Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Complexul Energetic Oltenia va primi 251 milioane de euro. Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat

0
24 Feb 2020 17:13:51
Autor: Afrodita Cicovschi

Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda un împrumut temporar de 251 milioane de euro producătorului român de energie electrică pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia („CE Oltenia”), care se confruntă în prezent cu dificultăţi financiare.

CE Oltenia are o capacitate de 3,2 gigawaţi şi generează aproape 25% din electricitatea din România. Normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind ajutorul de stat pentru salvare şi restructurare, le permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiţia, în special, ca măsurile de sprijin public să fie remunerate corespunzător, să fie limitate în timp şi ca domeniu de aplicare şi să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes comun. 
 
În cazul de faţă, Comisia a considerat că împrumutul se limitează la acoperirea nevoilor de lichiditate bine identificate ale întreprinderii.
 
În plus, România s-a angajat ca, după şase luni, să se asigure fie că împrumutul va fi rambursat integral, fie că CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, în caz contrar fiind lichidată. Comisia a constatat, de asemenea, că ajutorul contribuie la un obiectiv de interes comun. 
 
În acest sens, împrumutul va atenua riscul unui proces de insolvenţă care ar duce la pierderea potenţială a 13 000 de locuri de muncă într-o regiune care se confruntă deja cu niveluri relativ ridicate ale şomajului.
 
Pe această bază, Comisia a concluzionat că împrumutul pentru salvare este limitat în timp şi că efectele sale pozitive depăşesc denaturările concurenţei cauzate de intervenţia publică, în conformitate cu Orientările.
 
Această decizie privind ajutoarele de stat nu pune sub semnul întrebării necesitatea ca România să îşi îndeplinească obligaţiile legale în ceea ce priveşte calitatea aerului şi nu implică nici faptul că Comisia recomandă utilizarea lignitului drept combustibil, având în vedere impactul său negativ asupra calităţii aerului şi asupra climei. Mai multe informaţii vor fi disponibile pe site-ul internet al Comisiei dedicat concurenţei, în Registrul public al cazurilor, cu numărul de caz SA.56250.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii