articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană: „Spitalele regionale au ajuns să coste 1,1 miliarde de euro! Diferenţa este semnificativă!” Care sunt soluţiile şi ce trebuie să facă Guvernul

9
11 Oct 2018 03:17:02
Vlad Epurescu

9 Comentarii

M Costi
11.10.2018, 08:33:53

@Vlad Epurescu - "...Costul total al acelor unităţi medicale a fost stabilit, iniţial, la 300 de milioane de euro..." ! Sigur , ne ne spuneti "cine a stabilit " ? Apoi "...România riscă să piardă banii europeni alocaţi întrucât, conform ultimelor informaţii din studiile de fezabilitate, costul construcţiei celor trei spitale a crescut la 1.1 miliarde de euro..."! In sfarsit : "...Din studiile de fezabilitate care sunt făcute cu asistenţa BEI-ului, reiese că cele trei spitale vor fi mult mai scumpe decât au prevăzut, iniţial..." ! Bun , sa intelegem ca cineva a gresit estimarea initiala ori studiile de fezabilitate cu asistenta expertilor BEI sunt eronate ? Ar fi bine de spus si ca orice studiu de fezabilitate este estimativ , nu da o cifra exacta a unui viitor proiect , valoarea exacta a unui proiect rezulta doar dupa faza : "Documentatia si Detalii de Executie (DDE) " , ulterioara unei alte faze , respectiv Proiect Tehnic (PT). (Cine a lucrat vreodata in proiectare si a avut tangente si cu Studiile de Fezabilitate , intelege ce scriu !) Si atunci , care ar fi solutia , ca totusi sa avem respectivele spitale regionale ?: Una ar fi sa facem respectivele spitale mai ...mici , sa ne incadram in cei 150 milioane euro acordati de UE ! (Cu toate ca UE , prin comisarul C. Cretu ne repeta ca sunt multi bani la dispozitia Romaniei , trebuie doar sa-i cerem si sa-i cheltuim!) Alta ar fi ca UE sa suplimenteze cei 150 milioane euro , pana la suma necesara. Ori, sa-i trimitem la plimbare pe expertii BEI , care au consiliat la executia studiilor de fezabilitate si sa angajam alti experti , care sa ajunga la un total de finantare necesar mai mic !

-2 (6 voturi)
M Costi
11.10.2018, 08:42:41

P.S. Mi-am permis sa scriu despre "solutii" pentru ca , desi in titlu scrieti "...Care sunt solutiile si ce trebuie sa faca Guvernul" , in articol nu pomeniti nimic despre asa ceva !

0 (4 voturi)
Vlad Epurescu
11.10.2018, 09:07:01

M Costi Buna ziua! Sigur, asa este, eu nu pomenesc nimic despre solutii, insa le precizeaza cei de la Comisia Europeana chiar in articol :) Vă ajut cu citatul: „Odată ce aceste sume vor fi consolidate în studiile de fezabilitate, putem ajuta autorităţile româneşti să găsească soluţii. Poate fi un împrumut de la BERD sau de la alte instituţii financiare. Soluţiile pot fi găsite, dar studiile de fezabilitate trebuie consolidate.”

+2 (4 voturi)
M Costi
11.10.2018, 09:23:36

@Vlad Epurescu - Sigur ca vi se pare distractiv ("...:)..." ) insa daca solutia imprumutului de la BERD este unica ...solutie venita de la "expertii" UE , e ..jale mare ! Deocamdata singura castigatoare din aceasta afacere este Banca Europeana de Investitii (BEI). In buzunarul bancii au intrat deja 1,5 milioane euro ("...acord de servicii de consiliere cu Ministerul Sănătăţii în valoare de 1,5 milioane de euro...") , plus alte 20 milioane euro ("...sistenţă tehnică din partea BEI pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate. Costul acestor servicii a fost în jur de 20 de milioane de euro...") ! Deci Statul Roman a cheltuit deja 21,5 milioane euro , bani dati BEI si ce are , pana la aceasta data ? Pai...solutia : sa se mai imprumute , la o alta banca ( BERD ) ! Si sa "consolideze" studiile de fezabilitate. Adica sa mai bage si alti bani in respectivele studii ! Vi se mai pare ...distractiv ? :)

-1 (5 voturi)
mi mimi
11.10.2018, 08:54:10

va dati seama cate guri de politicieni si oameni de afaceri vor manca de pe urma acestor spitale...de la 300 la 1,1 miliarde.....aia mici vreo 1-2 milioane de euro aia mari cateva zeci de milioane de fiecare sa poata si ei sa isi faca vacanta prin costa rica si madagascar in caz ca ii prinde

+5 (7 voturi)