Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Comunitatea din Roşia Montană îi acuză pe miniştrii Culturii şi Mediului că nu a fost lăsată să participe la consultările privind viitorul localităţii

2
16 Feb 2016 19:21:43
Autor: Daniel Ionascu
Ministerul Culturii a declarat Roşia Montană drept sit istoric, astfel că activităţile industriale, precum extragerea aurului şi argintului, nu mai pot avea loc
Ministerul Culturii a declarat Roşia Montană drept sit istoric, astfel că activităţile industriale, precum extragerea aurului şi argintului, nu mai pot avea loc

Mai multe organizaţii şi reprezentanţi ai comunităţii locale din Roşia Montană îi acuză, într-o scrisoare deschisă către premierul Dacian Cioloş, pe miniştrii Culturii şi Mediului că au fost excluşi de la dezbaterile privind viitorul Roşiei Montane.

Cei doi oficiali, respectiv Vlad Alexandrescu (Cultură) şi Cristina Paşca Palmer (Mediu) sunt acuzaţi de lipsă de transparenţă în condiţiile în care reprezentanţii comunităţii din Apuseni au fost plimbaţi de la un minister la altul într-un adevărat „ping pong“, în condiţiile în care au venit de la aproape 500 de kilometri distanţă.
 
Scrisoarea este semnată de către liderii Centrului de Resurse pentru Tineret - CERT Apuseni, de către Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană şi Sindicatul Viitorul Mineritului.
 
Redăm mai jos conţinutul acesteia: 
 
„Scrisoare deschisă
 
Domnule Prim-Ministru al României,
Stimaţi reprezentanţi ai presei,
 
 
Comunitatea din Roşia Montană este exclusă de Miniştrii Alexandrescu şi Palmer de la dezbaterile privind viitorul Roşiei Montane!
 
Noi, roşienii născuţi şi crescuţi în Roşia Montană, suntem obligaţi să înfruntăm umilinţă autorităţilor centrale – în speţă a Ministrului Culturii şi a Ministrului Mediului – care, deşi au anunţat săptămâna trecută că astăzi, 16 februarie 2016, organizează consultări cu societatea civilă cu privire la viitorul Roşiei Montane, au acţionat cu cea mai mare şi mai jignitoare lipsa de transparenţă.
 
Astăzi, încă de la primele ore ale dimineţii, după ce am bătut cale lungă din Roşia Montană la Bucureşti special pentru a fi primiţi şi noi că şi reprezentanţi legitimi ai comunităţii şi ai oamenilor din Roşia Montană, suntem plimbaţi şi trimişi de la o uşa la altă, de la un minister la altul, într-un ping pong care nu face cinste Miniştrilor Culturii şi al Mediului, şi cu atât mai puţin Guvernului României.
 
 
Domnule Ministru Alexandrescu, Doamna Ministru Pască-Palmer, de ce va bateţi joc de noi? De ce nu luaţi în considerare cererile noastre de a participa la consultările despre propriul nostru viitor, de ce ignoraţi cu insistenţă vocea noastră, a oamenilor din Roşia Montană? Sau noi nu suntem «societate civilă» pentru dumneavoastră? Va amintim că şi noi suntem organizaţi în ONG-uri, iar sindicatul nostru minier este parte din comunitatea noastră de roşieni. Dacă ţineţi ascunse de noi – roşienii - planurile privind Roşia Montană, atunci cine este mai îndreptăţit, în viziunea dumneavoastră să le vadă şi ia parte la întocmirea lor? Am constatat cu surprindere că pe lista dumneavostră de interlocutori acceptaţi pentru întâlnirea de astăzi se aflau alte ONG-uri, din alte localităţi şi alte interese, diferite de ale comunităţii din Roşia Montană. 
 
Am regăsit pe lista de oameni primiţi la întâlnirea cu dumnevoastră până şi locuitori din Câmpeni, însă doar roşieni nu. Când la Ministerul Mediului am cerut să fim şi noi acceptaţi la întâlnire, după ce fusesem direcţionaţi acolo de însuşi Ministrul Culturii vizibil iritat de demersul nostru, o reprezentantă a Ministerului ne-a invitat să «facem follow-up» cu Ministerul Culturii. Vedeţi şi postările noastre de Facebook de la faţă locului, pe care le ataşăm la această scrisoare - https://www.facebook.com/SindicatulMineritului , precum şi mai jos la finalul acestei scrisori deschise! Venim de la aproape 500 de kilometri, după ce am trimis multiple cereri de participare la consultări, pentru a fi invitaţi nonşalant să facem «follow up»? Aşa acţionează un Guvern de specialişti, de tehnocraţi, care se pretind deshisi, comunicativi şi implicaţi în vieţile noastre?
 
Este limpede pentru noi că – în cel mai discreţionar şi netransparent mod – aţi selectat să participe la întâlnirea cu dumnevoastră doar persoanele şi organizaţiile care se opun mineritului, care se opun dezvoltării economice a zonei noastre şi – mai cu seamă – care se opun că noi şi familiile să avem un viitor acolo unde ne-am născut. Moţii însă nu pot fi umiliţi, există un Dumnezeu acolo sus, un Dumnezeu al minerilor, care când văd cerul la ieşirea din subteran se gândesc la el şi-i mulţumesc, un Dumnezeu care o să aibă grijă de «follow up»!
 
Noroc bun!
 
Cristian Albu – Preşedinte Sindicatul Viitorul Mineritului
Mariana Szekely – Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană
Hadrian Bobar – Centrul de Resurse pentru Tineret, CERT Apuseni“
 
Reamintim, Ministerul Culturii a declarat Roşia Montană drept sit istoric, astfel că activităţile de extracţie a aurului nu pot fi realizate. Anterior, canadienii de la Gabriel Resources au dorit exploatarea carierei în parteneriat cu statul român, prin Minvest Deva. 
 
Legea privind Roşia Montană a căzut însă, în anul 2013, în urma unor proteste masive ale populaţiei. Ulterior, canadienii au dat în judecată statul român la ICSID - tribunalul internaţional de arbitraj de pe lângă Banca Mondială, de la Washington.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

MadWolf
16.02.2016, 20:59:13

Astia nu-s comunitatea din Rosia Montana, mint cu nerusinare, sunt niste ONG-uri subordonate Gabriel Resources. Aurul le-a luat mintile.

+1 (5 voturi)
M Costi
17.02.2016, 06:23:16

Cam ...aroganti acesti moti din Rosia Montana ..."I-auzi , vor sa-si spuna si ei parerea despre viitorul localitatii lor ...! ". Pai ce...situatia nu o stiu mai bine ministrii de la Bucuresti , ecologistii din Medgidia ori ong-istii din Noua Zeelanda? Sa-si bage mintile in cap localnicii si sa accepte bucurosi ofertele de munca primite , ce slujbele in Spania , Portugalia ori Danemarca nu sunt bune ?

+2 (2 voturi)
Modifică Setările