Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană: Economia României va scădea cu 6% în 2020. Ce trebuie să facă autorităţile pentru a evita creşterea costurilor de finanţare

3
7 Jul 2020 12:25:02
Autor: Elena Deacu

Comisia Europeană a publicat marţi previziunile economică de vară, în care prognozează pentru România o contracţie de 6% din PIB în 2020.

Economia românească a dat semne de rezilienţă în primul trimestru al anului. PIB-ul real a crescut cu 2,4% de la an la an (0,3% trimestrial), susţinut în principal de consumul privat şi acumularea. Formarea brută de capital fix a continuat să crească, deşi într-un ritm semnificativ mai lent decât în 2019. Exporturile nete au avut un impact negativ asupra creşterii, pe măsură ce exporturile au scăzut din cauza scăderii cererii externe. 

Datorită blocajului declanşat de pandemia COVID-19, se estimează că PIB-ul va înregistra o scădere accentuată în al doilea trimestru al anului. Consumul privat este de aşteptat să scadă ca urmare a restricţiilor de circulaţie, precum şi a veniturilor mai mici. Incertitudinea va avea un impact semnificativ asupra deciziilor de investiţii în acest an, în timp ce activitatea de construcţie ar putea oferi o oarecare compensare. Activitatea economică redusă a principalilor parteneri comerciali ai României va avea un impact semnificativ asupra exporturilor.

Per total, după ce a scăzut brusc în prima jumătate a anului 2020, se prevede că activitatea economică va avea un avânt în a doua jumătate, întrucât restricţiile sunt treptat ridicate. PIB-ul real se va contracta cu 6% în 2020 şi apoi va reveni la o creştere de 4% în 2021.

Un al doilea val de infecţii în România sau într-o ţară care este principal partener comercial ar putea întârzia recuperarea economică. În plus, un factor important este modul în care autorităţile abordează îngrijorările privind traiectoria fiscală anterioară crizei COVID-19. Dacă aceasta nu va fi abordată, poate în cele din urmă să slăbească încrederea investitorilor, să crească costurile de finanţare, iar creşterea economică să fie mai mică.

Scăderea accentuată a preţurilor la energie, precum şi cererea agregată scăzută urmează să reducă presiunile inflaţioniste în 2020, compensând o creştere preconizată a preţurilor la produsele alimentare, ca urmare a întreruperilor lanţului de aprovizionare şi ca urmare a unei secete. Inflaţia a scăzut de la 4% în decembrie 2019 la aproximativ 1,8% în mai 2020 şi este prevăzută să fie în medie 2,5% pe parcursul întregului an. Se preconizează că va ajunge la un ritm de 2,8% în 2021, susţinută de o redresare a cererii.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lucifer
7.07.2020, 12:37:21

Nu cred că economia României va scădea cu (-) 6% în 2020 ci pe undeva la (-) 2-3%. De altfel, INS a dat chiar azi rezultatele pentru Tr I/2020, ceva mai bune decât datele anterioare. Pe Tr II da, va fi o scădere de (-) 5-6%, dar deja în Tr III şi IV va fi o mică creştere economică care va duce ca scăderea reală a pib să fie cam de (-) 2-3%.

Din Oradea
7.07.2020, 15:23:34

Comisia europeana si FMI (fondul monetar international) fiind conduse de vest-europeni ultra-aroganti si cu nasul pe sus dintotdeauna au sub-estimat Romania considerand-o un fel de Somalia 2 fara nici o sansa de crestere, prognozele lor fiind intotdeauna cu 2-3% sub cresterea reala a economiei romanesti... cand Romania a avut crestere economica de 7% ei au prognozat 3%, cand Romania a avut crestere economica de 4% ei au prognozat 2%... pe 2020 ei prognozeaza -6% dar pe primele 3 luni Romania a avut PLUS 2.4% iar pe tot anul v-a fi probabil PLUS 1-3%.

Din Oradea
7.07.2020, 15:30:09

Aroganta vest-europenilor ce conduc Comisia Europeana si FMI fata de Romania este rupta de realitate asta se vede clar din prognozele total gresite pe care le fac la adresa Romaniei de 15 ani incoace, ei an de an au prezis crestere economica de 0-3% pt Romania iar in realitate a fost 3-7%. Pt ultra-arogantii germani englezi olandezi francezi pur si simplu ne e posibil ca romanii pe care ei ii confunda cu tiganii, sa aiba crestere economica rapida si sa se apropie de nivelul lor de trai. Deaia si prognozele lor sunt total gresite de 15 ani incoace, aroganta lor nu el permite sa vada realitatea.