Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Concurenţei: Gazele şi energia electrică vor continua să se scumpească pentru a se alinia cu preţurile europene

1
15 Nov 2018 13:50:49
Autor: Afrodita Cicovschi

Preţul energiei electrice şi al gazelor din România va avea o tendinţă de creştere, în contextul alinierii cu ţările europene, iar Guvernul trebuie să spună ce consumatori poate subvenţiona în continuare, a declarat, joi, preşedintele instituţiei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de profil.

"Un lucru mai greu de acceptat, dar inevitabil, este că, în momentul în care ne integrăm în piaţa europeană, fie de gaze, fie de electricitate, tendinţa inevitabilă este să avem preţuri similare cu ţările din jurul nostru. Aceasta este definiţia unei pieţe, preţurile tind să se egalizeze", a spus Chiriţoiu, citat de Agerpres.
 
El a arătat că acest lucru se întâmplă deja în ceea ce priveşte preţul carburanţilor fără taxe.
 
"Lucrul acesta, ne place sau nu ne place, se va întâmpla şi la electricitate, şi la gaze. Acesta poate fi un lucru bun pentru România şi pentru producătorii noştri, pentru că, în general, suntem exportatori de energie electrică şi, în momentul în care se vor dezvolta noi capacităţi de producţie din Marea Neagră, probabil vom deveni exportatori şi de gaze, deci un lucru bun pentru economia noastră. Dar va însemna creşterea preţului", a subliniat oficialul Concurenţei.
 
În acest context, Chiriţoiu a amintit că încă nu a fost definit consumatorul vulnerabil, care va fi cel mai afectat de aceste scumpiri.
 
"Trebuie să vedem care sunt consumatorii care sunt mai puternic afectaţi de creşterea preţurilor. Este un subiect vechi şi m-aş bucura să îl rezolve actuala guvernare. Tendinţa va fi ca toţi românii să se considere vulnerabili, dar nu suntem chiar toţi vulnerabili. Nu chiar toţi românii vor putea cere Guvernului să fie subvenţionaţi pentru cheltuielile legate de energie", a precizat preşedintele instituţiei de concurenţă.
 
El a oferit drept exemplu locuitorii din Bucureşti şi Ilfov, zone unde s-a depăşit produsul intern brut per capita mediu al Uniunii Europene.
 
În plus, şi consumatorii industriali vor fi afectaţi de aceste scumpiri, iar Chiriţoiu a arătat că marii consumatori de electricitate au fost deja susţinuţi de stat prin exceptarea de la plata unei părţi consistente a certificatelor verzi.
 
"Poate că trebuie să gândim măsuri de acest gen şi pentru alte taxe care afectează competitivitatea agenţilor economici", a completat el.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iaca
15.11.2018, 23:22:51

Europa nu are gaze.Noi avem. Europa are salarii maript.ai sai. Noi nu avem pt.ai nostri. Europa cerea alinierea preturilor...dar si alinierea veniturilor... De ce va legati numai de alinierea preturilor...? Vreti sa compromiteti Europa in ochii romanilor ? Anulati pensiile speciale,reduceti cheltuielile guvernamentale si parlamentare,,reduceti furtul din avutul obstesc (nu pri Legi care permit o puscarie in sufragerie pt.marii hoti dintre cei de la putere, care nu-i a noastra vrere...) Romanii se trezesc si nu mai cred in justificarile voastre.Cand vor face "explozie gazele " sa fiti voi "Dumnezei"nu veti scapa nici in mormant-Hai,luati avant !

Modifică Setările