Consiliul Fiscal avertizează: Construcţia bugetară consfinţeşte un derapaj de proporţii, care continuă să se lărgească şi în 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Consiliul Fiscal consideră că în proiectul de buget pe anul 2018 veniturile din TVA sunt supraevaluate, în timp ce cheltuielile cu asistenţa socială sunt subestimate, ceea ce va face extrem de probabil ca deficitul să depăşească nivelul de referinţă de 3% din PIB.

Construcţia bugetară consfinţeşte un derapaj de proporţii şi care continuă să se lărgească şi în 2018 de la exigenţele braţului preventiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere (PSC), consideră Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Deficitul va depăşi ţinta...

Dumitru arată că are rezerve vizavi de evoluţia proiectată a veniturilor din TVA din proiectul de buget, analiza preliminară indicând o potenţială supraevaluare a acestora, cu circa 3-4 miliarde lei. Acestora li se adaugă subevaluarea necesarului de cheltuieli de asistenţă socială cu circa 4 miliarde lei. Totodată, aceste elemente sunt suplimentate de riscurile aferente scenariului macroeconomic utilizat în construcţia bugetară, a căror balanţă Consiliul fiscal o evaluează drept înclinată în sensul unor evoluţii mai puţin favorabile decât cele preconizate, precum şi de cele de nerealizare a veniturilor de capital excepţionale luate în calcul.

„Toate acestea indică drept extrem de probabilă eventualitatea unui deficit care să depăşească semnificativ ţinta asumată şi deci nivelul de referinţă de 3% din PIB aferent braţului corectiv al Pactului de Stabilitate şi Creştere”, susţine Consiliul Fiscal.

... dacă nu vor fi luate din nou măsuri suplimentare

Instituţia consideră că va fi astfel nevoie de măsuri discreţionare suplimentare de natura veniturilor şi/sau de reduceri de cheltuieli pentru menţinerea deficitului bugetar la nivelul ţintei asumate.

Potrivit Consiliului, experienţa exerciţiului bugetar 2017 este elocventă în acest sens: în condiţiile în care executia bugetară a relevat subdimensionarea puternică a cheltuielilor de personal şi a celor de asistenţă socială, iar execuţia veniturilor bugetare a fost sub aşteptări, înscrierea în ţinta de deficit a presupus reducerea masivă a cheltuielilor de investiţii în contextul rectificărilor bugetare concomitent cu reintroducerea accizei suplimentare la combustibili şi prelevarea (nerepetabilă) de super-dividende de la companiile de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite