Comisie de anchetă la Compania de Drumuri şi CFR Infrastructură, din cauza unor „licitaţii puţin trucate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
primul lot al autostrazii lugoj deva SURSA forum.construim-romania.ro

Contractele atribuite prin licitaţii de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR) şi de CFR Infrastructură, cu o valoare mai mare de 50 de milioane de euro, ar putea fi verificate de o comisie de anchetă, constituită la nivelul Parlamentului, existând suspiciunea că „licitaţiile ar fi puţin trucate”.

Demersul este iniţiat de preşedintele Comisiei pentru transporturi din Camera Deputaţilor, Lucian Bode, şi susţinut şi de vicepreşedintele comisiei, Cătălin Rădulescu.

"Aceste comisii, care se cred independente, evaluează în mod diferit licitaţiile. Pe unii îi controlează ca să găsească şi o virgulă ca să poată să-i elimine, pe alţii nu-i evaluează aproape deloc. Adică sunt nişte licitaţii puţin trucate. Pentru că sunt aceste suspiciuni. (...) Vrem să vedem dacă aceste licitaţii...

Au fost licitaţii care s-au dat, adjudecări cu sume de bani fabuloase. Adică s-a dat celui de pe locul doi, cu o sumă fabuloasă, mult mai mare decât a celui de pe locul întâi.

Şi atunci, sigur, ridică suspiciuni, de ce cu banii ăia care se dau anumitor companii nu facem alte drumuri? De ce nu s-a adjudecat licitaţia celui care putea să facă această lucrare pe motive, care o să le auziţi după ce facem comisia de anchetă, ilegale. Eliminările unor companii din licitaţii au fost ilegale", a declarat Rădulescu, după o dezbatere pe tema Transporturilor organizată de cele două comisii de resort din Senat şi Camera Deputaţilor.

Bode a spus că aşteaptă date de la ministrul Transporturilor pentru că "ar fi incorect ca o comisie de anchetă parlamentară să cerceteze o chestiune care poate fi judecată în instanţă".

"Am solicitat (ministrului Transporturilor Lucian Şova - n.r.) situaţiile unde au existat contestaţii a căror valoare depăşeşte 50 de milioane de euro. Încă nu am primit această listă. Ar fi incorect ca o comisie de anchetă parlamentară să cerceteze o chestiune care poate fi judecată în instanţă.

Am vrea să vedem dacă aceasta este o practică a comisiilor care atribuie aceste contracte şi, dacă domnul ministru are această deschidere faţă de comisia noastră, va pune la dispoziţie toate aceste date şi fiţi convinşi că vom cere Biroului permanent al Camerei să aprobe această comisie de anchetă", a explicat Bode.

Cătălin Rădulescu a mai anunţat că vrea, printr-o iniţiativă legislativă, tragerea la răspundere penală a membrilor comisiilor de evaluare în cazul în care Consiliul National de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSCE) dă dreptate constructorilor.

"Eu o să cer să răspundeţi penal. Dacă CNSCE dă dreptate constructorilor, comisia răspunde penal, absolut toată lumea.

Nu e permis ca o comisie să evalueze într-un fel un constructor, într-un alt fel alt constructor. Vreau să cerem comisie de anchetă şi pe CFR Infrastructură şi pe... Vrem să vedem toate licitaţiile. Toate evaluările făcute la toţi constructorii. (...)

Nu mai acceptăm prosteala asta pe care o faceţi şi în CNAIR şi în CFR Infrastructură pe banii românilor. (...) Regulile sunt că trebuie să faceţi evaluări rapide şi să daţi la constructori să lucreze conform documentelor. (...) Constructorii au ajuns să fie bătaia de joc a unor comisii (de evaluare - n.r.) din anumite instituţii pe banii românilor.

Când va fi momentul, vă asigur că o să începem o anchetă foarte drastică", le-a transmis Rădulescu reprezentanţilor CNAIR şi CFR Infrastructură participanţi la dezbatere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite