Comisia Europeană lansează un ghid online pentru ca sectorul cultural să acceseze mai uşor finanţare europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Comisia Europeană a lansat, luni, un nou ghid interactiv care cartografiază toate oportunităţile de finanţare disponibile la nivelul Uniunii Europene (UE) pentru sectoarele culturale şi creative, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Potrivit sursei citate, CulturEU, un ghişeu unic pentru finanţarea din partea UE, reuneşte 75 de oportunităţi de finanţare din 21 de programe UE diferite, de la Europa Creativă şi Orizont Europa la fondurile structurale şi InvestEU. În doar câteva clickuri, instrumentul interactiv online poate direcţiona orice entitate culturală europeană către cel mai adecvat sprijin financiar din partea UE pe care îl are la dispoziţie.

În acest context, cicepreşedintele pentru promovarea modului nostru de viaţă european, Margaritis Schinas, a declarat: „ Alături de Next Generation EU, lansăm astăzi un nou instrument online pentru a permite artiştilor, creatorilor şi profesioniştilor noştri din domeniul culturii să navigheze cu uşurinţă printre schemele de sprijin disponibile la nivelul UE şi să le aleagă pe cele mai relevante. Împreună putem realiza o redresare durabilă pentru sectoarele creative şi culturale din întreaga Europă.”

La rândul său, Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, a transmis:

„Sectoarele culturale şi creative au puterea unică de a îmbunătăţi viaţa, de a crea legături între comunităţi, de a genera locuri de muncă şi creştere economică, precum şi de a inspira alte sectoare de activitate. 

Era deja timpul să îi sprijinim pe actorii culturali în căutarea de fonduri europene şi să reunim într-un singur ghid toate oportunităţile de finanţare pe care le oferă UE. 

Această cartografiere fără precedent permite tuturor actorilor culturali să găsească cea mai bună finanţare europeană pentru ei dintre cele 75 de oportunităţi existente, în doar trei clickuri. Am convingerea că acest ghid va contribui şi mai mult la creşterea accesibilităţii fondurilor noastre pentru toate organizaţiile culturale şi le va ajuta în drumul lor către o redresare durabilă". 

Ghidul a fost elaborat pentru a ajuta partenerii care lucrează în sectoarele culturale şi creative, indiferent de tipul şi dimensiunea lor, să navigheze în peisajul finanţării UE, să înţeleagă ce oportunităţi le stau la dispoziţie şi, în cele din urmă, să acceseze mai uşor finanţarea europeană. 

Părţile interesate pot filtra în mod automat oportunităţile de finanţare relevante în funcţie de nevoile lor, de sectorul lor şi de tipul de organizaţie pe care o reprezintă. Ghidul este completat de exemple şi bune practici care pot servi drept sursă de inspiraţie.

CulturEU va fi actualizat periodic cu cele mai recente informaţii privind noile cereri de propuneri şi va fi disponibil în toate limbile UE la începutul anului 2022.

Sectoarele culturale şi creative, grav afectate de pandemie

Potrivit datelor tranmise de CE, sectoarele culturale şi creative au fost grav afectate de restricţiile ample instituite în timpul pandemiei de COVID-19. Comisia a luat o serie de măsuri pentru a aborda consecinţele pandemiei asupra sectoarelor culturale şi creative, completând şi sprijinind acţiunile statelor membre: sprijin financiar, cooperare la nivelul UE respectând totodată competenţele naţionale, investiţii.

Acţiunile întreprinse până în prezent la nivelul UE pentru a sprijini sectoarele culturale şi creative includ: 

- creşterea sprijinului financiar pentru sectoarele culturale şi creative cu aproape 2,5 miliarde euro din Programul Europa creativă şi aproape două miliarde de euro din Programul Orizont Europa, sume dedicate proiectelor culturale, creative şi favorabile incluziunii în perioada 2021 - 2027; 

- alocarea de fonduri din Mecanismul de redresare şi rezilienţă;

- aprobarea ajutorului naţional în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat pentru o sumă totală de peste 420 de milioane euro; 

- publicarea de orientări ale UE privind redeschiderea şi redresarea în condiţii de siguranţă a sectorului; 

- lansarea platformei dedicate Creatives Unite pentru ca artiştii, artiştii interpreţi sau executanţi şi alţi profesionişti din domeniul cultural şi creativ să facă schimb de informaţii, iniţiative şi idei.

În acest moment, platforma are peste 43.000 de utilizatori.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite