Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Congo vrea să importe cantităţi mari de cereale din România

7
20 Sep 2021 19:41:05
Autor: Melania Agiu
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Republica Democrată Congo şi-a manifestat interesul de a importa din România cantităţi importante de cereale, a anunţat luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit sursei citate, ministrul Adrian Oros l-a primit luni, 20 septembrie, la sediul MADR pe M'zinga Birihanze Desire,  Ministrul agriculturii din Republica Democrată Congo. Din delegaţie a făcut parte şi Leopold Abibo Lomalisa, Însărcinat cu afaceri al Ambasadei R. D. Congo la Bucureşti.
 
Ministrul Adrian Oros l-a asigurat pe omologul său de dorinţa sa de a colabora în beneficiul fermierilor din cele două ţări, subliniind totodată importanţa continuării relaţiilor tradiţionale de prietenie şi colaborare dintre România şi Congo, care datează din 1966, precum şi consolidarea acestora, conform noilor tendinţe şi provocări. 
 
Principalele produse agroalimentare exportate de România în R.D. Congo în trecut sunt reprezentate de grâu şi carne.
 
În acest context, au fost prezentate produse cu potenţial la export, întrucât partea congoleză şi-a manifestat interesul de a importa din România cantităţi importante de cereale, dar scopul principal al vizitei îl constituie identificarea unor produse agroalimentare ce se pot regăsi pe piaţa congoleză.
 
„Ministrul Agriculturii din Congo face eforturi pentru dezvoltarea unei politici agricole adresată tuturor actorilor implicaţi, sub orice formă, de la producţie la consum, trecând prin procesare, certificare ecologică, cercetare şi comercializare. În egală măsură, partea congoleză doreşte realizarea unei strategii de dezvoltare a schimburilor comerciale, identificare pieţe şi furnizori.”, au transmis reprezentanţii MADR.
 
Ministrul Adrian Oros a precizat că priorităţile strategice ale ministrului Agriculturii din Congo se suprapun în parte peste priorităţile agriculturii româneşti: crearea de lanţuri valorice, de lanţuri scurte alimentare, gestionarea apei. 

„O colaborare în acest sens, la nivel de schimb de bune practici în agricultură ar fi de un real folos ambelor ţări.”, transmite sursa citată.
 
La finalul discuţiilor, cei doi miniştri omologi au semnat Protocolul de colaborare în domeniul fitosanitar, având în vedere interesul manifestat de partea congoleză pentru importul de cereale din România.  În urma semnării acestui protocol, cele două ţări vor realiza schimburi de bune practice şi de experienţă, precum şi cooperare şi cercetare comune în domeniul protecţiei plantelor şi al carantinei fitosanitare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Ion Capsuna
20.09.2021, 21:06:54

Da o sa hranim toata planeta... mai ales pe aia din Sud de mediterana care desi nu au ce minca se inmultesc ca iepurii!

-10 (10 voturi)
Ludwig
20.09.2021, 21:09:33

Traiasca pacea si prietenia intre poporul roman si cel congolez. Salutari din partea tovarasilor Ceasca si Mobutu Sese Seko Kuku Ngbendu Wa Za Banga.... Cine nu ma crede ca il chema asa sa caute pe net...

+13 (13 voturi)
Omul UnOm
21.09.2021, 05:11:24

@Ludwig: Chiar ma intreb daca legenda care circula prin Romania cu vizita lui nea Nicu in Congo era adevarata. Povestea spunea ca lui Mobutu ii placuse traducatoarea lui nea Nicu si l-a intrebat pe acesta cam cat ar costa sa o aiba in haremul lui. Nu se stie care a fost pretul cerut insa legenda spune ca respectiva ar fi trait ani buni in Africa dupa vizita respectiva. Acum noroc ca nu era nea Nicu genul sa ceara vreuna de la ei la schimb :))

-9 (11 voturi)
Ludwig
21.09.2021, 07:33:53

Un om...dar nea nicu i-a facut cadou de nevasta o balerina imparatului republicii centra africane Jean Bedel Bokasa ce era si canibal. Se pare ca omul atata de mult a iubit-o pe balerina ca amancat-o!

+12 (12 voturi)
POLITICALLY INCORRECT
20.09.2021, 22:13:27

Pai sa-l vinda pe tot...e economie de piață...romãnii oricum maninca porcarii procesate de la Kaufland...

-10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările