Teodorovici îl contrazice pe Băsescu: Comisia Europeană a transmis că România nu trebuie să se grăbească cu Acordul de Parteneriat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii Comisiei Europene au subliniat de mai multe ori că nici România, nici celelalte state membre ale Uniunii Europene, nu trebuie să se grăbească să transmită formal propuneri de Acord de Parteneriat (AP), deoarece trimiterea documentelor de programare nu este o cursă contra cronometru, ci este important să fie transmis un document de calitate, potrivit lui Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

El îi răspunde, astfel, preşedintelui Traian Băsescu, care a afirmat în mai multe rânduri că oficialii Comisiei Europene au considerat proiectul de Acord de Parteneriat drept „fără viziune“. Acordul de Parteneriat reprezintă modalitatea în care România urmează să cheltuiască în perioada 2014-2020 fondurile europene alocate pe viitorul exerciţiu bugetar.

Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată, scria Mediafax în luna ianuarie.

Teodorovici afirmă că proiectul se află în dezbateri publice, dar România va trimite documentul la Bruxelles cu aproape două luni înainte ca termenul să expire, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene. Termenul este 20 aprilie.

„Îi reamintesc domnului preşedinte ca deşi România a fost primul stat căruia Comisia Europeană i-a aprobat documentul de programare pentru atragerea fondurilor structurale şi de coeziune în perioada 2007-2013, ţara noastră nu a fost menţinută în vârful clasamentului din punct de vedere al atragerii fondurilor alocate, din cauza problemelor din sistemul de implementare al acelei perioade. La începutul lunii mai 2012 rata de absorbţie curentă era de doar 8,53%, în timp ce la finalul lui 2013 a ajuns la 33,47%. Multe dintre problemele sistemului de implementare au fost remediate în 2013, an în care România a atras şi a solicitat spre rambursare sume mai mari decât în întreaga perioadă 2007-2012“, se arată în comunicatul primit.

Cele mai mari sume programate pe viitorul exerciţiu bugetar sunt programate pentru transporturi (5,7 miliarde de euro), mediu (3 miliarde de euro) şi dezvoltare urbană (2,8 miliarde de euro). Drumurile judeţene şi centurile ocolitoare au programate 1,1 miliarde de euro, programele pentru angajarea tinerilor ar aduna un miliard de euro prin, ca şi pentru asistenţa socială a persoanelor defavorizate (în principal pentru programe de integrare a romilor).

Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Teodorovici, la începutul acestei luni, să includă şi sportul pe listă

Mai puteţi citi:

Comisia Europeană critică actul ce reglementează cheltuirea fondurilor europene în perioada 2014-2020. Acesta ar fi vag şi lipsit de viziune

Experţii Comisiei Europene au transmis autorităţilor române că prima versiune a Acordului de Parteneriat (AP) pentru utilizarea fondurilor comunitare în perioada 2014-2020 este lipsită de viziune strategică, prea vagă şi nu dovedeşte că lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor UE este valorificată, scrie Mediafax.

Statul poate să deszăpezească drumurile aproape gratis, cu utilaje din fonduri europene şi fără firme subcontractante. Cum ar trebui să procedeze Guvernul

Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către administratorii de stat ai infrastructurilor rutiere şi feroviare (CNADNR, respectiv CFR). Guvernul nu trebuie decât să urmeze procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-T.

Cum explică oficialii mutarea Ministerului Fondurilor Europene într-un nou sediu închiriat cu 1 milion de euro

Ministerul Fondurilor Europene a explicat într-un comunicat de presă că mutarea într-un nou sediu, pentru care vor plăti anual aproape un milion de euro, este necesară pe motiv că spaţiul oferit în prezent de Ministerul Finanţelor nu permite o bună funcţionare, zonele securizate şi sălile de şedinţă fiind prea puţine şi prea mici.

România a absorbit în 2013 mai multe fonduri europene decât în primii cinci ani, dar nu a ajuns decât la aproape 30%. Mai avem trei ani să cheltuim banii

Romînia a încasat în acest an de la Comisia Europeană (CE) o sumă de 2,4 miliarde de euro din absorbţia fondurilor europene, mai mult decât în toată perioada 2007-2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite