Ştiri economice

articolul anterior articolul urmator

Constantin Niţă: Preţul energiei va creşte cu 1% din ianuarie, după ce a scăzut cu 7% în acest an

0
6 Nov 2013 10:47:01
Autor: Daniel Ionascu
Niţă nu crede că taxa pe stâlpi va creşte preţul energiei, dar vrea că banii strânşi să rămână în comunităţile locale, nu să meargă la buget
Niţă nu crede că taxa pe stâlpi va creşte preţul energiei, dar vrea că banii strânşi să rămână în comunităţile locale, nu să meargă la buget

Noile taxe pe care Guvernul le va introduce pe construcţiile speciale nu vor avea un impact semnificativ în costurile electricităţii, preţul energiei urmând să crească cu 1% de la 1 ianuarie, după ce a scăzut cu 7% în acest an, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

"Nu am făcut calculele, ANRE trebuie să le facă, nu Departamentul pentru Energie. Dar părerea mea este că aceste taxe nu pot influenţa foarte mult preţul final. De la 1 ianuarie, majorarea de preţ va fi de 1%, iar o taxă pe stâlpi nu poate să influenţeze foarte mult", a afirmat Niţă la un forum energetic.

El a mai precizat că în SUA se plăteşte o taxă de 50.000 de dolari pe sondă în primul an de exploatare, 40.000 în cel de-al doilea şi 30.000 de dolari din cel de-al treilea an până la epuizare, însă banii rămân în comunităţile locale. Pe de altă parte, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a anunţat că banii colectaţi din taxa pe construcţiile speciale vor merge la acoperirea deficitului.
 
El a mai spus că România are deocamdată o problemă cu gazele naturale, din cauza acordului cu FMI, dar că speră că aceasta să fie rezolvată începând cu 2018, când vor intră în producţie zăcămintele din Marea Neagră şi România va ajunge chiar exportator.
 
"România va deveni exportator de gaze din 2018", a mai completat Niţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările