Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Compania Baxi şi 50 de distribuitori de centrale termice, amendaţi pentru fixarea preţurilor

0
21 Jan 2016 15:09:21
Autor: Florel Manu
Distribuitorii de centrale termice, în atenţia Consiliului Concurenţei
Distribuitorii de centrale termice, în atenţia Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a amendat Baxi România şi 50 de distribuitori ai companiei cu amenzi în valoare totală aproximativ 220.000 de euro pentru încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa distribuţiei centralelor termice şi a accesoriilor.

„În contractele încheiate în perioada 2006 - 2014 între Baxi România SA şi distribuitori erau prevăzute clauze prin care se stabileau preţurile de revânzare ale produselor şi care limitau comercializarea şi libertatea exercitării concurenţei între distribuitori”, transmite Consiliul Concurenţei.

Potrivit Consiliului, distribuitorii erau obligaţi să respecte strategia de preţuri recomandată şi să aplice aceste tarife în toată reţeaua proprie de magazine. Mai mult, contractele conţineau clauze restrictive în ceea ce priveşte participarea la licitaţii: dacă mai mulţi parteneri comerciali solicitau cereri de ofertă de la Baxi, doar unul dintre distribuitori, respectiv primul care depunea cererea, beneficia de un preţ competitiv.

Ulterior, Baxi solicita documentarea fiecărei livrări cu o copie a contractului dintre distribuitor şi clientul final, precum şi o copie după factura emisă, notează Mediafax.

Sancţiunile au fost aplicate de autoritatea de concurenţă în cadrul investigaţiei privind stabilirea preţului de revânzare şi îngrădirea exercitării concurenţei între distribuitori prin limitarea comercializării.
Un număr de 18 distribuitori au recunoscut încălcarea legislaţiei şi au beneficiat de reducerea amenzilor cu 20% din nivelul de bază.

„Scopul nostru nu este acela de a elimina companiile de pe piaţă şi, de aceea, la stabilirea sancţiunilor am ţinut cont de faptul că distributorii centralelor Baxi au cifre de afaceri destul de mici. Prin această investigaţie şi amenzile aplicate, intenţia noastră este să tragem un semnal de alarmă astfel încât toate companiile, indiferent că sunt mai mari sau mai mici, să înţeleagă că trebuie să respecte legislaţia în domeniul concurenţei şi să îşi stabilească singure preţurile de revânzare, nu prin înţelegere cu furnizorul”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, citat de Mediafax.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările