Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comisiile de buget-finanţe din Parlament au avizat numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte al ASF

0
31 Mar 2014 17:44:03
Autor: Adina Vlad
Mişu Negriţoiu a fost director general al ING România până în vara lui 2012, iar ulterior a ocupat poziţia de preşedinte non-executiv FOTO Mediafax
Mişu Negriţoiu a fost director general al ING România până în vara lui 2012, iar ulterior a ocupat poziţia de preşedinte non-executiv FOTO Mediafax

Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe-bănci au avizat, luni, numirea lui Mişu Negriţoiu în funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Premierul Victor Ponta a anunţat la mijlocul săptămânii trecute, după discuţii cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că fostul director general al ING Bank România Mişu Negriţoiu este propus pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
 
La audierile de luni, Mişu Negriţoiu a răspuns mai multor întrebări privind priorităţile pe care le va avea la ASF, dar şi referitoare la eventuala sa implicare în cazul operaţiunlor ING cu Iran şi Cuba, pentru care grupul olandez a semnat în 2012 o înţelegere cu autorităţile americane, sau colaborare cu fosta Securitate.
 
„Instituţia trebuie reclădită şi reprofesionalizată. M-am angajat la asta şi sunt hotărât s-o fac. Trebuie să am un răgaz de timp. Desigur că trebuie reconstruită şi imaginea (...) ASF este poate cea mai dâmboviţeană instituţie din România azi. Noi trebuie s-o facem o instituţie europeană“, a afirmat Negriţoiu.
 
El a arătat că în instituţie nu salariile mari reprezintă principala problema, ci necorelarea acestora cu eficienţa lucrătorilor ASF.
 
„Cred că doar salariile sunt problema, ci cheltuielile totale, eficienţa.Trebuie să întărim funcţiile de supraveghere şi control, care să dea confortul consumatorilor că au încredere şi sunt protejaţi. Peste zece milioane de consumatori au legătură cu aceste pieţe, şi nu sunt doar RCA. Le trebuie educaţie investiţională (...) Cred că pe pieţele financiare s-a cam trerminat epoca în care poţi să faci bani uşor, în niciun caz încălcând regulile. Jucătorii trebuie să ştie că funcţionăm cu reguli şi disciplină. Cine nu le respectă, dispare“, a continuat Negriţoiu.
 
El a răspuns interpelării deputatului Andreea Paul, care l-a întrebat dacă va decide o reducere drastică a salariilor în ASF, în condiţiile în care preşedintele autorităţii de supraveghere din Polonia avea anul trecut o remuneraţie de 3.700 de euro pe lună şi acoperea o piaţă de 500 de miliarde euro, în timp ce în românia veniturile preşedintelui ASF sunt de 14.000 de euro pe lună, la o piaţă de circa 30 de miliarde lei.
 
În ceea ce priveşte tranzacţiile cu Iran, Negriţoiu a negat vreo implicare, arătând că singura operaţiune derulată prin România s-a realizat înainte de mandatul său, iar, mai mult, el a fost însărcinat să verifice aceste lucruri.
 
„În România a fost un caz care n-a existat pe timpul mandatului meu, nu l-am procesat. Greşeala este a celui care a făcut acreditivul, că nu a întrebat de zece ori cine este destinatarul final. N-am avut nicio legătură (...) Că înţelegerea a fost în timpul mandatului meu, asta aşa este. Eu n-am cunoştiinţă să fi fost cineva sancţionat din ING (...) Şi am mai citit de FBI. Ce să aibă FBI, mi se pare o glumă, eventual CIA?“, a adăugat Negriţoiu.
 
Întrebat dacă demisia de ING România a avut legătură cu operaţiunile cu Iranul, Negriţoiu a precizat că nu a demisionat de la conducerea băncii.
 
„Nu mi-am dat demisia de la ING. Eu sunt acum angajat ING, sunt preşedintele băncii. Nici nu mi-am schimbat pachetul. Am fost primul român în poziţie de CEO. De regulă trebuie să mai mergi şi prin alte ţări. Selecţia pe o corporaţie se face pe experienţă. Eu n-am avut un mandat limitat. Eu am avut contract de muncă, nu de management“, menţionat Negriţoiu.
 
El a fost director general al ING România până în vara lui 2012, iar ulterior a ocupat poziţia de preşedinte non-executiv.
 
De asemenea, senatorul PNL Victor Ciorbea a fost avizat favorabil luni de Comisiile reunite de buget-finanţe pentru poziţia de membru în Consiliul ASF, fostul premier afirmând că îl recomandă experienţa didactică, faptul că a fost procuror, dar şi că a gestionat patrimoniul sindicatelor.
 
Deputatul PDL Andreea Paul l-a întrebat pe Ciorbea ce anume îl recomandă pentru a face parte din Consiliul ASF, în condiţiile în care nu deţine experienţa necesară prevăzută în Legea ASF, respectiv "o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor".
 
Fostul premier a susţinut că a fost singurul şef de promoţie "cu zece pe linie" în 45 de ani de comunism la facultăţile de drept şi de ştiinţe sociale fără să fie membru de partid.
 
"Ce înseamnă asta? Unu, că notele nu le-am obţinut pentru activitate politică, şi doi, că am avut nota maximă şi la drept financiar, şi la legislaţie economică, privind relaţiile economico-financiare, administrative şi contractuale dintre unităţile socialiste, şi respectiv la contracte speciale privind asigurări şi reasigurări", a replicat Ciorbea.

Mai puteţi citi: 

Cine este Mişu Negriţoiu, propus la şefia ASF: bancher, fost ministru, fost profesor universitar. „Sunt conservator faţă de risc, nu joc la bursă, nu am afaceri“. Mişu Negriţoiu (63 de ani), propus astăzi de premierul Victor Ponta pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), este economist, fost ministru în guvernarea Văcăroiu, fost deputat şi profesor universitar. Acum, el este propus pentru a prelua şefia unei instituţii care controlează o piaţă de aproape 30 de miliarde de euro.

Mişu Negriţoiu: „Mi-am cumpărat primele haine cu o damigeană de ţuică“. Mişu Negriţoiu, 63 de ani, rememorează etapele unei vieţi începute în sărăcia lucie din Dăbuleni, continuată în comerţul exterior socialist şi în politica post-decembristă şi oprită, momentan, pe scaunul de preşedinte al uneia dintre cele mai mari bănci din România.

EXCLUSIV Lucian Croitoru, Nicolae Dănilă şi Mişu Negriţoiu, pe lista cu propuneri pentru şefia ASF. Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), şi Nicolae Dănilă, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, sunt primele nume de pe lista cu propuneri pentru conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au declarat, pentru Adevărul, surse apropiate negocierilor.

Plenul Parlamentului va decide până în 3 aprilie înlocuitorii lui Ruşanu şi Mîrzac în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Plenul Parlamentului va decide, prin vot, cel târziu în 3 aprilie cine îi va înlocui la conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pe fostul preşedinte Dan Radu Ruşanu, precum şi pe Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliului instituţiei, a anunţat Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Senatului.

Dan Radu Ruşanu şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al ASF. Dăianu a prezentat demisia lui Ruşanu în Comisia de buget-finanţe din Senat. Dan Radu Ruşanu şi-a înaintat astăzi demisia din funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a anunţat Daniel Dăianu, prim-vicepreşedintele insttuţiei, care a preluat atribuţiile lui Ruşanu, după începerea urmăririi penale a acestuia. Ruşanu a fost ieri arestat preventiv pentru 30 de zile.

Ponta, despre ASF: Salariile sunt inaceptabile, dar înainte erau duble, iar preşedintele Băsescu nu a făcut astfel de solicitări. Victor Ponta a declarat că salariile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) sunt inaceptabile, însă preşedintele Traian Băsescu este supărat pe situaţia de la această instituţie, deşi la fostele comisii propunerile erau făcute de PDL, iar veniturile erau duble.

Reacţia ASF la atacul lui Băsescu: declaraţiile inacceptabile ale şefului statului vin imediat după punerea Astra Asigurări sub administrare specială. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră drept ‘‘inacceptabilă‘‘ formularea folosită de preşedintele Traian Băsescu a termenului de ‘‘cloacă‘‘ folosit la adresa întregii instituţii, se arată într-un comunicat al ASF, transmis în urma declaraţiilor dure ale şefului statului la adresa conducerii Supraveghetorului pieţelor financiare.
 
Băsescu: ASF este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici. Ruşanu şi Dăianu sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, a declarat preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Parlamentului revocarea conducerii Autorităţii.
 
Răfuială între clanuri pe piaţa asigurărilor: cum a ajuns Adamescu să piardă controlul Astra Asigurări şi care sunt acuzaţiile aduse în conducerea ASF. Acţiunile în forţă pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară, operate de mai multe tabere liberale, pun sub semnul întrebării contractele milioanelor de clienţi ai companiilor de asigurări.
 
Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, despre impunerea administrării speciale de către ASF: O lovitură de tip mafiot dată de Ruşanu şi de Moldoveanu. Omul de afaceri Dan Adamescu, proprietarul Astra Asigurări, a declarat astăzi, în urma deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de a institui regim de administrare specială companiei de asigurări, că decizia este una incredibilă, incalificabilă, iar „artizanii acestei lovituri de tip mafiot“ au fost Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu.
 
ASF a suspendat acţionarii şi conducerea Astra Asigurări. Firma lui Adamescu va fi condusă de KPMG. Ruşanu: Daniel Tudor, fostul şef al CSA, a protejat Astra. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.
 
Un service auto din Timişoara a cerut la ASF falimentul Astra Asigurări. Paint System Service SRL, un service auto din Timişoara, a cerut falimentul Astra Asigurări, cel mai mare asigurator din România, pentru o sumă de 65.643 de lei, solicitarea fiind înregistrată la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
 
După scandalurile Carpatica Asig şi Astra Asigurări, ASF vrea să reevalueze acţionarii asigurătorilor dacă apar noi date relevante despre aceştia. Acţionarii asigurătorilor au obligaţia să îndeplinească permanent criteriile în baza cărora au primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unui proiect de normă.
 
Ponta susţine că OU privind ASF a fost "solicitată în mod expres" de CE şi FMI. Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a redus numărul membrilor board-ului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi a impus o serie de criterii profesionale a fost negociată şi solicitată în mod expres de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, susţine premierul Victor Ponta.
 
Ilie Carabulea, înapoi după gratii. Povestea primei condamnări o omului de afaceri şi cum a fost eliberat după doar câteva luni. Ilie Carabulea a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, în dosarul Carpatica.Omul de afaceri ajunge din nou în spatele gratiilor, de unde a ieşit pe 1 octombrie 2012.
 
UPDATE Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv. Daniel Tudor, fostul şef al CSA, cercetat şi el în dosarul „Carpatica“. Omul de afaceri Ilie Carabulea, proprietarul Carpatica Asig, a fost dus miercuri în faţa magistraţilor Tribunalului Bucureşti, instituţie care a luat decizia arestării sale preventive, după ce a fost reţinut marţi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită, cumpărare de influenţă, instigare la fals şi uz de fals.
 
Cine sunt „greii“ reţelei Carabulea, implicaţi în dosarul de corupţie deschis de DNA. Procurorii DNA au făcut marţi 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, într-un dosar în care sunt suspectate 11 persoane de fapte de corupţie, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. „Adevărul“ vă prezintă cine sunt „greii“ lotului Carabulea, care au pus la cale „o numire cu cântec“ la şefia Carpatica Asig.
 
STENOGRAME Omul de afaceri Ilie Carabulea, ridicat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie. În dosar este cercetată şi soţia lui Daniel Chiţoiu. Procurorii anticorupţie fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals. În timpul acţiunii, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost ridicat de procurorii anticorupţie. Acesta va fi şi dus la sediul DNA din Capitală pentru a fi audiat. În acelaşi dosar este urmărită penal şi soţia ministrului Finanţelor, Daniel Chiţoiu.
 
Gigi Becali şi Ilie Carabulea, patronul Carpatica, implicaţi într-o inginerie bancară ce le-ar putea aduce noi dosare penale. Cotidianul local „Ziarul de Iaşi“ a publicat o investigaţie conform căreia Gigi Becali şi proprietarul Băncii Carpatica, omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, ar fi fost implicaţi în acodarea unui credit de 50 de miliarde de lei vechi către Avicola SA Iaşi prin încălcarea unor norme bancare şi legale. Ar fi fost implicat şi un fost inspector de la BNR, actual director la ANP.
 
Bogaţi, celebri şi penali. Topul milionarilor români certaţi cu legea. Ce au în comun Gigi Becali, Nelu Iordache, Ilie Carabulea, Cornel Penescu sau Sorin-Ovidiu Vântu? Pe lângă banii din conturi, toţi au la activ câte o condamnare definitivă.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii