Comisia Europeană: România va avea o creştere economică de 2,1% în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia românească va înregistra o creştere de 2,1% în 2014, estimează experţii Comisiei Europene. Avansul va fi mai puternic în 2015, pe baza revenirii treptate a cererii interne. Totodată, Executivul UE estimează o scădere a ratei inflaţiei la 2,5% şi reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB.

Estimările sunt mai mari decât prognoza oficială a Guvernului, care a anunţat o creştere de 1,6% pentru acest an. 

Principalul motor din spatele creşterii va fi cererea internă, cred analiştii Comisiei, aceasta urmând să joace un rol mai important în economie decât exporturile, se arată în prognoza de toamnă prezentată marţi de Comisie. 

CE estima, în prognoza economică de primăvară, o creştere economică de 2,2% pentru 2014, cu o inflaţie de 2,1%, şomaj de 6,8% şi un deficit bugetar de 2,4%.

Comisia notează de asemenea, în prognoza de toamnă, că investiţiile vor "prinde viteză" anul viitor, sprijinite de o mai bună absorbţie a fondurilor UE, proiectele mari de infrastructură urmând să accelereze.

Exportul net va trage în jos rata de creştere economică de anul viitor, deşi situaţia economică externă se va îmbunătăţi şi va fi favorabilă livrărilor peste graniţă. CE previzionează creşterea importurilor în 2014 şi 2015, astfel că deficitul de cont curent ar urma să crească în următorii doi ani.

CE anticipează că deficitul bugetar va fi redus la 2% din PIB anul viitor, estimare care ia în considerare "informaţii parţiale privind proiectul de buget care va fi probabil aprobat în noiembrie". Această proiecţie include "o creştere limitată" a pensiilor, prevăzută de lege, şi o majorare a salariilor din sectorul public echivalentă cu 3% din cheltuielile totale cu salariile. Totodată, estimarea se bazează pe "o scădere limitată" a cheltuielilor de capital faţă de nivelul din 2013.

Datoria publică a României va creşte de la 38,5% din PIB în acest an la 39,1% anul viitor, respectiv 39,5% din PIB în 2015, potrivit prognozei economice de toamnă a Comisiei Europene.

FMI estimează o creştere de 2,2%

În prognoza economică mondială publicată la începutul lunii octombrie, Fondul Monetar Internaţional estima că economia românească va înregistra un avans de 2% în acest an, urmată de o creştere mai puternică, de 2,2%, în 2014. Totodată, FMI estimează că România va ajunge la un nivel de creştere economică de 3,5% până în 2018. 

Economist Intelligence Unit: creştere de 3% până în 2017

Creşterea economică anuală pe care o va înregistra România până la sfârşitul lui 2013 va urca la 2,5%, potrivit grupului de cercetare şi analiză Economist Intelligence Unit.

Analiştii think-tank-ului Economist Intelligence Unit estimează un avans peste aşteptările iniţiale pentru economia română în acest an, urmând ca şi din 2014 ratele de creştere să continue ascensiunea. De anul viitor, spun economiştii, ratele de creştere vor avea o valoare medie de 3% până în 2017. 

Specialiştii grupului consideră totodată că rata inflaţiei va scădea în România în următorii ani, ajungând de la 3,3% în 2012 la 2,9% în 2017. Analiştii estimează că deficitul bugetar nu va depăşi pragul de 3% din PIB în următorii trei ani. 

În prima jumătate a acestui an, creşterea economică a României a fost de 1,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, economia a crescut cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier, arată INS.

În primul semestru din acest an, economia a fost susţinută de creşterile de circa 6% înregistrate în primul semestru de exporturi şi de producţia industrială. Ritmul de creştere a fost însă limitat de stagnarea consumului intern, dar şi de lipsa lucrărilor de infrastructură şi de scăderea investiţiilor – cele străine, cât şi cele realizate de către stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite