Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Consiliul Fiscal: Noul scenariu macroeconomic al Guvernului este mai realist, dar tot optimist

4
16 Aug 2020 11:06:49
Autor: Elena Deacu
Daniel Dăianu - FOTO Eduard Enea
Daniel Dăianu - FOTO Eduard Enea

Consiliul Fiscal, condus de academicianul Daniel Dăianu, apreciază că noul scenariu macroeconomic al Guvernului, care prevede un declin economic de 3,8% şi un deficit de 8,6% în acest an, faţă de estimările iniţiale de 1,8% şi 6,7%, este mai realist faţă de cel anterior, însă tot s-ar putea dovedi optimist.

„CF apreciază că scenariul macroeconomic al Guvernului revizuit (publicat în data de 13 august a.c.) este mai realist faţă de cel anterior. Cu toate acestea, scenariul revizuit s-ar putea dovedi a fi mai optimist în raport cu ultimele evoluţii ale indicatorilor macroeconomici (cu titlu de exemplu, deflatorul PIB care, prin avansul său în 2020, relativ ridicat, aproape compensează reducerea volumului activităţii economice, contribuind, astfel, la menţinerea PIB nominal la un nivel similar anului anterior; sau, contracţia economică pentru 2020 ar putea fi mai amplă decât noua valoare prognozată de CNSP)”, arată o analiză preliminară realizată de Consiliul Fiscal cu privire la cea de-a doua rectificare bugetară din acest an.

Consiliul Fiscal notează că noua ţintă de deficit (8,6% din PIB) aparţine intervalului 8,1 - 8,9% din PIB pe care CF l-a avansat anterior pentru 2020, potrivit scenariului de declin al PIB de 4 - 6% (considerându-l mai realist), ceea ce constituie un element de adecvare a evoluţiei anticipate a economiei la realitate.

Consiliul fiscal remarcă şi majorarea proiecţiei de datorie publică către nivele relativ ridicate în 2020, care se apropie de valorile-prag prevăzute în Legea Responsabilităţii Fiscal Bugetare. Deosebit de importante sunt, din perspectiva, impactului bugetar, precum şi asupra datoriei publice, măsurile luate în privinţa pensiilor şi alocaţiilor (punctul de pensie urmând să crească cu aproximativ 14%, iar alocaţiile fiind într-un proces de majorare eşalonată).

„Aceste măsuri cu important impact fiscal, dar şi alte măsuri, se constituie într-o sursă de incertitudine la nivelul evoluţiilor viitoare. Modificarea sau invalidarea traiectoriei ca impact bugetar a măsurilor deja adoptate, cât şi noi iniţiative legislative pot constitui tot atâtea surse pentru o evoluţie diferită a situaţiei bugetului public şi a economiei în general, la acesta putându-se adăuga şi efecte ale deciziilor Curţii Constituţionale”, afirmă Consiliul Fiscal.

Potrivit instituţiei, la aceste riscuri la adresa traiectoriei descrise de a doua rectificare bugetară din 2020 se pot adăuga cele generate de un posibil nou val al pandemiei, de evoluţia economică a principalilor parteneri comerciali ai României, precum şi a economiei mondiale, de impactul incert al măsurilor fiscale şi monetare adoptate pe plan internaţional şi naţional etc. O altă sursă a unor riscuri în amplificare este reprezentată de incertitudini din mediul politic – ce pot accentua sursele de risc descrise anterior.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

ion carutasul
16.08.2020, 11:26:43

Astia fac parte din aceleasi structuri si se pupa-n bot !

+1 (1 vot)
Constantine Constantine
16.08.2020, 12:46:04

Despre ce cifre vorbiti cind deja s-a comunicat ca la sfirsitul tr 2 econimia aluat-o la vale avind un regres de 12% din PIB, lucru ce se va accentua pina la sfirsitul anului cind este posibil sa pierdem 25% din PIB si sa depasim 70% din PIB valoarea datoriei publice. Actualul guvern nu ere nici o treaba cu telul pe care si l-a propus sint doar un grup de interese personale care fura de stinge! Curtea de Conturi va demonstra acest lucru.

-3 (7 voturi)
Mihai Popescu
16.08.2020, 15:15:23

Nea Daianu, un securist mafiot isi tot da cu parerea. Nea Daianu nu esti credibil pt. ca esti pretios si debitezi numai prostii.

0 (2 voturi)
toma spinu
16.08.2020, 19:55:56

Acești guvernanți sunt și proști și hoți.Vor pierde alegerile fără discuție deoarece marea masă a pensionarilor vor vota impotrivă. Nicolicea și Ciordache au ieșit deja la incălzire.

+1 (1 vot)
Modifică Setările