Comisia de Prognoză: Nu putem adera la zona euro în 2024 – 2026 fără Pilonul II

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensii private - pensie FOTO 123 RF

Un document al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) privind planul naţional de adoptare a monedei europene are un capitol privind măsurile specifice pentru acest lucru, în care sunt precizate şi acţiunile ce trebuie pornite privind piaţa pensiilor private, înainte de adoptarea monedei euro. Cu alte cuvinte, este puţin probabil să trecem la euro în intervalul 2024-2026, dacă nu se dezvoltă în continuare sectorul.

Potrivit documentului, evoluţia fondurilor de pensii administrate privat, atât din Pilonul II cât şi din Pilonul III a fost favorabilă pe întreaga perioadă de la lansare şi până în prezent. 

“Datorită prevederilor legislative prudente şi mecanismelor adecvate de funcţionare, sistemul a cunoscut o dezvoltare permanentă în condiţii de soliditate financiară şi siguranţă pentru participanţi Având în vedere tendinţele ultimilor ani pe pieţele financiare şi perspectivele pe termen mediu (nivelul redus al randamentelor instrumentelor cu venit fix, volatilitatea preţurilor bursiere ale activelor, evoluţia inflaţiei etc), trebuie menţinut efortul de creştere a eficienţei fondurilor de pensii şi de adaptare a politicilor de investiţii la condiţiile de piaţă, menţinând un grad foarte ridicat de protecţie pentru participanţi”, se arată în document.

Astfel, spune programul, fondurile de pensii ar trebui dezvoltate în continuare, iar constrângerile privind regimul lor de investiţii revizuite periodic. 

“După 10 ani de existenţă, fondurile de pensii din Pilonul 2 încep să se maturizeze, iar în acest context este necesar ca ASF să ia în considerare dezvoltarea unei abordări strategice pentru dezvoltarea ulterioară a sectorului”, menţionează documentul citat.

Autorităţile doresc intrarea în zona euro în 2024, ceea ce ar însemna că România ar trebui să intre în anticamera zonei euro în 2022.

Raportul de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro vorbeşte despre intrarea în Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM II), adică în anticamera zonei euro, în 2023-2024, dar "implică însă o cadenţă riguroasă a consolidării bugetare şi a reformelor structurale". Cu alte cuvinte, ar fi greu să adopţi euro şi în 2026, după ce intri din ERM II în 2024.

Întregul Plan naţional de adoptare a monedei euro poate fi citit AICI

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite