Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană a majorat prognoza de creştere economică pentru România

3
13 Feb 2020 17:00:21
Autor: Elena Deacu
Comisia Europeană este mai optimistă în ceea ce priveşte creşterea economică a României
Comisia Europeană este mai optimistă în ceea ce priveşte creşterea economică a României

Comisia Europeană a îmbunătăţit prognoza privind creşterea economică din România în anul 2020, de la 3,6% la 3,8%, potrivit prognozei de iarnă publicate joi.

Comisia Europeană estimează, aşadar, că avansul economic al României va rămâne robust, de 3,8% în 2020 şi de 3,5% în 2021. Instituţia susţine că stimulul fiscal semnificativ planificat pentru anii 2020 şi 2021 este de aşteptat să dea un nou impuls consumul privat şi să stimuleze importurile.

Investiţiile sunt aşteptate să rămână puternice în 2020, susţinute de construcţii şi o utilizare mai mare a fondurilor europene pentru investiţii.

Rectificarea la începutul anului 2020 a măsurilor introduse în decembrie 2018 prin Ordonanţa 114, referitoare la taxarea companiilor bancare şi din energie, este aşteptată de CE să avantajeze investiţiile private.

Contribuţia exporturilor nete este aşteptată să rămână negativă, ceea ce va duce la o continuă deteriorare a deficitului de cont curent deja mare.

Riscurile cu privire la prognoza de creştere sunt dezavantajoase. Poziţia fiscală va fi un determinant cheie în evoluţia creşterii economce în 2020 şi 2021. O continuare a politicilor fiscale expansioniste care agravează dezechilibrele macroeconomice existente ar putea afecta încrederea investitorilor şi va conduce la costuri de finanţare mai mari.

În schimb, demararea unei consolidări fiscale extrem de necesare ar contribui la dezlănţuirea dezechilibrelor acumulat şi ar conduce de asemenea la o creştere economică mai mică.

Ceea ce ar putea dăuna totodată mediului de afaceri din România şi să aibă un efect dăunător asupra deciziilor de investiţii este o continuare a impredictibilităţii legislative sau o deteriorare rapidă a deficitului fiscal.

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să scadă la 3,4% în 2020 şi la 3,3% în 2021, după ce ea a atins un maxim de 4,1% în 2018 şi 3,9%. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

miron miron
13.02.2020, 17:34:32

,,Comisia Europeana a majorat prognoza de crestere economica pentru Romaniei,, Asta se va intampla datorita politicilor liberale. La noi se intampla un fel de tangou sumbru. Ajunge la guvernare PNL si incepe o politica austeritate, reduceri de personal bugetar, reduceri de salariu, investitii, etc, asa cum fac gospodarii. Se acumuleaza ceva bani. Nu-i bine si ajunge la guvernare PSD. Acum incepe dezmatul, cu bani aruncati in stanga si greapta, saturandu-si baroni si asistatii sociali, ajungandu-se din nou la mari deficite. Asa cum face calicul. Adevaru-i ca omul cum isi asterne asa doarme, valabil si in politica noastra romaneasca.

+1 (3 voturi)
Dobrican Felician
13.02.2020, 19:36:39

@ Miron - Unde ai vazut tu ca guvernarile liberale acumuleaza bani.Din contra,guvernarile liberale acumuleaza datorii,cam de zece ori mai multe decit cele social-democrate. De cind nu a mai avut Romania un deficit de 4,6% ? Din 2011 pe cind tot o parte a liberalilor de astazi distrugeau economia Romaniei. Trebuie retinut un mic amanunt,in Octombrie cind PSD a plecat de la guvernare,deficitul era de doar 2,6%,iar finalul anului,dupa doar doua luni de guvernare liberala,ne-a prins cu un deficit de 4,6%.Deci + 2% in doar doua luni.Si zici ca astia acumuleaza bani ?

0 (2 voturi)
Mihai Popescu
13.02.2020, 19:15:54

Romania tot creste economic f.f. mult. Mi-e teama de o supraicalzire a economiei asa cum spunea Isarescu. Oricum traim atit de bine ca peste 5 milioane de romani activi au parasit tara si altii inca continua sa o paraseasca.

-1 (1 vot)
Modifică Setările