Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Competitiv de săraci

17
5 Dec 2015 17:43:53
Cristian Ghingheş
Salariul minim, îngheţat la 1.050 lei de Guvernul Cioloş
Salariul minim, îngheţat la 1.050 lei de Guvernul Cioloş

În proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, publicat aseară de Ministerul Finanţelor Publice, nu figurează creşterea planificată de la 1.050 la 1.200 de lei a salariului minim pe economie, în ciuda asigurărilor pe care premierul Dacian Cioloş le-a oferit la instalarea la Palatul Victoria.

Mare veselie astăzi pe Facebook şi nu numai la auzul veştii că Guvernul Cioloş nu a mai prevăzut bani pentru construcţia de biserici în 2016. E o veste bună şi pentru mine, însă nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Acest proiect de buget mai are de trecut nişte hopuri, cel mai important fiind votul din Parlament.

Sunt convins că Biserica Ortodoxă Română aka BOR va face tot ce îi stă în putinţă pentru a convinge parlamentarii să amendeze bugetul şi să bage acolo nişte bănuţi şi pentru catedralele neamului nostru. În plus, hai să zicem că guvernul nu va da bani pentru biserici în 2016. Totuşi, e an electoral şi nu-i va opri nimic pe cei care conduc autorităţile locale să se pună bine cu cel mai mare constructor al României pentru un eventual suport la alegerile locale şi generale.

Sper ca aceste discuţii legate de bugetul pentru 2016, care au debutat astăzi, să se întindă şi pe parcursul următoarelor zile. E important să îl dezbatem, să cerem mai mulţi bani la educaţie şi să întrebăm, de exemplu, de ce e nevoie de mai multe credite bugetare la SRI, SIE, MAI, Administraţia Prezidenţială, Senat şi Camera Deputaţilor, în timp ce tăiem de la tineret, mediu şi transporturi. Vreau să cred că Cioloş n-are ca obiectiv consolidarea statului poliţienesc.

Nu ştiu cât de inteligent este să dai mai mulţi bani la SRI, SIE şi MAI, care sunt instituţii de forţă, şi să renunţi la majorarea salariului minim, adică la ajutorarea celor care se zbat la limita subzistenţei. Anca Dragu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României.

Adică trebuie să păstrăm salariul minim la 1.050 de lei (vreo 750 net) doar ca să fim atractivi pentru investitorii străini, care vin în România să facă profit? Eu nu pot să înţeleg gândirea asta neoliberală, având în vedere că aproape 1,5 milioane de români câştigă lunar salariul minim pe economie.

Săraci, dar competitivi. Nu între noi, ci pentru investitorii străini.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

1o7 andu
5.12.2015, 18:28:13

bine ca sunt bani pentru peretii de sticla de la resedinta prezidentiala. sau cand e vorba de privilegii de eci de milioane pentru parlamentari si guvern, care au totul asigurat (transport, chirie etc). iar un amarat cu 800 ron isi plateste singur si chirie si transport, si mananca 1 data in zi, uneori deloc. 1200 ron este un salar extrem de mic pentru cheltuielile unei familii. facturile in Romania sunt exorbitant de mari: in Germania, la un consum de 200 kwh/luna un german plateste 60 euro la un salar minim de 1400 euro, pentru acelasi consum , in Romania, un roman plateste 40 euro la un salar de 240 euro. o diferenta uriasa...

+6 (6 voturi)
Mircea B.
5.12.2015, 21:15:43

@ Cristian Ghinghes Cristi, cand o sa cresti mai mare iti doresc sa ai o firma. Cu 3 angajati, nu mai multi. Si sa le dai salarii, luna de luna. Un salariu la om, unul la stat - asa e acum taxata munca. Ia fa-ti tu un calcul , sa vedem la ce model de activitatea te-ai gandit, ce salarii vei da, ce profit vei face si ..cat timp vei rezista. Si scrie un articol. Ok? PS. Cand vorbesti de salariile nemtilor, de politica lor sociala, vezi si ce PIB/ locuitor au ei. Nemtii.

-1 (7 voturi)
Goicea Niculae
5.12.2015, 23:31:25

Dle Cristian, Ati face bine daca intr-un articol viitor ati explica termenul de neoliberal , acest monstru ieșit din mințile unora ca Friedman si care transforma societatea favorizând pe cei 1% sa înrobeasca restul oamenilor cinstiti.

-1 (5 voturi)
Iulian Arion
6.12.2015, 10:32:33

"acest monstru ieșit din mințile unora ca Friedman si care transforma societatea favorizând pe cei 1% sa înrobeasca restul oamenilor cinstiti." Exact asta nu înţeleg fanarioţii de la Bucureşti angajaţi în serviciul crimei organizate.

+2 (2 voturi)
berenger
6.12.2015, 09:11:11

poate mă lămurește cineva: de ce în românia, când toate statisticile, referințele, raportările etc. se fac la salariul net, când vorbim de salariul minim, vorbim de valoarea sa brută? nu cumva e o ipocrizie aici, ca un instrument populist, să dea impresia că e mai mare decât e în realitate? în același timp, abordarea asta nu spune de fapt că, odată cu creșterea salariului minim, crește, de fapt, valoarea impozitării de către stat a celor mai necăjiți angajați? iar apropo de asta, înțeleg că stânga e nemulțumită că nu mai crește salariul minim, în fond asta e treaba ei. n-am auzit însă pe nimeni de stânga să deplângă nivelul impozitării angajatului, n-am auzit pe nimeni propunând, de exemplu, deducerea totală a impozitelor pentru angajații cu salarii sub 1000 de lei. asta poate că oamenii sunt mai interesați de veniturile statului decât de interesele celor mai săraci, așa cum clamează.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (17)