Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană a transmis zeci de observaţii critice pe tema PNRR: costuri nejustificate, lipsa metodologiilor de calcul şi informaţii neclare

19
10 Jun 2021 23:40:47
Autor: News.ro
Comisia europeană / FOTO Arhivă
Comisia europeană / FOTO Arhivă

Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cele mai multe dintre critici referindu-se la faptul că nu sunt justificate costurile, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte.

Potrivit Hotnews, Comisia Europeană a transmis, joi, zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă.
 
Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că lipsesc metodologiile de calcul şi că au fost furnizate informaţii neclare legate de proiecte.
 
Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte Sistemul de management al apei, una dintre critici vizează faptul că valorile asumate pentru ţinte sunt, în general, mai mici decât rezultatul calculelor
 
La alte investiţii se precizează că nu sunt furnizate punctele de referinţă şi metodologia de cost.
 
În ceea ce priveşte Transportul sustenabil, Comisia Europeană menţionează că pe anumite proiecte de transport feroviar nu este clar dacă standardele de costuri includ TVA sau nu şi nu sunt clare explicaţiile furnizate despre modernizarea a 30 de locomotive.
 
În ceea ce priveşte Fondul pentru Valul Renovării nu este clar cum se obţine costul total de 1 miliard de euro, întrucât există neconcordanţe între informaţii
 
În legătură cu Fondul local pentru tranzitia verde şi digitală, CE menţionează că justificarea costurilor este insuficientă sau lipseşte.
 
Şi la proiectul România Educată există critici, una dintre acestea vizând faptul că Guvernul trebuie să explice fiecare investiţie, nu grupate.
 
Documentul a fost discutat joi la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene. Surse apropiate discuţiilor au precizat că aceasta este o evaluare de etapă, experţii europeni cerând detalii ca parte a procesului de evaluare şi trimitere de clarificari.
 
Astfel de sesiuni de evaluare se fac cu toate statele aplicante, Comisia cerând frecvent clarificări şi procedând la negociere în privinţa costurilor.
 
Comisia Europeană urmează să dea săptămâna viitoare undă verde primelor planuri de relansare economică naţionale fnanţate de către Uniunea Europeană (UE) împotriva consecinţelor economice ale pandemiei covid-19, a anunţat marţi preşedinta CE Ursula von der Leyen, citată de AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

vasîli fărdecai
10.06.2021, 23:51:32

Mustește guwernnerul mieu dă competeanți funcțional. Iar i-a trimes acasa ursuleana pe alde cîțul - ghine_ a cu coadele între picere șî cu gândurile pline dă opinii poliotice dă la UE. Cum e bă forine ...?! Unde dragoste nu fu, făcuși...ai?! Go fasîli, Go!

-6 (24 voturi)
Zev Zevescu
11.06.2021, 00:06:10

‘ Şi la proiectul România Educată există critici’ - Ursulo, te joci cu focul. Asta e hulire si lese-majeste. Ai vazut ce-a patit Artur?

-6 (14 voturi)
moftronix4
11.06.2021, 00:28:03

Cica PNNR asta e facut direct de Companiile care trebuie sa primeasca comenzile ..Nu are cine sa il faca....subinginer Orban nu a lucrat, nu a castigat nici in ban la viata lui...Catzu se pricepe doar la specula pe leu si bitcoin. E ceva acolo pe acest domeniu?

+7 (7 voturi)
AltCineva
11.06.2021, 00:39:58

daca ar fi facut calcule exacte nu le-ar mai fi ramas bani de furat :))))

+5 (7 voturi)
moftronix4
11.06.2021, 00:46:26

Ce greu te imprumuti cu 30 de miliarde euro pe 7 ani. In acelasi interval de timp companiile din Vest scot din Romania 300 de miliarde euro fara tam tam.

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările