor sezonieri, indiferent de statutul acestora: indiferent dacă sunt cetăţeni ai UE sau resortisanţi ai ţărilor terţe, inclusiv cei care lucrează în mod regulat în străinătate din proprie iniţiativă sau sunt detaşaţi, de exemplu, prin intermediul agenţiilor de plasare temporară a forţei de muncă şi al agenţiilor de recrutare.
 
Este esenţial ca lucrătorii sezonieri şi angajatorii acestora să dispună de toate informaţiile de care au nevoie atât cu privire la protecţia de care beneficiază, cât şi cu privire la obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească.
 
Peste 17,6 milioane de cetăţeni ai UE trăiesc sau lucrează într-un alt stat membru decât cel de origine.
 
Anumite sectoare ale economiei europene, în special sectorul agroalimentar şi cel al turismului, depind de sprijinul lucrătorilor sezonieri din UE şi din ţările terţe pentru anumite perioade ale anului. Comisia estimează că media anuală a lucrătorilor sezonieri activi în UE este cuprinsă între câteva sute de mii şi un milion.
 
Deşi Comisia este cea care monitorizează aplicarea corespunzătoare a normelor de drept al Uniunii şi de drept intern în ceea ce priveşte lucrătorii sezonieri din UE, responsabilitatea pentru aplicarea corespunzătoare a acestor norme revine autorităţilor naţionale. Pentru a proteja lucrătorii sezonieri, statele membre sunt invitate să intensifice punerea în aplicare a legislaţiei UE şi a legislaţiei naţionale existente şi să consolideze inspecţiile pe teren în acest sens, inclusiv cu sprijinul Autorităţii Europene a Muncii (ELA).
 
Aceste orientări completează Orientările privind exercitarea liberei circulaţii a lucrătorilor pe perioada epidemiei de COVID-19, publicate la 30 martie 2020 şi răspund solicitării Parlamentului European incluse în rezoluţia acestuia din 19 iunie 2020 referitoare la protecţia lucrătorilor transfrontalieri şi sezonieri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

cloudvick
16.07.2020, 18:35:59

nu mai poate comisia europeana de grija asta! ii doare in cot de sezonieri, probabil 80% din ei romani pe plantatiile europei!

Modifică Setările