Consiliul IMM: "Întreprinzătorii văd semne pozitive în mediul de afaceri, astfel că vom sprijini Guvernul în adoptarea măsurilor de relaxare fiscală"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajul bianual realizat de Consiliul Naţional al IMM-urilor arată o apreciere puternică a indicelui de încredere a întreprinzătorilor, de la -11 la +26 în cele două semestre ale anului 2014, a anunţat conducerea CNIPMMR într-o conferinţă de presă.

În anul 2013, acest indice a fost pe minus, ajungând la -20 în semestrul al doilea, apoi în primul semestru din 2014 s-a ameliorat la -11, iar în al doilea semestru din 2014 a urcat la +26, evoluţie care nu a mai fost întâlnită după criza dion 2009-2010.

Istoricul acestui indice a fost marcat de un maxim de +62 în semestrul II din 2007 şi de un minim de -60 în semestrul II din 2009.

Semnele pozitive
Sondajul prezentat de CNIPMMR arată că:
** numărul de radieri (desfiinţări) de firme a fost du 10,3% mai mic în S2 2014 faţă de aceeaşi perioadă din 2013;
** numărul de IMM-uri cu profit a crescut cu 1%
** numărul de IMM-uri cu pierderi a fost mai mic cu 2%
** datoriile IMM-urilor au scăzut în medie cu 1%-3%;
** profitul mediu a crescut cu 0,5%;
** numărul mediu de salariaţi a crescut cu 2,4%;
** volumul exporturilor a crescut în medie cu 5%.

Semnele negative
Pe de altă parte, acelaşi sondaj arată că:
** numărul de înmatriculări a fost cu 11,7% mai mic în S2 2014 faţă de aceeaşi perioadă din 2013;
** cifra medie de afasceri a scăzut cu 1,8%;
** pierderea medie a crescut cu 1,8%;
** investiţiile realizate de IMM-uri au scăzut cu 3,5%.

Ovidiu Nicolescu „Sprijinim măsurile de relaxare fiscală“

Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a declarat pentru „Adevărul“ că va sprijini măsurile de relaxare fiscală pe care, în aceste zile, Guvernul le negociază cu delegaţia Comisiei Europene.

„Vedeţi, că acolo unde s-au aplicat abordările FMI economiile nu s-au prăbuşit, dar nici n-au excelat.
FMI merge pe principiul spitalului de urgenţă, unde preocuparea este ca pacientul să nu moară, nu neapărat însănătoşirea totală.
Din păcate, aceeaşi abordare conservatoare o întâlnim şi la Comisia Europeană, în negocierile cu România, dar noi avem nevoie de o abordare inovatoare, ca aceasta pe care o are Guvernul, care dă dovadă de mai mult curaj în negocieri.
Astfel că şi Consiliul IMM va sprijini Guvernul, mai ales că economia dă semne pozitive ca răspuns la reformele de până acum“, ne-a spus liderul patronal.


Salariul minim „să crească proporţional cu productivitatea“

Întrebat cum apreciază creşterea din nou a salariului minim pe economie, Ovidiu Nicolescu şi-a nuanţat poziţia de refuz manifestată în ultimii ani (Consiliul a avut numeroase intervenţii în care a criticat creşterea salariului minim pe economie, văzând această măsură ca pe un factor de risc pentru IMM-uri şi calificând-o ca ilegală).

Acum, liderul patronal a declarat: „Este bine şi necesar să crească salariul minim, recent am fost în Ecuador şi am aflat că acolo salariul lor minim e mai mare decât al nostru.
Dar să crească în corelare cu productivitatea, altfel IMM-urile riscă falimentul. Există foarte multe microîntreprinderi care asigură supravieţuirea câtorva milioane de oameni şi pe care le afectează grav această majorare“.

Salariul minim pe economie, care acum este de 975 de lei brut, va creşte la 1.050 de lei din 1 iulie 2015 şi la 1.200 de lei din 1 ianuarie 2016.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite