Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva României din cauza promovării produselor româneşti în supermarketuri

2
15 Feb 2017 15:42:44
Autor: Elena Deacu
Comisia Europeană nu este de acord cu 51% produse româneşti în supermarketuri
Comisia Europeană nu este de acord cu 51% produse româneşti în supermarketuri

Comisia Europeană a lansat miercuri o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianţi să asigure 51% din oferta de alimente de la producători români.

Comisia a decis miercuri să trimită o scrisoare de întârziere României, pe motiv că legea naţională privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole şi alimentare încalcă legislaţia europeană.

România a impus marilor comercianţi cu amănuntul să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele alimentare şi agricole de la producători locali. Potrivit Comisiei, această condiţie ridică îngrijorări cu privire la respectarea liberei circulaţii a mărfurilor.

Această lege le cere de asemenea producătorilor să promoveze produsele de origine românească, restricţionându-şi decizia comercială privind produsele pe care le oferă, ceea ce contravene libertăţii de stabilire.

Potrivit legislaţiei europene, restricţii privind aceste libertăţi sunt premise numai când există o nevoie justificată de a proteja interesul public major, precum sănătatea publică, şi măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puţin restrictive.

Comisia Europeană argumentează că România nu a adus nicio dovadă că măsurile luate sunt justificate şi proporţionale.

Autorităţile române au la dispoziţie două luni să răspundă argumentelor prezentate de Comisie.

„Confirm că azi ne-a fost comunicată deschiderea procedurii de infringement, pe care nu o privesc ca pe o tragedie. Salutăm această dezbatere unde sunt prezenţi toţi actorii interesaţi pe acest subiect. Procedura de infringement trebuie privită în acest context al dezbaterii, ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzător tuturor exigenţelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deţinem în materie, suntem la dispoziţia colegilor din Ministerul Agriculturii şi a comisiilor din Parlament, în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat şi care să răspundă atât intereselor economice, cât şi exigenţelor europene", a declarat Horaţiu Radu, agentul guvernamental pentru CJUE, în cadrul unei dezbateri la Parlament, potrivit Digi24.

La rândul său, Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a declarat că „este necesară o ameliorare a legii” în urma declanşării procedurii de către Comisia Europeană.

Parlamentul a aprobat, pe 8 iunie, iar preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie, o serie de modificări la Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente din producţia internă. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

arogantu
15.02.2017, 16:55:56

Mulțumim PSD ptr legile populiste făcute de dragul voturilor... Și când ma gândesc ca sunt atâția dobitoci care cred în bunele intenții ale PSD ma apuca scârba de tara asta

Ardel Vasile
18.02.2017, 08:53:00

Mars in plm de bou

Modifică Setările