Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană somează România să oprească exportul a 70.000 de oi către state arabe. Reacţia lui Petre Daea

19
11 Jul 2019 16:02:51
Autor: Elena Deacu

Comisarul european Vytenis Andriukaitis i-a solicitat ministrului Agriculturii Petre Daea să stopeze exportul a 70.000 de ovine către state arabe, în urma apelurilor unor organizaţii pentru protecţia drepturilor animalelor. În replică, premierul Viorica Dăncilă a declarat că începem exportul.

UPDATE 19.30 România nu va opri exportul de ovine sub nicio formă, dar regulile de export privind bunăstarea animalelor vor fi respectate în totalitate, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea. 

„Nu am văzut încă adresa (transmisă de comisarul Vytenis Andriukaitis n.r.). Noi nu oprim exportul de ovine şi pentru că România are şi drepturi şi obligaţii. Are dreptul de a exporta şi obligaţia de a respecta regulile de export şi le respectă întocmai. În acest moment, ANSVSA prin prezenţa specialiştilor din zonă dar şi a preşedintelui se află în port pentru a asista la respectarea tuturor regulilor privind bunăstarea animalelor. Nu este niciun motiv să se oprească exportul pentru că este în interesul fermierilor şi al ţării. Este păcat de munca pe care fermierii au făcut-o până acum, să aducă animale la greutatea de livrare şi acum să nu le poată livra”, a precizat şeful MADR, potrivit Agerpres.

Ministrul a subliniat că obligaţia României este de a verifica doar la plecarea din port dacă sunt respectate toate condiţiile de bunăstare pentru ovine, iar ulterior răspunderea revine transportatorului.

„Noi avem obligaţia de a verifica la plecare, după aceea răspunde transportatorul, de aceea este plătit şi ia sume importante de bani, ca să asigure condiţiile necesare. Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, verifică personal alături de ceilalţi specialişti ca să se asigure că sunt respectate toate condiţiile de bunăstare”, a mai spus Daea.


Potrivit comisarului european Vytenis Andiukaitis, animalele urmează să fie încărcate pentru o navă a companiei Kuweit Livestock Transport & Trading (KLTT) şi urmează să fie transportate către Kuweit, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, pentru „Festivalul sacrificiului”, care are loc în august.

Solicitarea vine ca urmare a unor apeluri are organizaţiilor pentru drepturile animalelor, precum Eurogrupul pentru Animale. Comisarul susţine că a primit filmări care ilustrează condiţiile teribile în care animalele vii au fost transportate în această vară către Golful Persic.

Andriukaitis atrage atenţia asupra faptului că animalele vor fi expuse unor temperaturi extreme, iar prevederile legale din domeniu interzic transportul acestora în astfel de condiţii.

 

„Având în vedere previziunile meteo din regiunea Golfului Persic pentru luna iulie, unde temperaturile vor atinge 46 de grade Celsius şi ţinând cont de faptul că măsurile anunţate de ministerul dvs în aprilie nu au fost puse în practică, din nefericire, vă cer, ca un gest de responsabilitate, să blocaţi imediat exportul oilor în Golful Persic”, se arată în scrisoare.

 

Oficialul european precizează că a mai atras atenţia autorităţilor române asupra unor situaţii similare, şi că a primit asigurări că legislaţia română va fi modificată pentru a preveni astfel de cazuri. De asemenea, el susţine că a primit asigurări personal de la ministrul Petre Daea.

KLTT este un mare exportator de ovine din Australia, iar anul trecut a fost subiectul unui scandal major adus în atenţia mass-media de către Animals Australia. Potrivit unui raport al organizaţiei Eurogrupul pentru Animale, compania este responsabilă pentru decesele în timpul transportului naval a peste un milion de animale.

Dăncilă susţine exportul

Viorica Dăncilă a anunţat însă joi, într-un interviu la DCnews, că începem exportul de ovine în ţările arabe.

„Am fost în Emirate şi în Kuweit, apoi în Qatar. Relaţiile cu ţările din Golf sunt relaţii vechi pentru România. Deja cunoşteam persoane din aceste state şi m-a ajutat acest lucru când am devenit premier. Am vazut o posibilitate de a merge acolo cu produsele românesti, e o piaţă mare de desfacere, am mai vazut şi o posibilitate de investiţii majore în România. Discuţiile pe care le-am avut pot avea o finalitate. Voi face o nouă vizită în Qatar pentru semnarea unor contracte. Când vorbim de investiţii strategice, trebuie să găseti parteneri care sunt dispuşi să investească în România. Eu sunt o fire pragmatică şi e timpul să finalizăm toate aceste discuţii. Chiar ieri am primit o adresă în care ni se solicitau lunar 30 de mii de capete de oi, deci începem exportul către aceste ţări”, a spus Dăncilă, potrivit Hotnews.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Manole Scarlat
11.07.2019, 17:04:47

Uite-aşa ne sufocă prietenii din UE.

-1 (9 voturi)
Tăunu
11.07.2019, 17:33:37

Comisarul ăsta se dă mare sculă pe basculă, exportul s-a şi făcut, era legal !

+1 (7 voturi)
Tomescu Tom
11.07.2019, 17:52:14

Taunu E un fel de " Severin " .. care recompensat corespunzator, iese si la inaintare ! :))

0 (6 voturi)
Tomescu Tom
11.07.2019, 17:50:34

Organizaţiile pentru protecţia drepturilor animalelor in cauza , sunt doar " sageti " ... Altii trebuie sa faca exportul .. si organizatiile astea sunt folosite pentru a bloca concurenta romaneasca .. Iar comisarul , se pare ca vorbeste in nume propriu , nicidecum in numele comisiei :))) O da de gard , poate pune cineva botu' ..... Daca exportam muste si faceam bani din asta , organizatiile cu pricina sustinute de cine trebuie , ar fi facut iarasi un taraboi corespunzator pentru a bloca afacerile romanesti ... Simplu ...

+1 (9 voturi)
Ion Capsuna
11.07.2019, 17:53:25

Bre, nu mai exportati animalele vii, ca e brea ieftin. Exportati precum Australia si Noua Zeelanda, doar carnea si produsele din carne! Animalele alea sunt tratat inuman si sacrifcate in pite in care singele palteste pe strazi! Nemernicii aia, daca vor macel, sa-si creasca singuri animale!

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (19)