Comisia Europeană urechează România la testul pe Codul Fiscal. Teodorovici arată că „acordul continuă“, iar oficialii Comisiei atrag atenţia că este „deraiat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce ministrul român al Finanţelor afişa mesaje optimiste pe Facebook, dând de înţeles că i-a convins pe liderii Comisiei Europene de viabilitatea noului Cod Fiscal, oficialii de la Bruxelles anunţau că programul de asistenţă financiară al CE pentru România este „deraiat“, întrucât modificările fiscale creează îngrijorări.

Comisia Europeană i-a scos ieri la tablă pe reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti, subiectul principal al testului fiind deosebit de dificil: noul Cod Fiscal. Ce a rezultat în urma discuţiilor? Deşi România a ieşit din nou şifonată, pentru că generoasele măsuri de relaxare fiscală sunt considerate prea costisitoare pentru capacităţile bugetului, oficialii români se laudă că au trecut examenul cu brio.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a postat pe Facebook următorul mesaj: „Astăzi, am participat la reuniunea Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), organizată la Bruxelles. Principala concluzie a întrevederilor de astăzi: Acordul României cu FMI şi CE continuă!“.

De cealaltă parte, vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, prezent la conferinţa de presă susţinută după reuniunea Consiliului, a declarat: „Cât priveşte situaţia României, programul (de asistenţă financiară - n.r.) este deraiat şi nu am putut face un review formal al acordului“.

Ce-i îngrijorează pe liderii europeni

„În timpul acordului precedent şi al acestuia, în fapt, au fost realizate mari progrese, România are o creştere economică bună, deficitul bugetar se încadrează în limitele descrise de pactul fiscal (MTO) şi se implementează o serie de reforme structurale care îmbunătăţesc competitivitatea economiei României, astfel că există multe dezvoltări pozitive. Din păcate, acum trebuie spus că pe partea fiscală vedem o abatere, Guvernul plănuieşte reducerea TVA cu 5 puncte procentuale, dar şi alte reduceri de taxe. Estimăm că deficitul bugetar al României va ajunge la circa 3% din PIB“, le-a spus Valdis Dombrovskis jurnaliştilor europeni.

Oficialul a dat, totodată, de înţeles că discuţiile pe marginea noului Cod Fiscal vor continua abia în septembrie.

„În această situaţie complicată, cu siguranţă nu este un semnal foarte asigurător pentru pieţele financiare acest deficit care creşte foarte rapid. Astfel că am prezentat îngrijorările noastre autorităţilor, rămânem gata să discutăm în continuare în privinţa programului care expiră în septembrie. Încă recomandăm autorităţilor române să folosească acest timp pentru a urmări efectiv reformele necesare. Până acum, programul rămâne deraiat“, a mai declarat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Aşadar, programul de asistenţă financiară „rămâne deraiat“, dar în opinia ministrului Finanţelor „principala concluzie a întrevederilor este că Acordul României cu FMI şi CE continuă“.

Ce cred oficialii români

Anterior reuniunii ECOFIN, Eugen Teodorovici le-a transmis oficialilor europeni că bugetul statului va dispune de resurse financiare pentru acoperirea tuturor măsurilor cuprinse în noul Cod Fiscal.

În urmă cu o săptămână, ministrul Finanţelor declara că bugetul pe 2016 se va construi cu un deficit de 1,2% din PIB, plus o deviere temporară de 0,5 puncte procentuale.

Reamintim că reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, în cadrul Consiliului ECOFIN, a fost practic ultima şansă a Guvernului de la Bucureşti de a primi girul comunitar asupra Codului Fiscal.

Parlamentul a votat recent Codul Fiscal, care include reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19% începând cu anul 2016, eliminarea accizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru de carburant comercializat şi a taxei pe stâlp, în vreme ce impozitul pe dividende scade la de la 16% la 5%. În total, aceste măsuri vor crea o gaură de 12 miliarde de lei la bugetul statului în anul 2016, din care numai scăderea TVA are un impact de 9 miliarde de lei. 

Comisia Europeană estima, în luna aprilie, că intrarea în vigoare a Codului Fiscal va duce deficitul bugetar la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016, mult peste nivelul asumat de România. Ţara noastră s-a angajat prin pactul fiscal că va ajunge anul viitor la un deficit structural de 1% din PIB, ceea ce înseamnă un deficit bugetar de 1,2% din PIB.

Tăriceanu insistă să se promulge Codul

Liderii Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, i-au cerut ieri preşedintelui Klaus Iohannis să promulge Codul Fiscal, motivând că retrimiterea actului normativ la Parlament spre reexaminare ar fi „un semnal extrem de negativ“ pentru mediul de afaceri. Cei doi lideri susţin că preşedintele Iohannis ar da dovadă de „partizanat politic“ dacă ar respinge proiectul şi atrag atenţa asupra faptului că au trecut aproape 20 de zile, cât prevede Constituţia pentru promulgarea legii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite