Comisia Europeană ne dă peste nas: România mai îndeplineşte un singur criteriu pentru adoptarea euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţa Comisiei Europene în România anunţă că ţara noastră îndeplineşte doar unul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro. Răspunsul vine la anunţul premierului Viorica Dăncilă, care a spus că Guvernul îşi asumă oficial adoptarea monedei euro în 2024.

Începând cu anul 2015 până anul trecut, România îndeplinea toate criteriile de convergenţă nominală pentru aderarea la zona euro. Din mai 2018, România a început să facă paşi înapoi: ţara noastră mai îndeplineşte acum doar unul din cele patru criterii economice necesare adoptării monedei euro.

Mai precis, România îndeplineşte doar criteriul legat de finanţele publice. În schimb, România nu îndeplineşte criteriile legate de stabilitatea preţurilor, de cursul de schimb şi de ratele dobânzilor pe termen lung, iar legislaţia nu este compatibilă în întregime cu tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE). 

Datele provin din Raportul de convergenţă pe 2018, care evaluează progresele înregistrate de statele membre în direcţia adoptării monedei euro.

Ce sunt criteriile de convergenţă?

Statele membre care adoptă moneda euro trebuie să fi atins un nivel înalt de convergenţă economică durabilă, care este examinat în raportul de convergenţă pe baza criteriilor de convergenţă. Aceste criterii (denumite şi „criteriile de la Maastricht”) sunt prevăzute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE. Durabilitatea este un aspect cheie în evaluarea criteriilor de la Maastricht, ceea ce înseamnă că progresele înregistrate în materie de convergenţă trebuie să fie bazate pe elemente structurale care le garantează durabilitatea şi nu pe factori temporari.

CE SE MĂSOARĂ CUM SE MĂSOARĂ CRITERIILE DE CONVERGENŢĂ Stabilitatea preţurilor   Armonizarea inflaţiei preţurilor de consum O stabilitate durabilă a nivelului preţurilor şi o rată medie a inflaţiei, pe o perioadă de un an înaintea examinării, care nu depăşeşte cu mai mult de 1,5 puncte procentuale rata înregistrată de cele trei state membre ale UE care au cele mai bune rezultate Finanţe publice solide Deficitul public şi datoria publică Să nu facă obiectul procedurii aplicabile deficitelor excesive la momentul examinării Stabilitatea cursului de schimb Evoluţia cursului de schimb în cadrul MCS II Participarea la Mecanismul cursului de schimb (MCS II) pe o perioadă de doi ani fără a înregistra tensiuni grave Caracterul durabil al convergenţei Ratele dobânzilor pe termen lung În anul precedent examinării, nu depăşesc cu mai mult de două puncte procentuale rata înregistrată de cele trei state membre ale UE care au cele mai bune rezultate
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite